Durva: milliárdokat ittak el a fesztiválozók az idei Szigeten

Durva: milliárdokat ittak el a fesztiválozók az idei Szigeten

Pénzcentrum
2014. augusztus 23. 07:00

Nemcsak a horror árú ételekre-italokra az idei Szigeten a fesztiválozók: csak azon 26 millió úszott el, hogy a többség nem vitte vissza a szemeteszsákot. De a bankkártyás feltöltésért felszámított "kényelmi díjért" is közel 11 milliót csengettek ki a feltöltőpontoknál. 10 milliót pedig tényleg csak úgy kidobtak az ablakon: ennyi pénz ragadt bent a vissza nem váltott kártyákon.

Látogatócsúcsot döntött a Sziget Fesztivál 2014-ben, több mint 400 000 látogatóval. A Sziget évek óta készpénzmentes fesztivál, így Festipay kártyával, Fesztivál fizető karórával vagy PayPass bankkártyával lehetett csak fizetni. Mindhárom esetben egyérintéses fizetésről van szó, azaz a kártyát a leolvasó terminálhoz tartva gyorsan és egyszerűen lehetett rendezni a számlát a pultoknál.


KATTINTS! A Sziget titkai: hogy működik valójában a kártyás fizetés?

Fotó: Sziget/Mohai Balázs

A Szigeten a fizetési tranzakciók több mint 95 százaléka Festipay kártyával, vagy fizető órával történt, a fennmaradó közel 5% pedig PayPass kártyával. Akik bankkártyával töltöttek fel az egyenlegüket, átlagosan csaknem 60 százalékkal nagyobb összeget tettek a Festipay kártyájukra, mint akik készpénzzel tették mindezt, így összességében nagyobb összeget tett ki a kártyás feltöltés összvolumene - tudtuk meg a kártyás fizetési rendszer üzemeltetéséért felelős Cardnet Zrt.-től.

KATTINTS! Pofátlan kaják a Szigeten: 1300 ez a gagyi szendvics

Fotó: Sziget/Szöllösi Mátyás

Márki László, a Cardnet Zrt. vezérigazgatója elmondta: "Egyetlen szezon alatt több mint 5 millió tranzakciót szolgáltunk ki, sok milliárd forint összértékben. A Sziget fesztivál volt a legnagyobb az elmúlt négy évben az eddigi rendezvényeink sorában. 400 munkatársunk teljesített szolgálatot, minden korábbinál több, immáron 25 konténerben, 100 feltöltőponton vártuk a látogatókat, akik mintegy 1000 terminálon vásárolhattak a kártyákkal."

De mennyi pénzt felejtettek a kártyákon a fesztiválozók? Hányan vitték vissza a szemeteszsákot? A Pénzcentrum.hu a Cardnet segítségével összegyűjtötte a 2014-es Sziget fesztivál legérdekesebb adatait:

 • A 400 ezer látogató közel negyede, 91 373 fesztiválozó váltotta ki a Festipay kártyát.

 • Az elhagyott/ellopott kártyát csak akkor lehetett letiltani, ha azt előtte sms-ben regisztrálták. Ezt a plasztikot kiváltók 18 százaléka, 16 771 fő tette meg.

 • 295 darab kártyát hagytak el/tiltottak le: ez az összes kiadott plasztik 0,3 százaléka.

 • Több mint kétmillió tranzakciót hajtottak végre Festipay plasztikokkal. PayPass-os fizetésre 88 ezer alkalommal került sor.

 • Egy-egy plasztikot 2,8 alkalommal töltöttek fel 11 ezer forint értékben készpénzes fizetés esetén és közel 18 ezer forint értékben bankkártyás tranzakció esetén.

 • A készpénzes és bankkártyás feltöltések átlagértékét valamint darabszámát felszorozva megkaphatjuk, hogy összesen 3,6 milliárd forintot töltöttek fel Festipay kártyájukra a fesztiválozók. Még ha valamennyit vissza is váltottak, ott vannak még a PayPass-os tranzakciók, így akár közel négymilliárdot bulizhattak el az idei Szigeten.

 • Többen is voltak, akik a maximális 290 ezer forinttal töltötték fel a kártyájukat.

  JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

  Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 • Összesen 9,9 millió forint maradt a kártyákon (átlagosan 458 forint). A háromszor kevesebb látogatót számláló Balaton Soundon több mint nyolcmillió forint ragadt bent.

 • Több mint 21 ezren bukták az 500 forintos kártyakauciót: ők azok, akik a plasztikot nem váltották vissza. Ez azt jelenti, hogy közel 11 milliót dobtak ki kaucióra az ablakon a fesztiválozók.

 • Az idén bevezetett 500 forintos szemétkauciót még többen hagyták veszni: a többség, közel 52 ezer fesztiválozó így mintegy 26 millió forintot dobott ki a kukába.

 • Összesen tehát 57 millió 262 ezer forintot dobtak ki az ablakon feleslegesen a fesztiválozók (kártya-és szemétkaució, a vissza nem váltott kártyákon bennragadó összegek és a kényelmi díj).


Gerendai Károly a Sziget Fesztivál főszervezőjének és egyik tulajdonosának kommentje:

"A bankkártyás feltöltésért felszámított kényelmi díj ugyan félreérthetően hangzik, de had tegyem hozzá, hogy itt arról van szó, hogy amikor bankkártyáról tölti fel valaki a fesztiválkártyáját, akkor a banki tranzakciónak is van költsége és ezt mi nem szeretnénk és nem is tudjuk átvállalni. Ha mondjuk nem lenne kártyás fizetés a fesztiváljainkon és csak készpénzt fogadnánk el, mint a legtöbb fesztivál, ebben az esetben a készpénzfelvétel költsége jelentősen több lenne mint ez a kényelmi díj.

A fesztiválkártya legyártása pedig nekünk is pénzbe kerül, ennek ellenére a kauciót minden esetben visszaadjuk a kártya visszaváltásakor, azonban szerintem természetes, hogy ha valaki inkább megtartja emlékbe és nem váltja vissza, ki kell fizetni a kártya árát.

Egyébként az ebből befolyt összeg messze nem fedezi a kártya gyártásának költségeit. Vannak olyan fesztiválok ahol a kártya kiváltásáért fix díjat kér a szervező és nincs választási lehetőse a látogatónak, mi azonban azt a megoldást választottuk, hogy csak letéti díjat kérünk, ami a visszaváltáskor visszajár, úgy gondolom, hogy ez korrekt megoldás.

A szemétdíj már egy kicsit összetettebb kérdés, hiszen újdonság volt az idei fesztiválokon, de elsősorban a fiatalok környezettudatos nevelése volt a célunk a bevezetésével. Az minket is meglepett, hogy a többség nem gyűjtötte össze maga után a szemetet, hanem inkább bevállalta a szemétdíjat. Úgy véltük az 500 Ft-os kaució ösztönzőleg hat majd. Szerintem az újságírók előszeretettel polemizálnak azon, hogy milyen drága mondjuk a Sziget Fesztivál, de a fesztiválozók többsége saját maga dönt arról, hogy visszváltja-e a kártyát vagy sem, összeszedi a szemetet maga után vagy nem, mi kellő tájékoztatás mellett biztosítjuk a lehetőséget. A tapasztalatunk az, hogy a fesztiválozók pedig nem reklamálnak emiatt."


Index címlapkép: Sziget/Csudai Sándor

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?