15 °C Budapest
Megszólalt a magyar professzor: Halálvölgyben szörfözünk a káosz és a rend között

Megszólalt a magyar professzor: Halálvölgyben szörfözünk a káosz és a rend között

2020. május 20. 08:14

Késésben van a vidék népességfenntartó képessége. A technikai fejlődés exponenciálisan gyorsul, ám a gazdasági és társadalmi változások nem tudják követni ezt a sebességet. Dr. Dinya László, az Eszterházy Károly Egyetem professzora szerint egy új, korrekt "diagnózis" felállítására lenne szükség ahhoz, hogy a magyar vidék meg tudja őrizni a fenntarthatóságát a 21. században. Ahogy fogalmazott, a társadalmi innovációk kérdése manapság nem véletlenül kerül egyre inkább előtérbe: a társadalom ugyanis sokszor egy olyan rendszerben gondolkodik, ami már rég a múlté. A HelloVidék most többek között ezeket a kérdéseket boncolgatta.

Polarizáció, okos hálózatok, nanotechnológia, robotika, természeti erőforrások, drónok, csökkenő demográfiai ráta, növekvő energiaigény, generációs konfliktusok, klímaváltozás, globális egyenlőtlenségek, szegénység, változó munkafelfogás, önjáró vagy épp körkörös gazdaság, egészséghálózat és még sokáig sorolhatnánk. Halmozott kihívásokkal néz szembe a magyar vidék a 21. században. Soha nem látott ütemben gyorsultak fel a technológiai, környezeti, társadalmi és gazdasági változások, ami épp úgy fel is emelhet, mint ahogy le is taszíthat minket.

Egy "halálvölgyben" szörfözünk a káosz és a rend között, ahol bárki tönkremehet, de bárkiből lehet szupersztár is. Ezen a "hullámvasúton" vagy a kontrollált átmenetet választjuk vagy "elszállunk". Egy átmeneti korszakban élünk, amikor egy ugrásszerű paradigmaváltás zajlik és a technikai fejlődés exponenciálisan gyorsul. A probléma ott kezdődik, hogy a gazdasági és társadalmi változások nem tudják ezt a sebességet követni. Pedig a társadalom nem maradhat le, miközben a gazdaságban az értékrendünk szétszakadóban van, az intézményrendszer gyakran alkalmatlan, és épp egy harmadik ipari forradalom zajlik, amiben nem ritka a "privatizáld a hasznot és társadalmasítsd a költségeket" szemlélet. Mindez a vidéket nagyon keményen érinti

- mondta Dr. Dinya László, az Eszterházy Károly Egyetem professzora a Balaton Fejlesztési Tanács Föld napi online konferenciáján, amelyen a HelloVidék is részt vett.

Ha érdekelnek a részletek, hogy mit mondott pontosan a professzor, akkor olvasd el a HelloVidék teljes cikkét!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25