Jönnek a mínuszok, a köd, az eső - így vezess ősszel

Pénzcentrum
2011. október 13. 15:04

Itt az ősz, olyan megváltozott körülményekkel, melyek a közúti közlekedésben fokozzák a baleseti kockázatot. A Tolna Megyei RFK Közlekedésrendészeti és Autópálya-felügyeleti Osztály, valamint a megyei baleset-megelőzési bizottság tájékoztatása szerint leginkább az alábbiakra érdemes figyelniük az autósoknak.

Romlanak az út- és látási viszonyok, fennáll a vízen csúszás veszélye, (0 °C alatt) az útfelület lefagy, nő a fékút, csökken a menetstabilitás. Ebben az időszakban kiemelt jelentőséggel bír az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás, a fékrendszer, az ablaktörlőgumik, a fagyálló ablakmosó-folyadék ellenőrzése.

A téli gumi +7 °C alatt már ajánlott, hiszen speciális az anyaga és a bordázata, alacsony hőmérsékleten is rugalmas marad, kisebb vele a fékút, szemben a nyári gumival, mely fagypont alatt megmerevedik, annak tapadása ilyenkor kicsi.

Vezessünk az út- és látási viszonyoknak megfelelően, gyakran nem elegendő, ha a megengedett sebességhatárokat betartjuk. Különös jelentősége van továbbá a követési távolság betartásának, növelésének, illetőleg a fényszórók gyakoribb takarításának úgyszintén. A ködlámpát csak akkor használjuk, ha indokolt, de akkor feltétlenül.

A járművek körvonalai elmosódnak, nehéz felmérni a távolságot, melyet sose becsüljünk túl, a járművek sebességét pedig sose becsüljük alul.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kiemelt jelentősége van annak, hogy a kerékpárosok és gyalogosok a láthatósági szabályokat maradéktalanul betartsák.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 19. szerda
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
EZT OLVASTAD MÁR?