8 °C Budapest

Autópályák, főutak, városrehabilitációk jönnek

MTI
2011. október 13. 17:06

Több mint százmilliárd forint értékben döntött vidéki nagyberuházások támogatásáról a kabinet: ezek között a legjelentősebb tétel az M43-as megépítése Makó és a román határ között.

A kormányszóvivő csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, 23 kilométernyi autópálya épül majd Makó és az országhatár között. Az erre megszavazott támogatás 65 milliárd forint, amelyből 40 milliárdot az Európai Unió áll. Az új szakasz egyértelműen illeszkedik a román autópálya-hálózathoz, és ezáltal magasabb szintű közúti összeköttetést biztosít majd az erdélyi magyarsággal, és csökkenti a környező települések átmenő forgalmát - mondta Giró-Szász András.

A további beruházásokról szólva kifejtette, hogy a kormány szerdai ülésén döntött a peremartoni gyártelep északi bányaterületének kármentesítéséről. Emlékeztetett: az 1992-ig működő Peremartoni Vegyipari Vállalat déli területén ipari park jött létre, az északi rész azonban ipari hulladékkal feltöltött, gondozatlan terület, amely szennyezte a szomszédos mezőgazdasági területeket és a környék vízbázisát is. A beruházás célja a szennyeződés megakadályozása, a talajrétegek megtisztítása, valamint az egészségügyi kockázat csökkentése, megszüntetése - közölte. A kabinet 5,4 milliárd forint odaítéléséről döntött, amelyből 4,6 milliárd uniós forrás.

Döntés született hat vidéki nagyváros - Győr, Kaposvár, Nyíregyháza, Debrecen, Hódmezővásárhely és Kecskemét - városrehabilitációjának támogatásáról is, elsősorban a szocializmusból örökölt, részben lepusztult városrészek megújításáról, az épületek állapotromlásának megállításáról. Minderre 7,2 milliárd forintot biztosítanak, amelyből 5,8 milliárd EU-s pénz.

A Vásárhelyi-terv továbbfejlesztéseként megindul a beregi árvízapasztási és ártérfejlesztési nagyprojekt, azaz egy beregi árapasztó tározó építése, amely 60 centiméterrel lesz képes apasztani a Tisza vízszintjét árvíz idején - mondta Giró-Szász András, rámutatva, hogy a 26,8 milliárd forintos - nagyrészt, 22,8 milliárd forint értékben uniós - támogatású beruházás 250 ezer ember mindennapjait teheti jobbá.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A szóvivő emellett beszámolt arról, hogy a közlekedési operatív program keretében felújítják a 4-es főút Hajdúszoboszló és Debrecen közötti szakaszát, valamint a Vas és Zala megyében húzódó 76-os főutat 1,1 milliárd, illetve 900 millió forintos - nagy részben EU-s - támogatással.

A beruházások célja a vidéki fejlesztések elősegítése, a vidéki közösségek megerősítése, továbbá a munkahelyteremtés, összekapcsolva azt, ha lehet, a Start munkaprogrammal - mondta Giró-Szász András, megjegyezve, hogy minden esetben pályáztatott közbeszerzési beruházásról lesz szó.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem