11 °C Budapest

Friss adatok: tényleg ennyi pénzt költünk szállodai szobára?

MTI
2014. október 8. 14:00

Több külföldi vendég jött, és több időt töltöttek Magyarországon idén augusztusban. A magyarok ötcsillagos hotelekbe és gyógyszállókba mentek legszívesebben.

Augusztusban 4,3 százalékkal több külföldi vendég 1,2 százalékkal több éjszakát töltött el a magyarországi szálláshelyeken, mint egy évvel azelőtt, a belföldi vendégek száma 8,0, az általuk eltöltött éjszakák száma 6,1 százalékkal nőtt. Együttesen a vendégek száma 6,3 százalékkal, a vendégéjszakáké 3,8 százalékkal emelkedett - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A 613 ezer külföldi vendég 1 millió 788 ezer éjszakát töltött a kereskedelmi szálláshelyeken. A német, a lengyel és az osztrák vendégforgalom 8,9, 15, illetve 12 százalékkal javult, míg az olasz és az orosz vendégforgalom 6,9, valamint 10 százalékkal csökkent az előző év augusztusához képest.

A 726 ezer belföldi vendég 2 millió 81 ezer éjszakát töltött a kereskedelmi szálláshelyeken. A belföldi vendégek forgalma - a Tisza-tó kivételével - minden régióban emelkedett. A belföldi vendégek 59 százalékát fogadó szállodákban a vendégéjszakák száma 4,3 százalékkal nőtt.
A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 68 százalékos volt, 1,5 százalékponttal több a 2013 augusztusinál. Kiemelkedő az ötcsillagos hotelek és a gyógyszállodák, valamint a négycsillagos hotelek igénybevétele, az előbbiek esetén 82, az utóbbiaknál 81 százalékos.
A kereskedelmi szálláshelyek bruttó árbevétele 9,9 százalékkal volt nagyobb a 2013 augusztusinál,

40,3 milliárd forintot tett ki, ezen belül a szállásdíjbevétel 25 milliárd forintot.

A forint/euró havi átlagárfolyama 314 forint volt, 15 forinttal gyengébb a 2013. augusztusinál - közölte a KSH.

A kiadott

szállodai szobák bruttó átlagára 16 198 forintot,

az egy kiadható szállodai szobára jutó szállásdíj (bruttó REVPAR) 11 032 forintot, a teljes árbevétel (TREVPAR) 18 409 forintot ért el.

Augusztusban a működő kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján 2191 egység fogadott el Széchenyi Pihenőkártyát. A kártyatulajdonosok

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

2,9 milliárd forintot költöttek összesen ezzel a fizetőeszközzel,

2013 augusztusához képest a beváltott SZÉP-kártya forgalom 8,2 százalékkal csökkent.

Az év első nyolc hónapjában a külföldiek által eltöltött vendégéjszakák száma 2,2, a belföldieké 8,4 százalékkal nőtt a múlt év azonos időszakával összevetve. A szálláshelyek bevétele 9,7 százalékkal 219,5 milliárd forintra nőtt.

Augusztus 31-én a Magyarországon működő kereskedelmi szálláshelyek száma 3145 volt, ezen belül 1031 szálloda 59 ezer szobával, 1072 panzió mintegy 12 ezer szobával működött. Az egyéb szálláshelyek - üdülőház, kemping, közösségi szálláshelyek - száma 1042 volt.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem