28 °C Budapest

Megrohamozták Magyarországot a turisták augusztusban

Pénzcentrum
2013. október 7. 13:22

Augusztusban 1,260 millió vendég 2,9 százalékkal több vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken, mint egy évvel korábban. A külföldiek által eltöltött vendégéjszakák száma 1,9, a belföldi vendégéjszakáké 3,7 százalékkal nőtt - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A belföldivendég-forgalom növekedése meghaladta a külföldiét. A szálláshelyek folyó áron számolt bruttó árbevétele 11 százalékkal nőtt. Az árbevétel növekedésében szerepet játszott a kiadott szobák átlagárának 5,1 százalékos emelkedése is.

Augusztusban 586 ezer külföldi vendég 1,8 millió vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken, számuk 2,4, az általuk eltöltött vendégéjszakáké pedig 1,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

A KSH szerint a jelentősebb küldő országok vendégforgalma változóan alakult: csökkent a Németországból (9,7 százalék), az Olaszországból (5,8 százalék), az Ausztriából (11 százalék) és a Csehországból (3,6 százalék) érkező vendégek forgalma. Ugyanakkor számottevően emelkedett az orosz (20 százalék), a brit (12 százalék) és a lengyel (7,7 százalék) vendégek által eltöltött éjszakák száma.

Augusztusban a 674 ezer belföldi vendég 2 millió vendégéjszakát töltött el a hazai kereskedelmi szálláshelyeken, számuk 5,3, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 3,7 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához viszonyítva. A belföldivendég-forgalom Budapesten 2,5 százalékkal visszaesett, a többi turisztikai régióban azonban nőtt. A kereskedelmi szálláshelyek belföldivendég-forgalmának 60 százalékát fogadó szállodákban a vendégéjszakák száma 8,6 százalékkal emelkedett.

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 67 százalékos volt, ami 3,2 százalékponttal magasabb, mint egy évvel korábban. A vizsgált időszakban a gyógyszállók szobáinak igénybevétele kimagasló, 81 százalékos, az öt- és a négycsillagos szállodák szobakapacitás-kihasználtsága szintén átlagon felüli, 71, illetve 78 százalékos volt.

Augusztusban a kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 14 871 forint, az egy kiadható szállodai szobára jutó árbevétel (bruttó REVPAR) 9883 forint volt.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A kereskedelmi szálláshelyek összes folyó áron számított árbevétele 11 százalékkal magasabb volt, mint 2012 azonos időszakában: összesen 36 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ezen belül a szállásdíjbevétel 22 milliárd forint volt. A vendéglátásból 6,6 milliárd forint folyt be, 362 millióval több, mint az előző év augusztusban. A forint/euró havi átlagárfolyama 299 forint volt, 20,5 forinttal gyengébb a tavaly augusztusi értéknél.

A működő kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján augusztusban 2047 egység fogadott el Széchenyi Pihenőkártyát. A belföldi vendégek az év nyolcadik hónapjában 3,1 milliárd forint értékben fizettek ezzel a fizetőeszközzel a szálláshelyeken. Összehasonlítva a tavaly augusztusban beváltott üdülési csekk, valamint a SZÉP-kártya együttes forgalmával, a bővülés 13 százalékos volt.

A szálláshely-szolgáltatást nyújtó több, különböző ágazatban működő vállalkozások a szálláshelyeken augusztusban közvetlenül több mint 33 ezer főt foglalkoztattak, ami 3,0 százalékkal több, mint 2012 azonos időszakában.

Idén augusztus 31-én a Magyarországon működő kereskedelmi szálláshelyek száma 3035 volt, ezen belül 1032 szálloda 60 ezer szobával, 1012 panzió több mint 11 ezer szobával működött. Az egyéb szálláshelyek - üdülőház, kemping és közösségi szálláshelyek - száma 991 volt.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. július 31. szombat
Oszkár
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?