16 °C Budapest

Autópályák, főutak, városrehabilitációk jönnek

MTI
2011. október 13. 17:06

Több mint százmilliárd forint értékben döntött vidéki nagyberuházások támogatásáról a kabinet: ezek között a legjelentősebb tétel az M43-as megépítése Makó és a román határ között.

A kormányszóvivő csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, 23 kilométernyi autópálya épül majd Makó és az országhatár között. Az erre megszavazott támogatás 65 milliárd forint, amelyből 40 milliárdot az Európai Unió áll. Az új szakasz egyértelműen illeszkedik a román autópálya-hálózathoz, és ezáltal magasabb szintű közúti összeköttetést biztosít majd az erdélyi magyarsággal, és csökkenti a környező települések átmenő forgalmát - mondta Giró-Szász András.

A további beruházásokról szólva kifejtette, hogy a kormány szerdai ülésén döntött a peremartoni gyártelep északi bányaterületének kármentesítéséről. Emlékeztetett: az 1992-ig működő Peremartoni Vegyipari Vállalat déli területén ipari park jött létre, az északi rész azonban ipari hulladékkal feltöltött, gondozatlan terület, amely szennyezte a szomszédos mezőgazdasági területeket és a környék vízbázisát is. A beruházás célja a szennyeződés megakadályozása, a talajrétegek megtisztítása, valamint az egészségügyi kockázat csökkentése, megszüntetése - közölte. A kabinet 5,4 milliárd forint odaítéléséről döntött, amelyből 4,6 milliárd uniós forrás.

Döntés született hat vidéki nagyváros - Győr, Kaposvár, Nyíregyháza, Debrecen, Hódmezővásárhely és Kecskemét - városrehabilitációjának támogatásáról is, elsősorban a szocializmusból örökölt, részben lepusztult városrészek megújításáról, az épületek állapotromlásának megállításáról. Minderre 7,2 milliárd forintot biztosítanak, amelyből 5,8 milliárd EU-s pénz.

A Vásárhelyi-terv továbbfejlesztéseként megindul a beregi árvízapasztási és ártérfejlesztési nagyprojekt, azaz egy beregi árapasztó tározó építése, amely 60 centiméterrel lesz képes apasztani a Tisza vízszintjét árvíz idején - mondta Giró-Szász András, rámutatva, hogy a 26,8 milliárd forintos - nagyrészt, 22,8 milliárd forint értékben uniós - támogatású beruházás 250 ezer ember mindennapjait teheti jobbá.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A szóvivő emellett beszámolt arról, hogy a közlekedési operatív program keretében felújítják a 4-es főút Hajdúszoboszló és Debrecen közötti szakaszát, valamint a Vas és Zala megyében húzódó 76-os főutat 1,1 milliárd, illetve 900 millió forintos - nagy részben EU-s - támogatással.

A beruházások célja a vidéki fejlesztések elősegítése, a vidéki közösségek megerősítése, továbbá a munkahelyteremtés, összekapcsolva azt, ha lehet, a Start munkaprogrammal - mondta Giró-Szász András, megjegyezve, hogy minden esetben pályáztatott közbeszerzési beruházásról lesz szó.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?