26 °C Budapest

270 forinttal olcsóbb benzin a határ két oldalán: üzemanyag körkép

Pénzcentrum
2010. december 16. 11:17

Ezt a hetet sem úsztuk meg üzemanyagár-emelés nélkül, tegnaptól 4-4 forinttal nőtt a benzin és a gázolaj ára. A benzin átlagára 358 forint literenként, egy liter gázolajért pedig 345 forintot kell fizetni átlagosan. Az egyes kutak eltérő árképzése miatt jelentős különbségekkel találkozhatnak az autósok, de még nagyobb eltérésekre bukkanhatunk, ha szétnézünk a különböző európai országok benzinkútjain.

A magyar autósok a diszkont töltőállomásokon literenként akár 10-15 forinttal olcsóbban tankolhatnak, viszont az autópályákon és a forgalmas csomópontok környékén legalább ennyivel drágábban juthatnak üzemanyaghoz. A határok közelében élők közül egyre többen külföldön tankolnak, mivel mára az összes szomszédos országban olcsóbbak az üzemanyagok, mint nálunk.

Tegnapi hírünk: Itt az új trükk! Így lopnak a benzinkúton

A kontinens vizsgált országai közül legolcsóbban az orosz, az ukrán és a szerb autósok tankolhatnak a legolcsóbban. Oroszországban 175 forintot, Ukrajnában 192 forintot, míg Szerbiában 309 forintot kell fizetni egy liter benzinért. A legolcsóbb gázolajat szintén az oroszoknál mérik - 154 forintért literjét -, őket követik az ukránok 174 forinttal.

Nem panaszkodhatnak a benzinárakra a szerbek és a románok sem, ugyanakkor a szomszédos országok közül a szlovákoknál és a szlovéneknél csak pár forinttal olcsóbbak az üzemanyagok, mint nálunk. A méregdrága holland benzinnek évekig nem volt párja, de a norvégok a közelmúltban előztek és jelenleg is náluk a legdrágább a benzin 445 forinttal.

A norvégoknak gázolaj tekintetében is sikerült leszorítani a korábbi éllovas briteket (404 forint/l) a dobogó legfelső fokáról a maguk 422 forintos egységárával. A gyakran sztrájkoló görögöknél és a franciáknál 400 forint felett van a benzin és 360 forint felett a gázolaj egységára.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Norvég határőrök: nem benzinturistákra vadásznak...

Norvégiában 270 forinttal többet kell fizetni egy liter benzinért, mint Oroszországban, egy liter gázolajhoz 268 forinttal drágábban juthatnak, mint az orosz dízelesek. A két ország közös - szátazföldi - határszakasza 196 kilométer, de csak egyetlen közúti határátkelőhelyet találni Kirkenes városától 15 kilométerre, a benzinturizmus nem jellemző a gyér népsűrűséggel rendelkező vidéken.

A norvég-finn-orosz hármashatárt jelölő emlékmű télen


A magyar autósok a legtöbbet egy ukrán tankolással takaríthatnak meg. A beregsurányi határállomástól mindössze néhány száz méterre található Ukrajna első benzinkútja: az ANP töltőállomásánál a benzin literjéért 7,40 hrivnyát (1 ukrán hrivnya 26 forint), a gázolajért pedig 6,70 hrivnyát kell fizetni. Számítások szerint - az autó üzemanyagtartályától és fogyasztásától függően - akár száz kilométerről is megéri átruccanni egy tank naftáért. A határ közelében akad olyan kút, ahol a forgalom 90%-át a magyar autósok adják.

 

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?