20 °C Budapest
Ezt mindenképp látnod kell: a magyarok fele nem jut el külföldi nyaralásra

Ezt mindenképp látnod kell: a magyarok fele nem jut el külföldi nyaralásra

2016. október 5. 15:36

Megérkeztek az Eurostaadatai, amelyben az európai országok, kösztük Magyarország idei nyaralásáról készült összeállítás. Ebből kiderült, hogy a magyarok inkább belföldön nyaralnak, közel 60 százalék itthon tölti a szabadságát.

Az unió statisztikai hivatala, az Eurostat látványos infografikán hasonlította össze az európai lakosság utazási szokásait. Az összevetés alapja ezúttal is a vendégéjszakák száma, kiegészítve a vásárlóerővel, amit a vendégnapokra eső átlagos költekezés tükröz a leginkább. Ezek alapján lehet néhány általánosító következtetést levonni.

A magyar adatokhoz kattints a magyar zászlóra!

Ha lenne olyan, hogy átlagos európai (ami egyébként nincsen), külföldi utazásai során

  • tíz éjszakából négyet valamelyik másik EU-tagországban töltene,
  • éjszakánként 86 eurót (26 ezer forintot) költene, mindezt átlagosan 9 éjszakán át.
  • és leginkább Spanyolországban, Franciaországban és Olaszországban kötne ki.

Mindez persze elég éles kontrasztban van a magyarországi tapasztalatokkal.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az átlagvendég nálunk negyedannyit költ (22 euró) és harmadannyi éjszakát tölt el (3) pihenéssel, mint az uniós átlag.

Ez egyébként nem csak arról árulkodik, hogy mi bennünk a legvonzóbb (az olcsóság egy hétvégére), hanem arról is, hogy mi magunk keveset költünk utazásra és pihenésre, ugyanis a Magyarországon regisztrált vendégéjszakák több mint fele tőlünk, magyaroktól jön. Ez egyébként nem különösebben kirívó, nagyjából egybeesik az olasz és pár másik ország átlagával, de jócskán elmarad mondjuk a svédtől, a norvégtól vagy a franciától - ezekben az országokban a vendégéjszakák kétharmadát vagy akár háromnegyedét is a helyiek adják.

Mi, magyarok tíz vendégéjszakából hatot itthon töltünk, a maradék négy esetben pedig leginkább Németországot, Ausztriát és az USA-t vesszük célba. Hozzánk cserébe leginkább ugyanúgy a németek és az osztrákok jönnek, de sajnos rájuk is igaz, hogy lényegesen kevesebbet maradnak, mint a népszerűbb európai célpontokon. Van tehát hová fejleszteni a vonzerőnket bőven.

A saját hazájukat a déliek, tehát a spanyolok, a görögök, a franciák, a portugálok kedvelik leginkább (más választásuk persze nincs nagyon), de a románok is meglepően sokan (86 százalék) a hazai tájakat választják, ha pihenni akarnak. Mondjuk van saját tengerpartjuk, ami magyarázat lehet, de ennél eggyel valószínűbb, hogy otthon maradásukban az anyagi szempontok meghatározóbbak. Az már kevésbé meglepő, hogy a luxemburgiaknak csak a 0,7 százaléka marad otthon, de a belgák (9,4 százalék) és a máltaik (14 százalék) sem szeretnek otthon nyaralni/telelni.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 14. hétfő
Vazul
24. hét
Június 14.
Húsmentes világnap
Ajánlatunk
  • Vedd fel a harcot! (x)

    Több levegő, kevesebb parlagfű! Kezdődik a parlagfű szezonja. A parlagfű irtása mindannyiunk közös érdeke.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 13. 16:08