Közeleg a tél: így készítsd fel az autódat a szezonra

Pénzcentrum
2011. október 15. 13:15

Bár kegyes volt hozzánk az ősz, hiszen igazi indián nyár tombolt, viszont most már érezhető, hogy nyakunkon a tél. A hideg idővel azonban nem csak a havas táj jár együtt, hanem a csúszós, fagyos utak is. Az első mínuszok beköszöntekor számos baleset származik abból, hogy a tulajdonosok nem készítik fel az évszaknak megfelelően az autójukat.

Itt a rossz idő, s hamarosan beköszönt a tél, így hogy nem érdemes sokáig halogatni a gumicserét és a szükséges egyéb teendőket - hívja fel a figyelmet a LeasePlan Hungária Zrt. Komoly balaseteket előzhetünk meg, ha a gépjárművünket átvizsgáltatjuk és felkészítjük a télre még a fagyok érkezése előtt. A tanácsokat érdemes megfogadni, egy kis elővigyázatossággal és odafigyeléssel ugyanis minden autós megelőzheti a fagyásból származó költséges alkatrészcseréket, és elkerülheti a veszélyes közúti helyzeteket.

A téli felkészülés egyik legfontosabb lépése a gumik cseréje. A hidegben, 7 fok alatt a nyári gumiabroncsok felülete megkeményedik, merevvé válik, így azok kevésbé tapadnak. A téli gumik anyaga jóval puhább összetételű nyári társaiknál, így a hőmérséklet csökkenésével az anyagjellemzőből adódó általános tapadási tényezőjük is kedvezőbb. Emellett a téli abroncsok mintázata tagoltabb, így nedves, havas, latyakos, jeges útszakaszon jóval biztonságosabb közlekedést tesznek lehetővé.

"Tapasztalatunk szerint a gumik kellő időben történő lecserélésével nemcsak biztonságosabbá tehetjük a téli közlekedést, hanem időt is spórolhatunk, hisz elkerülhetjük a mínuszok beálltakor jellemző több órás sorban állást a gumis műhelyek előtt" - mondta el Horányi István a flottakezelő társaság operációs igazgatója.

A gumicserével egy időben érdemes a szélvédőmosó folyadékot is fagyálló változatra cserélni. A fagyáspont alapján kategorizált termékek közül célszerű olyat választani, amelyik a legalacsonyabb hőmérsékletben is kiállja a próbát. Ne feledkezzünk meg az időjáráshoz igazított hűtőfolyadékról sem, melyet még a hideg beállta előtt fontos ellenőriztetni, ugyanis a nem megfelelő folyadék a motor - magas költségekkel járó - meghibásodásaihoz vezethet.

A teljes őszi átvizsgáláskor az akkumulátor állapotának ellenőrzése is ajánlott, hiszen hideg időben kapacitása csökkenhet, így egy régi akkumulátor esetében könnyen előfordulhat, hogy nem indul az autó. Az utastér és az üvegfelületek páramentesítésére a légkondicionáló használata igen hasznos, heti egyszeri beindítása pedig megelőzheti a szűrőrendszer gombásodását és így a kellemetlen szagok kialakulását, a költséges klímatisztítást és a pollenszűrő cseréjét.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 23 029 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 23 274 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A biztonságos közlekedés érdekében vizsgáljuk meg az első és hátsó ablaktörlő lapátokat is. Ha szükséges, cseréljük is ki őket, hiszen a téli, ködös időjárásban különösen fontos a tökéletes kilátás. Az sem árt, ha készenlétbe helyezünk egy megfelelő gumiperemű jégkaparót így télen is karcmentes és jól átlátható szélvédőnk lesz.

A hideg időjárás miatt érdemes a zárakat beolajozni, illetve régebbi típusú autók esetében az ajtók, a csomagtartó gumikereteit szilikonnal kezelni. Nem tudhatjuk előre, mikor vesszük hasznát egy jégoldó- és zárolajozó spraynek, ezért azt is ajánlott magunknál tartani. Ha még inkább elővigyázatosak szeretnénk lenni, az általánosan előírt eszközök (elakadást jelző háromszög, elsősegély csomag stb.) mellett helyezzünk el a csomagtartóban vontatókötelet, takarót, zseblámpát és védőkesztyűt, melyeknek nagy hasznát vehetjük egy fagyos kerékcsere, vagy műszaki hiba alkalmával.

 

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 4. vasárnap
Bulcsú
22. hét
Június 4.
Szentháromság
Június 4.
Pedagógusnap
Június 4.
Az építők napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. június 3. 19:19
Pénzcentrum  |  2023. június 3. 16:04