22 °C Budapest
Rohamosan fogy Budapest lakossága: hova lettek ennyien?

Rohamosan fogy Budapest lakossága: hova lettek ennyien?

2018. március 21. 17:30

Európa legtöbb nagyvárosában az elmúlt évtizedekben növekedett a lakosság száma. Ezek közül csak néhány kivétel van, ám Budapest éppen ezek között szerepel. Sőt arányait tekintve Magyarország fővárosa, a görög, illetve román fővárossal holtversenyben a legnagyobb mértékben fogyó nagyváros Európában.

A vidékről a városok felé tartó népességvándorlás egyáltalán nem új keletű dolog. Olyannyira nem, hogy voltaképpen már a 18. századi nagy ipari forradalmat követő években durván mérhető volt az eltolódás. Az okok egyszerűek voltak, kevesebb kétkezi munkásra volt szükség a mezőgazdaságban, továbbá egyre nagyobb méretű földterületeket hasított ki magának a növénytermesztés és állattartás.

A városokban pedig gyárakat létesítettek, amik elképesztő mértékben szívták fel a vidékről felszabaduló munkaerőt. Az 1950-es években pedig már nem csak a fejlett gazdaságú országok, hanem a fejlődök is beálltak a sorba, ettől kezdve pedig az elmúlt évtizedekben az egész világ urbanizálódott. Ez pedig odáig vezetett, hogy 2007-ben először a világtörténelem során több ember élt a földön városokban, mint vidéken.

A folyamatok ismeretében, ENSZ adatokat felhasználva a Datawrapper készített egy átfogó elemzést a világ leggyorsabban növekvő városairól 2000 és 2016 között. Interaktív térképükön 500, egymillió fölötti lakosú város szerepel, köztük természetesen a magyar főváros Budapest is.

Sok örömre azonban nincs okunk, hiszen Európában hazánk fővárosában csökkent legnagyobb arányban a lakosság száma 2000 és 2016 között. A csökkenés mértéke 0,3 százalékos volt, ami azt jelenti, hogy 16 év leforgása alatt 100 000 emberrel él kevesebb a magyar fővárosban, pontosabban 1,8 millióról 1,7 millióra csökkent a lakosságszám. Ugyanekkorra arányú csökkenés csupán két további európai városban volt megfigyelhető, az egyik Athén a másik pedig Bukarest.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Európai léptékben egyébként csupán 6 nagyváros van, ahol csökkent a lakosság, a többi (több mint harminc) nagyvárosban mindenhol növekedés volt tapasztalható. Arányaiban és/vagy lélekszámban a legnagyobb népességnövekedés Párizsban, Londonban, Madridban, West Yorkshirben, Oslóban és Stockholmban volt tapasztalható.

Párizsban és Madridban több mint egymillió emberrel éltek többen 2016-ban, mint 2000-ben, Londonban pedig ez a szám majdnem kétmillió volt. Arányaiban sorrendben 0,7; 1,4, illetve 1,2 százalékos volt a növekedés. Ugyancsak magas, arányait tekintve 1,6 százalékos volt a népesség növekedés West Yorkshirben is, de ami még szembetűnőbb, hogy Norvégia és Svédország fővárosai is több mint 1 százalékkal növekedtek 16 év leforgása alatt. Előbbi rekord magas 1,6, utóbbi pedig 1,4 százalékkal.

NEKED AJÁNLJUK
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?