Megrohamozták Magyarországot a turisták augusztusban

Pénzcentrum
2013. október 7. 13:22

Augusztusban 1,260 millió vendég 2,9 százalékkal több vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken, mint egy évvel korábban. A külföldiek által eltöltött vendégéjszakák száma 1,9, a belföldi vendégéjszakáké 3,7 százalékkal nőtt - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A belföldivendég-forgalom növekedése meghaladta a külföldiét. A szálláshelyek folyó áron számolt bruttó árbevétele 11 százalékkal nőtt. Az árbevétel növekedésében szerepet játszott a kiadott szobák átlagárának 5,1 százalékos emelkedése is.

Augusztusban 586 ezer külföldi vendég 1,8 millió vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken, számuk 2,4, az általuk eltöltött vendégéjszakáké pedig 1,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

A KSH szerint a jelentősebb küldő országok vendégforgalma változóan alakult: csökkent a Németországból (9,7 százalék), az Olaszországból (5,8 százalék), az Ausztriából (11 százalék) és a Csehországból (3,6 százalék) érkező vendégek forgalma. Ugyanakkor számottevően emelkedett az orosz (20 százalék), a brit (12 százalék) és a lengyel (7,7 százalék) vendégek által eltöltött éjszakák száma.

Augusztusban a 674 ezer belföldi vendég 2 millió vendégéjszakát töltött el a hazai kereskedelmi szálláshelyeken, számuk 5,3, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 3,7 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához viszonyítva. A belföldivendég-forgalom Budapesten 2,5 százalékkal visszaesett, a többi turisztikai régióban azonban nőtt. A kereskedelmi szálláshelyek belföldivendég-forgalmának 60 százalékát fogadó szállodákban a vendégéjszakák száma 8,6 százalékkal emelkedett.

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 67 százalékos volt, ami 3,2 százalékponttal magasabb, mint egy évvel korábban. A vizsgált időszakban a gyógyszállók szobáinak igénybevétele kimagasló, 81 százalékos, az öt- és a négycsillagos szállodák szobakapacitás-kihasználtsága szintén átlagon felüli, 71, illetve 78 százalékos volt.

Augusztusban a kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 14 871 forint, az egy kiadható szállodai szobára jutó árbevétel (bruttó REVPAR) 9883 forint volt.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A kereskedelmi szálláshelyek összes folyó áron számított árbevétele 11 százalékkal magasabb volt, mint 2012 azonos időszakában: összesen 36 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ezen belül a szállásdíjbevétel 22 milliárd forint volt. A vendéglátásból 6,6 milliárd forint folyt be, 362 millióval több, mint az előző év augusztusban. A forint/euró havi átlagárfolyama 299 forint volt, 20,5 forinttal gyengébb a tavaly augusztusi értéknél.

A működő kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján augusztusban 2047 egység fogadott el Széchenyi Pihenőkártyát. A belföldi vendégek az év nyolcadik hónapjában 3,1 milliárd forint értékben fizettek ezzel a fizetőeszközzel a szálláshelyeken. Összehasonlítva a tavaly augusztusban beváltott üdülési csekk, valamint a SZÉP-kártya együttes forgalmával, a bővülés 13 százalékos volt.

A szálláshely-szolgáltatást nyújtó több, különböző ágazatban működő vállalkozások a szálláshelyeken augusztusban közvetlenül több mint 33 ezer főt foglalkoztattak, ami 3,0 százalékkal több, mint 2012 azonos időszakában.

Idén augusztus 31-én a Magyarországon működő kereskedelmi szálláshelyek száma 3035 volt, ezen belül 1032 szálloda 60 ezer szobával, 1012 panzió több mint 11 ezer szobával működött. Az egyéb szálláshelyek - üdülőház, kemping és közösségi szálláshelyek - száma 991 volt.

NEKED AJÁNLJUK
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 26. vasárnap
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
Hősök napja
Május 26.
Szentháromság
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 25. 19:20
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem