24 °C Budapest

Módosítanák a SZÉP-kártya szabályozását

MTI
2013. október 3. 18:32

Módosítaná a SZÉP-kártya szabályozását a Magyar Fürdőszövetség, amely a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségével, valamint a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségével közösen új koncepciót dolgozott ki, az új elképzelést öt pontba foglalva már el is küldték az illetékes tárcának.

Vancsura Miklós, a Magyar Fürdőszövetség elnöke az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében ismerteti: azt javasolják, hogy a Széchenyi Pihenőkártyát (SZÉP-kártya) 50 ezer forintig adómentesen vehesse igénybe minden olyan munkavállaló, aki 14 év alatti gyermeket nevel, valamint a sérült, fogyatékkal élő gyermekek után is, még ha felnőtt korú is a fogyatékkal élő személy. Ezt azzal indokolják, hogy a javaslat a családok részére biztosít további tehercsökkentést, és illeszkedik a kormányzat családi adózással kapcsolatos célkitűzéseihez: a munka melletti gyermeknevelést és a fogyatékkal élőket támogatja, s ezzel a turisztikai szektorban további munkahelyeket teremt.

Ugyancsak adómentességet javasolnak 50 ezer forintig az 50 év feletti munkavállalók részére. A javaslat figyelembe veszi a népegészségügyi szempontokat, kiemelten a prevenció és rehabilitáció ösztönzését, ez a korosztály ugyanis a közeljövőben fog a hazai egészségügyi statisztikák alapján az egészségügyi ellátórendszer aktív használójává válni - érvelnek a közleményben.

A javaslat szerint ugyanilyen értékhatárig adómentesen lehetne igénybe venni a fürdőszolgáltatásokat. Ezt azzal támasztják alá, hogy a közel 100 százalékban önkormányzati tulajdonban lévő fürdők esetében a tulajdonosok nagy terhet vállaltak a pályázati önrész tekintetében, az adósságok állami átvállalását követően a javasolt intézkedés jelentősen növelheti a fürdők bevételeit, megtartja a közel tízezer munkahelyet. Emellett és a szolgáltatások igénybevételének népegészségügyi és életminőségi hatása is számottevő.

A szövetségek javasolják továbbá, hogy a SZÉP-kártya adó- és járuléktartalmát csökkentsék 15 százalékkal, vagy minimum állítsák vissza a korábbi 10 százalékos ehoszintet. A SZÉP-kártya után béren kívüli juttatásként 35,7 százalékos adót és járulékot kell fizetni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A szövetségek ezenkívül fontosnak tartják, hogy ne változzék az állami szabályozás oly módon, amely más cafeteria eszközök felhasználási körének bővítésével, könnyítésével hátrányos helyzetbe hozza a SZÉP-kártyával igénybe vehető szolgáltatások körét. Fontos az is, hogy a SZÉP-kártya felhasználása csak az eredeti funkcióiban (szálláshely, klasszikus vendéglátás és szabadidős pihenés) legyen lehetséges és az elfogadóhelyek köre "ne híguljon fel".

NEKED AJÁNLJUK
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?