6 °C Budapest

Kiadták a vészjelzést: sorra mehetnek csődbe az utazási irodák

2017. július 5. 18:06

Nem a Green Holidays az egyetlen kockázatos utazási iroda - vajon minek kell történnie, hogy rájöjjünk, hogy egy kis odafigyeléssel elkerülhetőek a csődveszélyes utazásszervezők.


A nyári szezonban menetrend szerint jönnek az utazásszervező és utazásközvetítő cégekkel kapcsolatos problémák, azonban egy kis felkészüléssel elkerülhetőek a kockázatos nyaralások.

A Green Holidays Kft. napokban bejelentett fizetésképtelensége több száz turista nyaralását változtatta rémálommá, de valójában a mostani esemény csak a jéghegy csúcsa

- mondja Pertics Richárd az Opten Kft. céginformációs üzletágának igazgatója.

A hazai cégek jelentős része küzd likviditási problémákkal, és nincs ez másként az utazási irodák esetében sem. Az utazásszervezés mégis kiemelt abban a tekintetben, hogy ezen cégek ügyfeleinél - döntő többségében - magánszemélyek futnak óriási kockázatot, és 1-1 cég fizetésképtelensége esetén akár több ezer ügyfél válhat rendkívül kiszolgáltatottá.

"Természetesen ilyenkor a legfontosabb a külföldön rekedt turisták helyzetének rendezése (amelyet a biztosítói háttér viszonylag megnyugtatóan kezel), ugyanakkor a problémák kapcsán le kell vonjuk a megfelelő következtetéseket is" - mondja az Opten szakértője. A legfontosabb a tisztánlátás.

Magyarországon jelenleg több mint 1600 utazásszervező vagy utazásközvetítő cég működik, és ezek jelentős része bizony súlyos problémákkal terhelt.

Az utazási irodák egyedi belső működését természetesen nem feltétlenül láthatjuk át, de szerencsére a hazai környezetben számos lehetőség áll az utazók rendelkezésére, hogy jó előre ellenőrizzék a céget, akivel szerződnek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Green Holidays Kft. esetén például már jóval a botrány előtt lehetett tudni, hogy átlag feletti kockázattal jár velük utazni. A cég alig pár tízmilliós árbevétele és 3 millió Ft-os jegyzett tőkéje már eleve sejteti, hogy nem egy túl erős utazásszervező cégről van szó. Ráadásul a Green Holidays ellen az elmúlt években számos végrehajtás is indult.

A legárulkodóbb jel a céggel szemben mégis az, hogy gyakorlatilag az összes személyes és cím szerinti kapcsolt vállalkozásánál található valamilyen probléma. Így mondhatjuk, hogy az egész "Green csoport" kockázatossága magasan átlag feletti már hónapok óta. Megtévesztő lehetett a családi kötelékkel hozzá kapcsolódó Green Travel Kft. (és a Green Travel brand) ismertsége és a 10 Mrd Ft-ot meghaladó árbevétele, ugyanakkor egy egyszerű Cégelemzés lekérésével is jól látható, hogy az alkalmazottak száma a Green Travelnél is az elmúlt 1,5 évben kevesebb mint felére csökkent és több mint féléve folyamatosan végrehajtás alatt is áll.

Sajnos ebben a szektorban nem egyedi jelenség a magas kockázati szint, hiszen rendkívül sok a likviditási problémával küzdő cég. A nagyobb cégek általában jobb mutatókkal rendelkeznek, de a magasabb árbevételű szegmensekben is akadnak azért problémák.

Tömegesen indulnak az utazásszervező cégek ellen végrehajtások, és a szegmens kockázati mutatói is meghaladják az országos átlagot. Számos cég rendelkezik kiemelten magas kockázattal még a 100 millió Ft feletti árbevételű szegmensben is.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem