28 °C Budapest
Mától él az ingyenes roaming: itt vannak a legnagyobb buktatók

Mától él az ingyenes roaming: itt vannak a legnagyobb buktatók

2017. június 15. 13:04

Életbe lépett az ingyenes roamingról szóló jogszabály június 15-én. Vagyis mostantól a belföldi díjcsomagunkban érvényes árakon, EU roaming többletdíj nélkül telefonálhatunk, SMS-ezhetünk és internetezhetünk az EU-s országokban.


Az ingyenes roamingról szóló jogszabály június 15-én lépett életbe. Ez pontosan azt jelenti, hogy mostantól a belföldi díjcsomagunkban érvényes árakon, EU roaming többletdíj nélkül telefonálhatunk, SMS-ezhetünk és internetezhetünk az EU-s országokban. Mindez akkor, ha betartjuk a méltányossági használatra vonatkozó feltételeket.

Az új feltételek érvényesek az Európai Gazdasági Térséghez (EGT) tartozó Izlandon, Liechtensteinben és Norvégiában is. Az EU-roaming ugyanakkor nem terjed ki az unión kívüli európai államokra, így például Svájcra, vagy a szomszédos országok közül Szerbiára és Ukrajnára.

Ezekben az országokban szolgáltatótól függően a percdíjak 300-400 forint körül mozognak, a hívásfogadás közel 150 forintba kerül percenként, míg egy SMS elküldéséért 110-120 forintot kell fizetnünk.

Svájcban különösen érdemes résen lenni, hiszen az ottani telefonálásért a szolgáltatók magasabb díjat is, percenként akár 572 forintot is elkérhetnek.

Így is kapunk sms-t a határátlépéskor

Ne lepődjünk meg, ha átlépjük a határt, ugyanúgy érkeznek majd az sms-ek a telefonra. A szolgáltatók így emlékeztetnek rá, hogy nyugodtan roamingolsz, nem kell plusz költséget fizetned, ha haza szeretnél telefonálni vagy sms-t küldenél.

Érdemes azonban észben tartani, hogy

a roaming nem vonatkozik a magyarországi hálózatról külföldi számra indított hívásokra.

Ez utóbbi nemzetközi hívásnak számít. Pedig sokan még mindig gyakran keverik a külföldről indított és fogadott roaminghívásokat a nemzetközi hívásokkal.

Utóbbinak a díjai viszont nem csökkentek, vagyis abban az esetben, ha egy nemzetközi (uniós) telefonszámot hívunk fel, annak még mindig magas percdíjai lehetnek. Bőven akadnak még olyan helyek, ahová 300-600 forintos percdíjakért telefonálhatunk.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Azok sem ússzák meg plusz költségek nélkül a hazatelefonálást, akik életvitelszerűen élnek külföldön. Az új roamingszolgáltatást elsősorban azok számára találták ki, akik csak rövid időt töltenek külföldön: elutaznak néhány hétre, esetleg az országhatárnál laknak és naponta ingáznak a munka és a határ másik oldalán található lakásuk között.

Azok, akik viszont tartósan külföldön élnek, bizonyos többletköltségre számíthatnak. Ezeket a szolgáltatók határozzák meg.

Mire érdemes még figyelni?

A hálózaton belül korlátlan beszélgetést tartalmazó díjcsomagokkal továbbra is csak belföldön lehet korlátlanul telefonálni. Azon csomagok és flották, ahol a bevont tagok közti, hálózaton belüli hívások, SMS-ek díjmentesek, azok továbbra is csak belföldön biztosítják a díjmentességet, ill. kedvezményt

- válaszolta korábban a Pénzcentrum megkeresésére a Telekom kommunikációs igazgatósága.

Tehát, ha olyan csomagunk van, amellyel például csak a hálózaton belül indíthatunk korlátlanul hívásokat, akkor résen kell lennünk, hiszen a 30-as számokat külföldről már nem hívhatjuk korlátlanul díjmentesen. Sőt, ha már felhasználtuk a keretünket, akkor

35 forintos is lehet a percdíjunk.

A díjcsomagunkban foglalt mobilnet mennyiségét alapvetően felhasználhatjuk az EU-ban, bár ez alól is van kivétel. Akad péládul olyan hatalmas netcsomag (20 GB), amely esetében csak az uniós szabályozásban rögzített mértékű adatmennyiség használható fel EU roaming helyzetben. Illetve arra is érdemes figyelni, hogy ha elfogy az adatkeretünk, akkor néhány esetben teljesen leállhat a szolgáltatás, és plusz adatroamingot már más feltételekkel tudunk igényelni, mint itthon.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?