11 °C Budapest

Megszólalt a magyar professzor: Halálvölgyben szörfözünk a káosz és a rend között

2020. május 20. 08:14

Késésben van a vidék népességfenntartó képessége. A technikai fejlődés exponenciálisan gyorsul, ám a gazdasági és társadalmi változások nem tudják követni ezt a sebességet. Dr. Dinya László, az Eszterházy Károly Egyetem professzora szerint egy új, korrekt "diagnózis" felállítására lenne szükség ahhoz, hogy a magyar vidék meg tudja őrizni a fenntarthatóságát a 21. században. Ahogy fogalmazott, a társadalmi innovációk kérdése manapság nem véletlenül kerül egyre inkább előtérbe: a társadalom ugyanis sokszor egy olyan rendszerben gondolkodik, ami már rég a múlté. A HelloVidék most többek között ezeket a kérdéseket boncolgatta.

Polarizáció, okos hálózatok, nanotechnológia, robotika, természeti erőforrások, drónok, csökkenő demográfiai ráta, növekvő energiaigény, generációs konfliktusok, klímaváltozás, globális egyenlőtlenségek, szegénység, változó munkafelfogás, önjáró vagy épp körkörös gazdaság, egészséghálózat és még sokáig sorolhatnánk. Halmozott kihívásokkal néz szembe a magyar vidék a 21. században. Soha nem látott ütemben gyorsultak fel a technológiai, környezeti, társadalmi és gazdasági változások, ami épp úgy fel is emelhet, mint ahogy le is taszíthat minket.

Egy "halálvölgyben" szörfözünk a káosz és a rend között, ahol bárki tönkremehet, de bárkiből lehet szupersztár is. Ezen a "hullámvasúton" vagy a kontrollált átmenetet választjuk vagy "elszállunk". Egy átmeneti korszakban élünk, amikor egy ugrásszerű paradigmaváltás zajlik és a technikai fejlődés exponenciálisan gyorsul. A probléma ott kezdődik, hogy a gazdasági és társadalmi változások nem tudják ezt a sebességet követni. Pedig a társadalom nem maradhat le, miközben a gazdaságban az értékrendünk szétszakadóban van, az intézményrendszer gyakran alkalmatlan, és épp egy harmadik ipari forradalom zajlik, amiben nem ritka a "privatizáld a hasznot és társadalmasítsd a költségeket" szemlélet. Mindez a vidéket nagyon keményen érinti

- mondta Dr. Dinya László, az Eszterházy Károly Egyetem professzora a Balaton Fejlesztési Tanács Föld napi online konferenciáján, amelyen a HelloVidék is részt vett.

Ha érdekelnek a részletek, hogy mit mondott pontosan a professzor, akkor olvasd el a HelloVidék teljes cikkét!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm