23 °C Budapest

Autópályák, főutak, városrehabilitációk jönnek

MTI
2011. október 13. 17:06

Több mint százmilliárd forint értékben döntött vidéki nagyberuházások támogatásáról a kabinet: ezek között a legjelentősebb tétel az M43-as megépítése Makó és a román határ között.

A kormányszóvivő csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, 23 kilométernyi autópálya épül majd Makó és az országhatár között. Az erre megszavazott támogatás 65 milliárd forint, amelyből 40 milliárdot az Európai Unió áll. Az új szakasz egyértelműen illeszkedik a román autópálya-hálózathoz, és ezáltal magasabb szintű közúti összeköttetést biztosít majd az erdélyi magyarsággal, és csökkenti a környező települések átmenő forgalmát - mondta Giró-Szász András.

A további beruházásokról szólva kifejtette, hogy a kormány szerdai ülésén döntött a peremartoni gyártelep északi bányaterületének kármentesítéséről. Emlékeztetett: az 1992-ig működő Peremartoni Vegyipari Vállalat déli területén ipari park jött létre, az északi rész azonban ipari hulladékkal feltöltött, gondozatlan terület, amely szennyezte a szomszédos mezőgazdasági területeket és a környék vízbázisát is. A beruházás célja a szennyeződés megakadályozása, a talajrétegek megtisztítása, valamint az egészségügyi kockázat csökkentése, megszüntetése - közölte. A kabinet 5,4 milliárd forint odaítéléséről döntött, amelyből 4,6 milliárd uniós forrás.

Döntés született hat vidéki nagyváros - Győr, Kaposvár, Nyíregyháza, Debrecen, Hódmezővásárhely és Kecskemét - városrehabilitációjának támogatásáról is, elsősorban a szocializmusból örökölt, részben lepusztult városrészek megújításáról, az épületek állapotromlásának megállításáról. Minderre 7,2 milliárd forintot biztosítanak, amelyből 5,8 milliárd EU-s pénz.

A Vásárhelyi-terv továbbfejlesztéseként megindul a beregi árvízapasztási és ártérfejlesztési nagyprojekt, azaz egy beregi árapasztó tározó építése, amely 60 centiméterrel lesz képes apasztani a Tisza vízszintjét árvíz idején - mondta Giró-Szász András, rámutatva, hogy a 26,8 milliárd forintos - nagyrészt, 22,8 milliárd forint értékben uniós - támogatású beruházás 250 ezer ember mindennapjait teheti jobbá.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 millió forintot, 25 éves futamidőre, már 8,1 százalékos THM-el, és havi 151 979 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 8,52% a THM; a K&H Banknál 8,57%; a Raiffeisen Banknál 8,72%,  az Erste Banknál 9,02%; míg az OTP Banknál 9,3%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A szóvivő emellett beszámolt arról, hogy a közlekedési operatív program keretében felújítják a 4-es főút Hajdúszoboszló és Debrecen közötti szakaszát, valamint a Vas és Zala megyében húzódó 76-os főutat 1,1 milliárd, illetve 900 millió forintos - nagy részben EU-s - támogatással.

A beruházások célja a vidéki fejlesztések elősegítése, a vidéki közösségek megerősítése, továbbá a munkahelyteremtés, összekapcsolva azt, ha lehet, a Start munkaprogrammal - mondta Giró-Szász András, megjegyezve, hogy minden esetben pályáztatott közbeszerzési beruházásról lesz szó.

A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 28. csütörtök
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM