18 °C Budapest

Eltűnhetnek a pecsétek az útlevelekből

Pénzcentrum
2013. március 2. 11:03

Az EU-n kívülről érkező állampolgárok gyorsabb, de a közösség számára biztonságosabb uniós határátlépését célozza az a csütörtökön elfogadott jogszabálycsomag, amelynek hatására automatikusan kiszűrhetők lesznek azok, akik az engedélyezettnél tovább tartózkodnak az Európai Unióban. A tervek szerint a határőrök néhány éven belül már nem is nyomnak majd pecsétet az útlevelekbe - írja a BruxInfo.

20 éven belül közel megduplázódhat a légiúton az Európai Unióba érkező külföldi állampolgárok száma. Egyebek mellett ez is indokolja a külső uniós határőrizeti rendszer átalakítását, legalábbis, ami a beléptetést illeti. Az uniós határőrizeti ügynökség létrehozása, az egységes menekültügyi rendszer kiépítése, és a határvédelmi szabályok egységesítése után az Európai Bizottság csütörtökön javaslatot tett az EU-n kívüli állampolgárok könnyebb EU-ba lépését célzó rendszer kialakítására.

A BruxInfo emlékeztet: az "intelligens határok" nevű kezdeményezés két részből áll: egyrészt a rendszeresen az Európai Unióba utazók egyszerűbb és gyorsabb határátlépésének megteremtéséről; másrészt egy olyan elektronikus ki- és belépési regisztrációs szisztéma kiépítéséről, amely alapján könnyebben lehetne számon tartani, hogy ki, milyen célból, mennyi ideig tartózkodik az EU területén.

A Regisztrált Utazó Programmal a rendszeresen az Európai Unióba utazó üzletembereknek, kutatóknak, diákok lehetőségük lesz arra, hogy regisztráció után egyszerűsített eljárással lépjenek be az EU valamely határátkelőjén. A Bizottság felhívja a figyelmet arra, hogy már rendelkezésre állnak automatikus határellenőrzési technológiák, amiket a tagállamok használhatnának a gyorsabb belépés megteremtésére.

Az elképzelések szerint a regisztrált utazók kapnának egy azonosító kártyát (token), amellyel a határátkelőhelyeken felállított beengedő kapuknál gyorsan be tudnának lépni az EU-ba. A kártya mellett egy scanner olvasná le az érvényes útlevelet, az ujjlenyomatot, és adott esetben a vízumot. A bevitt adatokat a rendszer másodpercek alatt ellenőrizné a központi adatbázisban, és vagy azonnal beengedné a kapu az uniós országba, vagy probléma esetén egy határőr segítene a továbbiakban.

NEKED AJÁNLJUK
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?