4 °C Budapest
Durva büntetés jár ezért a Balatonnál

Durva büntetés jár ezért a Balatonnál

Pénzcentrum
2016. március 16. 08:31

Várhatóan 35 millió forint körül alakul a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. múlt évi eredménye, és a halászat betiltásával a horgászok körében javult a tó megítélése is - mondta Szári Zsolt, a cég vezetője a Magyar Időknek.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A lap szerdai számában megjelent cikk szerint a cégnek tavaly 725 millió forint árbevétele volt, ebből 616 millió a területi engedélyek forgalmából származott, a többi az angolna halászatából, a tógazdasági halértékesítésből, a kiskereskedelmi és kotróüzemi tevékenységből, valamint a vendégház bevételéből.

A vezérigazgató elmondása szerint javult a Balaton megítélése a horgászok körében a halászat betiltásával, ennek köszönhetően nőtt a területiengedély-kiváltási kedv, hiszen ezt csak azok a vízterületek tudják produkálni, ahol a horgászok számára kedvező változások állnak be. A horgászjegyekből származó bevétel több mint tíz százalékkal emelkedett tavaly az egy évvel korábbihoz képest.

Szári Zsolt az orvhorgászokkal kapcsolatban kiemelte, a jogszabályi környezet jelentősen szigorodott: a tetten ért orvhalász akár két évig terjedő szabadságvesztést is kaphat már a halászeszköz használatáért is, anélkül, hogy halat fogott volna. Ez, valamint a halőrzési munka hatékonyságának növelése jelentősen javította az orvhalászat elleni fellépést. Ismertetése szerint míg évekkel ezelőtt több tízezer méter illegálisan elhelyezett hálót találtak a Balatonban, addig ez tavaly nem érte el a kétezer métert. Tavaly a Balatonon és a Kis-Balatonon tizenhat esetben kezdeményeztek rendőrségi eljárást orvhalászat miatt. A cég halászati őrei 2015-ben 286 esetben tettek feljelentést engedély nélküli horgászat és más horgászati szabályszegés miatt, s már 255 esetben a hatósági határozatot is megkapták, amelyekben összesen hat és fél millió forint halvédelmi bírságot szabtak ki, valamint az érintetteket eltiltották a horgászattól.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?