18 °C Budapest

79 ezer: ennyit költ nyaralásra a magyar fiatal

Pénzcentrum
2014. augusztus 8. 16:04

Kis spórolással legfeljebb egy hetet tölt pihenéssel az átlagos magyar fiatal. A legtöbben a vízpartot választják, de nőtt azoknak az aránya, akik külföldön élő rokonaikat látogatják meg - derül ki egy friss felmérésből.

a 19-29 éves városi fiatalok közel fele nem volt, és nem megy nyaralni - derül ki a K&H pályakezdők jóléti indexéből. Úgy tűnik, a fiatalok a teljes lakosságnál szerencsésebbek ezen a téren. A KSH 2013. évi, nyaralásokról szóló adatai alapján a magyar lakosság kétharmadának nincs pénze arra, hogy utazzon. Egy átlagos nyaralásra 8,3 napot szánnak a fiatalok, de 60 százalékuk 7 napot vagy kevesebbet nyaral, a maximum kéthetes nyaralást negyedük említi, ennél hosszabb utazás már csak a fiatalok töredékének fér bele az idejébe vagy a költségvetésébe.

Kis spórolást megér a nyaralás

A fiatalok átlagosan 79 ezer forintot költenek nyaralásra, de közel felük csak 50 ezer forint alatti összeget szán ilyen célra. Közel 70 százalékuk maga teremti meg a nyaralásra a pénzt, és csak 20 százalék körüli azoknak az aránya, akik teljes egészében vagy többségében a szülők támogatására hagyatkoznak ezen a téren. A diákoknak jóval több szülői segítség jut a nyaraláshoz, csak negyedük utazik teljesen saját pénzből.

Nyaralni többségében a fiataloknak az a rétege megy, akiknek nem kell különösebben spórolni erre, vagy legfeljebb 3 hónapig tesznek félre. Ebben a korosztályban alacsony azoknak az aránya - mindössze 32 százalék - akik megtakarítanak. A megtakarítók 39 százaléka azért tesz félre, hogy legyen tartaléka, 35 százalékuk lakásra gyűjt, és 24 százalékkal állnak a harmadik helyen az utazásra félretevők - mondja dr. Bába Ágnes, a K&H Bank Lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese.

A nyaralók aránya Budapesten 68 százalék, míg Kelet-Magyarországon 47 százalék, a kisebb városokban pedig csak 44 százalék. A fiatalok ötöde külföldre tervezi a nyaralást, vagy már túl is van rajta. 44 százalékuk belföldön nyaralt vagy teszi majd eztán, míg a KSH adatok szerint a teljes lakosság harmadának volt belföldi úti célja. Elfoglaltságként mind külföldön, mind belföldön a vízparti pihenés a nyerő, amit a kirándulás és túrázás követ. Az elmúlt év adataival összehasonlítva viszont duplájára (15-ről 31 százalékra) nőtt azoknak az az aránya, akik a rokonlátogatást jelölték meg a külföldi utazás céljaként. A férfiak 18 százaléka említette, hogy a szabadsága alatt otthon marad, a nőknek csak 5 százaléka mondta ugyanezt.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem