20 °C Budapest

Vége lehet a használt autókkal való nyerészkedésnek

Pénzcentrum
2011. október 10. 09:33

A jövő év második felére megszülethet a használt autók kártörténetét − és a javítás helyét − tartalmazó központi adatbázis, amelybe a biztosítók és a javítók töltenék fel az információkat. Az egyezséges kárrendezések után a biztosítók jeleznék az adatközpontnak az estet, illetve a kárösszeg kifizetését, s ha ezt követően a javítás már nem jelenne meg az adatbázisban, az egyértelműen jelezné a javítás elmaradását, illetve a munka feketén történő elvégzését − ezzel fehéredhetne az autójavítási piac. A tervezett adattár mindenki számára elérhető lenne- írja a Napi Gazdaság.

A rendszer tisztító hatással lehet az egész autópiacra − így az eladásokra is −, új autó vásárlásakor például nőhetne a beszámított autó értéke a nyomon követhető kártörténet révén és az autókereskedők is piaci értéken értékesíthetnék a járművet. Ezzel helyreállna a kereskedelmi körforgás − véli a két kezdeményező, az Autós Nagykoalíció (ANK) és a Magyar Gépjármű-importőrök Egyesülete (MGE). A két szervezet szerint az elképzelésre nyitott az állam és a biztosítószektor is. Hasonló rendszer működik az Egyesült Államokban, a Carfax internetes oldalán 35 dollárért ellenőrizhető az autók előélete. A rendszer előfutárának tekinthető, hogy a használt autók adásvételi szerződésében rögzített kilométeróra-állást a hazai okmányirodák már rögzítik − bár az adatok lekérdezése egyelőre nem megoldott.

Az MGE és az ANK célja, hogy a kilométeróra manipulálása büntethető legyen (azaz bekerüljön a Btk.-ba) − mondta a Napi Gazdaságnak Knezsik István, az ANK elnöke. A két szervezet emellett igyekszik fellépni a feketeimport, illetve az áfa "eltüntetése" ellen is. Egyre több olyan vállalkozás hoz autókat az országba, amely még az áfa megfizetése előtt eltűnik. Az így importált használt gépkocsik számát az MGE évi 3−5 ezerre saccolja. Az egyesület azt kívánja elérni, hogy a közterhek befizetéséig ne lehessen járműveket forgalomba helyezni, illetve szorgalmazzák, hogy a céges gépkocsibeszerzések és -javítás áfáját részben vagy egészében vissza lehessen igényelni. Mindezeken túl a környező országok különböző okokból adódó versenyelőnyét is meg kell szüntetni − tette hozzá Erdélyi Péter, az MGE elnöke.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 13:25
Egy prágai székhelyű putyinista propagandaoldal kifejezetten arra a célra jött létre, hogy az Európa...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem