11 °C Budapest

Zűrzavar a SZÉP-kártyák körül: mikor költheted el végre szabadon?

MTI
2013. február 28. 16:08

A Széchenyi Pihenőkártya (SZÉP-kártya) felhasználási lehetőségének rugalmasabbá tételét kezdeményezi a Magyar Fürdőszövetség. Felmérésük szerint némi zavart okozott a SZÉP-kártya három alszámlájának felhasználhatósága a vendégek körében, ugyanis aki nem kért rekreációs felhasználási lehetőséget, nem tudott fürdőbelépőt venni a szállásra és a vendéglátásra elkülönített keretből.

A Magyar Fürdőszövetség a Széchenyi Pihenőkártya (SZÉP-kártya) felhasználásáról szóló kormányrendelet módosítását kezdeményezte, hogy átjárhatók legyenek az alszámlák fürdőbelépők vásárlására. A módosítás szövegtervezetét benyújtották az illetékes helyettes államtitkárságra - mondta Vancsura Miklós, a szövetség ügyvezető elnöke az Utazás kiállításon tartott sajtótájékoztatóján.

Kifejtette: felmérésük szerint a SZÉP-kártya három alszámlájának felhasználhatósága némi zavart okozott a vendégek körében, ugyanis aki nem kért rekreációs felhasználási lehetőséget, nem tudott fürdőbelépőt venni a szállásra és a vendéglátásra elkülönített keretből. A rekreációs alszámla több szabadidős tevékenységgel is osztozik, egyfajta gyűjtőhelyként funkcionál, míg a szálloda és a vendéglátás letisztult profilú.

A fürdőszövetség mintegy 50 nagyobb fürdőt üzemeltető 37 tagvállalata adatait vizsgálva megállapította, hogy az üdülési csekk és a SZÉP-kártya együttes forgalma 2012-ben 1,63 milliárd forint volt, 2011-hez képest 18 százalékkal, 2010-hez viszonyítva mintegy 40 százalékkal csökkent a két készpénz-helyettesítő szegmensben.

Az ügyvezető elnök kifejtette: Magyarországon mintegy 80 milliárd forintot fordítottak fürdőfejlesztésekre az utóbbi időben, így mindenkinek elemi érdeke, hogy ezek hatékonyan működjenek. A fürdőszolgáltatás jelentős foglalkoztató, a szövetséghez tartozó tagvállalatoknál közvetlenül 8500-an dolgoznak, közvetve pedig 35 ezerre tehető ehhez a szolgáltatáshoz kapcsolódó munkavállalók száma.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A magyar fürdők nem zártak rossz évet tavaly, 2012-ben 2,2 százalékkal növekedett a fürdőforgalom, és az árbevétel átlagosan 7,2 százalékkal bővült. Ezek jobban is növekedhettek volna, ha a fürdőbelépőket a másik két alszámlából is lehetett volna fizetni - mondta Vancsura Miklós.
Az ügyvezető elnök szerint a fürdőknek jelentős szerepük van abban is, hogy egy település megkapja a gyógyhely minősítést, és erre példának említette az Utazás kiállításon kiemelt gyógyhelyként bemutatkozó Sárvárt.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm