16 °C Budapest
Ezekért a karácsonyi vásárokért megéri pár órát utazni: még kedvezményt is kaphatsz

Ezekért a karácsonyi vásárokért megéri pár órát utazni: még kedvezményt is kaphatsz

2018. december 15. 17:30

A European Best Destinations utazási portál idén is összeállított egy tízes listát a legszebb európai karácsonyi vásárokról. A budapesti Bazilika előtti vásár ezüstérmes lett, a top tízbe bekerült többek között Bécs (4. helyezett), Prága (9.) és Kolozsvár (10.) is. Ezek a városok kényelmesen és akár kedvezményesen is megközelíthetők vonattal.

A budapesti Szent István-bazilika előtti karácsonyi vásár méltán népszerű a magyar látogatók és a külföldi turisták körében. Belföldön naponta több száz járattal lehet eljutni a nagyobb fővárosi pályaudvarokra, majd - a helyi közösségi közlekedést választva - a székesegyházhoz. Legkényelmesebben, negyedórás sétával, a Nyugati pályaudvarról lehet elérni az Advent Bazilika vásárt, a Keleti, illetve a Déli pályaudvarokról és Kelenföldről a metróhálózatot érdemes választani. A vidéki adventi forgatagokra - például Debrecenbe, Győrbe, Miskolcra, Nyíregyházára, Pécsre vagy Szegedre - is számos eljutást kínál a vasúttársaság.

A European Best Destinations utazási portál tízes listáján 4. helyen szereplő Bécs, a 9. Prága és a 10. Kolozsvár a nemzetközi vonatokkal mind kényelmesen elérhető.

Bécsbe a korszerű railjet, valamint a hagyományos kényelmet biztosító EuroCity vonatok szállítják az utasokat, 1-2 órás követési időpontokban. A vonatokon a december 9-i menetrendváltástól már felújított, CAF gyártmányú kocsikban, komfortosan, kényelmesen utazhatnak. A Transilvania EuroCity három top tízes adventi vásári nagyvárost, Bécset, Budapestet és Kolozsvárt köti össze, de akár Szolnokon, Püspökladányban és Győrben is fel lehet szállni az új járatra. A vonaton első és másodosztályú klímás kocsikkal utazhatnak, a kocsikat a MÁV-START és a román vasúttársaság, a CFR Călători közösen biztosítja. 

A Transilvania EC Kolozsvárról 7:35-kor indul, a budapesti Keleti pályaudvarra 14:20-kor fut be, 14:40-kor megy tovább Bécsbe, ahová 17:21-kor érkezik. Bécsből 10:42-kor startol, a Keletibe 13:19-kor érkezik, onnan pedig 13:40-kor megy tovább - Nagyvárad érintésével - Kolozsvárra, ahová helyi idő szerint 22:25-kor érkezik. A Transilvania EuroCity Kolozsvárról Bécsbe tartó járata 16 órakor érkezik Győrbe és 16:02-kor indul tovább, Bécs felől pedig 11:53-kor fut be és 11:56-kor indul tovább Budapesten át Kolozsvárra. A menetidő versenyképes a közúti közlekedéssel szemben is. A vonatra a MÁV-START kedvezményei érvényesek: Bécsbe 13, Kolozsvárra 15 eurótól kínál jegyeket, és kedvező gyermekjegyekkel, kirándulási ajánlatokkal is várja a családokat.

Budapest és Prága között minden nap hét pár vonat jár a nappali órákban. A késői utazást kedvelők éjszakai vonatot is választhatnak, így megspórolható a szállásköltség. A Budapest-Prága viszonylaton utazók már 19 euróért igénybe vehetik a korszerű, étkezőkocsival is közlekedő vonatot. A Budapestről késő délutánonként eddig Brnóba induló Metropolitan EuroCity vonat hosszabb útvonalon, egészen Prágáig közlekedik.

A MÁV-START adventi utazási kínálatai között megtalálható még Graz, Linz, Salzburg, Berlin, Drezda, München, Varsó, Krakkó, Pozsony, Ljubljana, Zágráb, Nagyszeben, Temesvár és Brassó is. 

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Így úszhatod meg olcsóbban az utat!

Az adventi időszakra elérhetőek a megszokott kedvezmények: például a nagycsaládosoknak az ünnepi utazásokhoz (három vagy annál több saját gyermekkel együtt utazó család tagjai; szülők és gyerekek) 90 százalékos kedvezményű menetjegy váltását javasolja a MÁV-START. A 18 éven aluli gyermekkel együtt utazó felnőttek 33 százalékos kedvezményes menetjegyet válthatnak. A kedvezményt egy vagy több gyermekkel együtt utazó egy vagy két kísérő veheti igénybe.

A 26 éven aluli fiatalok részére biztosított kedvezmény december 21-én 10 órától január 1-jén éjfélig vehető igénybe, amely alapján a kedvezményre jogosultak 33 százalékos menetjegyet vásárolhatnak. A Hungary Card csomaggal rendelkezők 50 és 33 százalékos kedvezménnyel válthatnak menetjegyet a kedvezménycsomagban található szelvény alapján.

Az adventi időszakban megnövekedett utasforgalom várható a pénztáraknál, ezért a vasúttársaság azt ajánlja utasainak, hogy vegyék igénybe az elektronikus értékesítési csatornákat (e-ticket, Vonatinfó és jegykiadó automata), valamint az elővételben történő vásárlást. A legkedvezőbb árú menetjegyek száma korlátozott, ezért ezeket érdemes már most elővételben megvásárolni. Az online vásárolható és a vonatokon akár okostelefonon is bemutatható e-vonatjegy 10 százalékos kedvezménnyel vehető meg. Az automatáknál vásárolt jegyekre 5, míg a menetrendi keresőben @ jellel jelölt, csúcsidőn kívüli vonatokra - legalább 100 kilométer távolságra - váltott e-vonatjegyekre 20 százalékos kedvezményt kapnak az utasok.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?