20 °C Budapest

Árat emel a MÁV! A gyorsvonatokon is fizethetjük a pótjegyet

Pénzcentrum
2013. május 2. 09:02

Drágul a vasúti közlekedés, igaz, nem általános jegyáremelést jelentett be a MÁV-START. A lényeg, hogy május közepétől a gyorsvonatok többségére is meg kell fizetni a számos távolságibusz-járatra már bevezetett pótjegyet.

Május 15-től ismét drágul a vasúti közlekedés: bevezetik az általános gyorspótjegyet, de érdekes, hogy a vasúttársaság munkaszüneti napon (május 1-én) éjjel, 21 óra 58 perces dátummal jelentette meg honlapján a közleményt - írja az iho.hu.

A bejelentés lényege, hogy az eddig pótjegy nélküli gyorsvonatok többségére - alapvetően a legnépszerűbb járatokra - is pótjegyet kell fizetnie az utasoknak. Az úgynevezett gyorsvonati pótjegy mértéke megegyezik a kiemelt Volán-járatokra, illetve az IC-vonatokra (utóbbiakra a helybiztosításon felül) kivetett összegekkel. A gyorsvonati pótjegy ugyanakkor nem vonathoz kötött és nem jelenti az ülőhely biztosítását.

A gyorspótjegyet nem vetik ki a vasútibérlet-tulajdonosokra, a vasutasokra és az országgyűlési vagy európai képviselőkre.

Náluk rosszabbul járnak viszont a budapesti bérletesek. A fővárosi szakaszokon a vonatra is érvényes BKSZ-es okmány mellé ugyanis a teljes szakaszra kell majd megvenni a pótjegyet.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A gyorsvonattal utazókat valószínűleg az sem nyugtatja, hogy a MÁV-START kártérítést fizet a (pótjegyes) gyorsvonatok késésénél is. Az átalány-kártérítés mértéke a gyorsvonati pótjegy-köteles vonat 30-119 perc közötti késése esetén a menetjegy árának 25 százaléka, 120 percet elérő vagy meghaladó késés esetén 50 százaléka.

NEKED AJÁNLJUK
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?