3 °C Budapest

10+1 hiba, amit mindenki elkövet az önéletrajzában

2015. május 11. 15:12

Lehetsz te a világ legtapasztaltabb és legképzettebb munkavállalója, ha az önéletrajzod hibás, vagy rossz a felépítése, pillanatok alatt elvesztheted a felvételiztető figyelmét. A jelek szerint sokan hibáznak, hiszen Magyarországon az álláskeresők nagy része már 15 hónapja, azaz több mint egy éve nem talál munkát. Íme néhány tipp, hogy könnyebben menjen.

Lehet, hogy van tíz másik olyan ember, aki hasonló munkatapasztalattal, nyelv- és szaktudással rendelkezik, mint mi, és ilyenkor nagyon nem mindegy, melyik álláskereső kap lehetőséget. Ha túl sok a hiba, amatőr a szerkesztés, vagy nincs frissítve az önéletrajz, pillanatok alatt a kukában végzi a pályázatunk. Amanda Augustine karriertanácsadó szedte össze a legkiábrándítóbb és legáltalánosabb hibákat, amiket bárki elkövethet.

Sok munkavállaló csak bővítgeti az önéletrajzát a legfrissebb tapasztalatokkal ahelyett, hogy újra és újra átnézné, átdolgozná az önéletrajzát. Ez persze így egyszerűbb, de nem feltétlenül járul hozzá a sikeres munkakereséshez

- mondja Augustine.

Pedig ahogy idősebb és tapasztaltabb lesz a munkavállaló, folyamatosan át kell strukturálnia az önéletrajzát. Hiszen kezdőként kevés a munkatapasztalat, így a tanulmányi eredményekkel kell eladni magunkat. Később a munkaadók már nem erre kíváncsiak, inkább arra, hogy mit csináltunk azóta, hogy kikerültünk az egyetemről.

Augustine szerint ez a 11 leggázosabb hiba egy (középkorú, nem pályakezdő) önéletrajzban:

1. A lakcím

Valójában teljesen felesleges a pontos cím mellékelése. Adott esetben rengeteg helyre jelentkezhetsz, és ki tudja, hova jut el az önéletrajzod. A személyiségi jogaid védelme érdekében inkább ne írd be, hátrányod a kiválasztás során aligha származhat ebből.

2. Nincs LinkedIn profil

Ma már kimondatlan elvárás, hogy egy szakembernek LinkedIn profilja (a LinkedIn leginkább egy szakmai közösségi portálként definiálható) legyen. Ha nincs, azt fogják gondolni róla, hogy nem követi a trendeket, nem tesz meg mindent annak érdekében, hogy a lehető legjobb pozícióban helyezkedjen el. Arra is jó egyébként, hogy további állásajánlatokat keress a LinkedInen belül, vagy ott megtaláljanak a fejvadászok.

3. Hiányzik a munkatapasztalat rövid összegzése

Egy átlagos személyzetis 6 másodperc alatt futja át az önéletrajzod, és dönt, megéri-e tovább foglalkozni a pályázóval, vagy sem. Emiatt hihetetlenül fontos, hogy már az anyagod elejéből kiderüljön, ki vagy, mire vagy képes, és miért vagy alkalmas az pozícióra.

4. Nincsenek részletezve a szakterületek

Az egyes munkahelyeknél, pozícióknál írj egy-egy szakterületet, munkakört, aminek a segítségével akkor is gyorsan információhoz juttatod az olvasót, ha nem tud sok időt szánni az anyagodra. A részletezésben vedd sorra azokat a tulajdonságokat, amiket hasznosítottál az egyes pozíciókban. Illetve a megpályázott pozícióban elvártaknak megfelelő szaktudást emeld ki a leírásokban.

5. Nincs leírás a cégekről

Ha csak óriási multiknak dolgoztál, amiket mindenki ismer, ezt a részt kihagyhatod. Viszont ha munkatapasztalatod egy része kisebb cégekhez köt, érdemes egy-két mondatot szánni arra, hogy bemutasd ezeket. Mi a fő profiljuk, mivel foglalkoznak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

6. Minden pontokba van szedve

A felsorolás arra jó leginkább, hogy vonzza a figyelmet és könnyen áttekinthetővé váljanak a fontos részletek. Ha minden közlésre váró információ így olvasható, semmi nem fog kitűnni. Nyugodtan lehetnek folyószöveges leírások, és mellette a legfontosabbak pedig pontokba szedve, kiemelve.

7. Nincs fejléc a második oldalon

Érdemes a második oldalon is újra feltüntetni a nevet, telefonszámot és az email címet, hogy az olvasó egy pillanatra se keveredhessen meg, kinek az önéletrajzát is tartja a kezében.

8. Gyakornoki pozíciók leírása

Tapasztalt, több éve a munkaerőpiacon tevékenykedő munkavállalóként nincs szükség arra, hogy a gyakornoki pozíciókat is feltüntessük. Inkább a mostani, sokkal frissebb tapasztalatokra, élő tudásra koncentráljunk.

9. Gyenge számítógépes ismeretek

Ezt a részt is érdemes frissítgetni. Hajlamosak vagyunk elfelejteni, mennyi mindent tanultunk azóta, hogy kijöttünk az egyetemről. Például adatbázis-kezelés, egyéb online felületek ismerete és használata: sok számítógép előtt végzett munka észrevétlenül fejleszt minket.

10. Referencia igény szerint

Teljesen felesleges beleírni megjegyzésként, hogy ha kérnek, küldesz referenciát. Ha a munkaadó kíváncsi lesz ilyesmire, magától igényelni fogja, vagy felveszi a kapcsolatot a korábbi munkaadóiddal. Csak pazarlod a helyet és elveszed az időt valami fontos információtól.

11. Times New Roman betűtípus

Ugyan nagy baj nincs ezzel a betűtípussal, mégsem ajánlott a használata. Pontosan azért, mert mindenki ezt használja. Miért ne lehetne már a betűtípussal kitűnni a többi közül?

 

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?