10 °C Budapest
Ezekért a karácsonyi vásárokért megéri pár órát utazni: még kedvezményt is kaphatsz

Ezekért a karácsonyi vásárokért megéri pár órát utazni: még kedvezményt is kaphatsz

2018. december 15. 17:30

A European Best Destinations utazási portál idén is összeállított egy tízes listát a legszebb európai karácsonyi vásárokról. A budapesti Bazilika előtti vásár ezüstérmes lett, a top tízbe bekerült többek között Bécs (4. helyezett), Prága (9.) és Kolozsvár (10.) is. Ezek a városok kényelmesen és akár kedvezményesen is megközelíthetők vonattal.

A budapesti Szent István-bazilika előtti karácsonyi vásár méltán népszerű a magyar látogatók és a külföldi turisták körében. Belföldön naponta több száz járattal lehet eljutni a nagyobb fővárosi pályaudvarokra, majd - a helyi közösségi közlekedést választva - a székesegyházhoz. Legkényelmesebben, negyedórás sétával, a Nyugati pályaudvarról lehet elérni az Advent Bazilika vásárt, a Keleti, illetve a Déli pályaudvarokról és Kelenföldről a metróhálózatot érdemes választani. A vidéki adventi forgatagokra - például Debrecenbe, Győrbe, Miskolcra, Nyíregyházára, Pécsre vagy Szegedre - is számos eljutást kínál a vasúttársaság.

A European Best Destinations utazási portál tízes listáján 4. helyen szereplő Bécs, a 9. Prága és a 10. Kolozsvár a nemzetközi vonatokkal mind kényelmesen elérhető.

Bécsbe a korszerű railjet, valamint a hagyományos kényelmet biztosító EuroCity vonatok szállítják az utasokat, 1-2 órás követési időpontokban. A vonatokon a december 9-i menetrendváltástól már felújított, CAF gyártmányú kocsikban, komfortosan, kényelmesen utazhatnak. A Transilvania EuroCity három top tízes adventi vásári nagyvárost, Bécset, Budapestet és Kolozsvárt köti össze, de akár Szolnokon, Püspökladányban és Győrben is fel lehet szállni az új járatra. A vonaton első és másodosztályú klímás kocsikkal utazhatnak, a kocsikat a MÁV-START és a román vasúttársaság, a CFR Călători közösen biztosítja. 

A Transilvania EC Kolozsvárról 7:35-kor indul, a budapesti Keleti pályaudvarra 14:20-kor fut be, 14:40-kor megy tovább Bécsbe, ahová 17:21-kor érkezik. Bécsből 10:42-kor startol, a Keletibe 13:19-kor érkezik, onnan pedig 13:40-kor megy tovább - Nagyvárad érintésével - Kolozsvárra, ahová helyi idő szerint 22:25-kor érkezik. A Transilvania EuroCity Kolozsvárról Bécsbe tartó járata 16 órakor érkezik Győrbe és 16:02-kor indul tovább, Bécs felől pedig 11:53-kor fut be és 11:56-kor indul tovább Budapesten át Kolozsvárra. A menetidő versenyképes a közúti közlekedéssel szemben is. A vonatra a MÁV-START kedvezményei érvényesek: Bécsbe 13, Kolozsvárra 15 eurótól kínál jegyeket, és kedvező gyermekjegyekkel, kirándulási ajánlatokkal is várja a családokat.

Budapest és Prága között minden nap hét pár vonat jár a nappali órákban. A késői utazást kedvelők éjszakai vonatot is választhatnak, így megspórolható a szállásköltség. A Budapest-Prága viszonylaton utazók már 19 euróért igénybe vehetik a korszerű, étkezőkocsival is közlekedő vonatot. A Budapestről késő délutánonként eddig Brnóba induló Metropolitan EuroCity vonat hosszabb útvonalon, egészen Prágáig közlekedik.

A MÁV-START adventi utazási kínálatai között megtalálható még Graz, Linz, Salzburg, Berlin, Drezda, München, Varsó, Krakkó, Pozsony, Ljubljana, Zágráb, Nagyszeben, Temesvár és Brassó is. 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Így úszhatod meg olcsóbban az utat!

Az adventi időszakra elérhetőek a megszokott kedvezmények: például a nagycsaládosoknak az ünnepi utazásokhoz (három vagy annál több saját gyermekkel együtt utazó család tagjai; szülők és gyerekek) 90 százalékos kedvezményű menetjegy váltását javasolja a MÁV-START. A 18 éven aluli gyermekkel együtt utazó felnőttek 33 százalékos kedvezményes menetjegyet válthatnak. A kedvezményt egy vagy több gyermekkel együtt utazó egy vagy két kísérő veheti igénybe.

A 26 éven aluli fiatalok részére biztosított kedvezmény december 21-én 10 órától január 1-jén éjfélig vehető igénybe, amely alapján a kedvezményre jogosultak 33 százalékos menetjegyet vásárolhatnak. A Hungary Card csomaggal rendelkezők 50 és 33 százalékos kedvezménnyel válthatnak menetjegyet a kedvezménycsomagban található szelvény alapján.

Az adventi időszakban megnövekedett utasforgalom várható a pénztáraknál, ezért a vasúttársaság azt ajánlja utasainak, hogy vegyék igénybe az elektronikus értékesítési csatornákat (e-ticket, Vonatinfó és jegykiadó automata), valamint az elővételben történő vásárlást. A legkedvezőbb árú menetjegyek száma korlátozott, ezért ezeket érdemes már most elővételben megvásárolni. Az online vásárolható és a vonatokon akár okostelefonon is bemutatható e-vonatjegy 10 százalékos kedvezménnyel vehető meg. Az automatáknál vásárolt jegyekre 5, míg a menetrendi keresőben @ jellel jelölt, csúcsidőn kívüli vonatokra - legalább 100 kilométer távolságra - váltott e-vonatjegyekre 20 százalékos kedvezményt kapnak az utasok.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 17. szombat
Rudolf
15. hét
Április 17.
Hemofília világnap
Április 17.
Cirkuszok világnapja
EZT OLVASTAD MÁR?