18 °C Budapest

10+1 hiba, amit mindenki elkövet az önéletrajzában

2015. május 11. 15:12

Lehetsz te a világ legtapasztaltabb és legképzettebb munkavállalója, ha az önéletrajzod hibás, vagy rossz a felépítése, pillanatok alatt elvesztheted a felvételiztető figyelmét. A jelek szerint sokan hibáznak, hiszen Magyarországon az álláskeresők nagy része már 15 hónapja, azaz több mint egy éve nem talál munkát. Íme néhány tipp, hogy könnyebben menjen.

Lehet, hogy van tíz másik olyan ember, aki hasonló munkatapasztalattal, nyelv- és szaktudással rendelkezik, mint mi, és ilyenkor nagyon nem mindegy, melyik álláskereső kap lehetőséget. Ha túl sok a hiba, amatőr a szerkesztés, vagy nincs frissítve az önéletrajz, pillanatok alatt a kukában végzi a pályázatunk. Amanda Augustine karriertanácsadó szedte össze a legkiábrándítóbb és legáltalánosabb hibákat, amiket bárki elkövethet.

Sok munkavállaló csak bővítgeti az önéletrajzát a legfrissebb tapasztalatokkal ahelyett, hogy újra és újra átnézné, átdolgozná az önéletrajzát. Ez persze így egyszerűbb, de nem feltétlenül járul hozzá a sikeres munkakereséshez

- mondja Augustine.

Pedig ahogy idősebb és tapasztaltabb lesz a munkavállaló, folyamatosan át kell strukturálnia az önéletrajzát. Hiszen kezdőként kevés a munkatapasztalat, így a tanulmányi eredményekkel kell eladni magunkat. Később a munkaadók már nem erre kíváncsiak, inkább arra, hogy mit csináltunk azóta, hogy kikerültünk az egyetemről.

Augustine szerint ez a 11 leggázosabb hiba egy (középkorú, nem pályakezdő) önéletrajzban:

1. A lakcím

Valójában teljesen felesleges a pontos cím mellékelése. Adott esetben rengeteg helyre jelentkezhetsz, és ki tudja, hova jut el az önéletrajzod. A személyiségi jogaid védelme érdekében inkább ne írd be, hátrányod a kiválasztás során aligha származhat ebből.

2. Nincs LinkedIn profil

Ma már kimondatlan elvárás, hogy egy szakembernek LinkedIn profilja (a LinkedIn leginkább egy szakmai közösségi portálként definiálható) legyen. Ha nincs, azt fogják gondolni róla, hogy nem követi a trendeket, nem tesz meg mindent annak érdekében, hogy a lehető legjobb pozícióban helyezkedjen el. Arra is jó egyébként, hogy további állásajánlatokat keress a LinkedInen belül, vagy ott megtaláljanak a fejvadászok.

3. Hiányzik a munkatapasztalat rövid összegzése

Egy átlagos személyzetis 6 másodperc alatt futja át az önéletrajzod, és dönt, megéri-e tovább foglalkozni a pályázóval, vagy sem. Emiatt hihetetlenül fontos, hogy már az anyagod elejéből kiderüljön, ki vagy, mire vagy képes, és miért vagy alkalmas az pozícióra.

4. Nincsenek részletezve a szakterületek

Az egyes munkahelyeknél, pozícióknál írj egy-egy szakterületet, munkakört, aminek a segítségével akkor is gyorsan információhoz juttatod az olvasót, ha nem tud sok időt szánni az anyagodra. A részletezésben vedd sorra azokat a tulajdonságokat, amiket hasznosítottál az egyes pozíciókban. Illetve a megpályázott pozícióban elvártaknak megfelelő szaktudást emeld ki a leírásokban.

5. Nincs leírás a cégekről

Ha csak óriási multiknak dolgoztál, amiket mindenki ismer, ezt a részt kihagyhatod. Viszont ha munkatapasztalatod egy része kisebb cégekhez köt, érdemes egy-két mondatot szánni arra, hogy bemutasd ezeket. Mi a fő profiljuk, mivel foglalkoznak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

6. Minden pontokba van szedve

A felsorolás arra jó leginkább, hogy vonzza a figyelmet és könnyen áttekinthetővé váljanak a fontos részletek. Ha minden közlésre váró információ így olvasható, semmi nem fog kitűnni. Nyugodtan lehetnek folyószöveges leírások, és mellette a legfontosabbak pedig pontokba szedve, kiemelve.

7. Nincs fejléc a második oldalon

Érdemes a második oldalon is újra feltüntetni a nevet, telefonszámot és az email címet, hogy az olvasó egy pillanatra se keveredhessen meg, kinek az önéletrajzát is tartja a kezében.

8. Gyakornoki pozíciók leírása

Tapasztalt, több éve a munkaerőpiacon tevékenykedő munkavállalóként nincs szükség arra, hogy a gyakornoki pozíciókat is feltüntessük. Inkább a mostani, sokkal frissebb tapasztalatokra, élő tudásra koncentráljunk.

9. Gyenge számítógépes ismeretek

Ezt a részt is érdemes frissítgetni. Hajlamosak vagyunk elfelejteni, mennyi mindent tanultunk azóta, hogy kijöttünk az egyetemről. Például adatbázis-kezelés, egyéb online felületek ismerete és használata: sok számítógép előtt végzett munka észrevétlenül fejleszt minket.

10. Referencia igény szerint

Teljesen felesleges beleírni megjegyzésként, hogy ha kérnek, küldesz referenciát. Ha a munkaadó kíváncsi lesz ilyesmire, magától igényelni fogja, vagy felveszi a kapcsolatot a korábbi munkaadóiddal. Csak pazarlod a helyet és elveszed az időt valami fontos információtól.

11. Times New Roman betűtípus

Ugyan nagy baj nincs ezzel a betűtípussal, mégsem ajánlott a használata. Pontosan azért, mert mindenki ezt használja. Miért ne lehetne már a betűtípussal kitűnni a többi közül?

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem