270 forinttal olcsóbb benzin a határ két oldalán: üzemanyag körkép

Pénzcentrum
2010. december 16. 11:17

Ezt a hetet sem úsztuk meg üzemanyagár-emelés nélkül, tegnaptól 4-4 forinttal nőtt a benzin és a gázolaj ára. A benzin átlagára 358 forint literenként, egy liter gázolajért pedig 345 forintot kell fizetni átlagosan. Az egyes kutak eltérő árképzése miatt jelentős különbségekkel találkozhatnak az autósok, de még nagyobb eltérésekre bukkanhatunk, ha szétnézünk a különböző európai országok benzinkútjain.

A magyar autósok a diszkont töltőállomásokon literenként akár 10-15 forinttal olcsóbban tankolhatnak, viszont az autópályákon és a forgalmas csomópontok környékén legalább ennyivel drágábban juthatnak üzemanyaghoz. A határok közelében élők közül egyre többen külföldön tankolnak, mivel mára az összes szomszédos országban olcsóbbak az üzemanyagok, mint nálunk.

Tegnapi hírünk: Itt az új trükk! Így lopnak a benzinkúton

A kontinens vizsgált országai közül legolcsóbban az orosz, az ukrán és a szerb autósok tankolhatnak a legolcsóbban. Oroszországban 175 forintot, Ukrajnában 192 forintot, míg Szerbiában 309 forintot kell fizetni egy liter benzinért. A legolcsóbb gázolajat szintén az oroszoknál mérik - 154 forintért literjét -, őket követik az ukránok 174 forinttal.

Nem panaszkodhatnak a benzinárakra a szerbek és a románok sem, ugyanakkor a szomszédos országok közül a szlovákoknál és a szlovéneknél csak pár forinttal olcsóbbak az üzemanyagok, mint nálunk. A méregdrága holland benzinnek évekig nem volt párja, de a norvégok a közelmúltban előztek és jelenleg is náluk a legdrágább a benzin 445 forinttal.

A norvégoknak gázolaj tekintetében is sikerült leszorítani a korábbi éllovas briteket (404 forint/l) a dobogó legfelső fokáról a maguk 422 forintos egységárával. A gyakran sztrájkoló görögöknél és a franciáknál 400 forint felett van a benzin és 360 forint felett a gázolaj egységára.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Norvég határőrök: nem benzinturistákra vadásznak...

Norvégiában 270 forinttal többet kell fizetni egy liter benzinért, mint Oroszországban, egy liter gázolajhoz 268 forinttal drágábban juthatnak, mint az orosz dízelesek. A két ország közös - szátazföldi - határszakasza 196 kilométer, de csak egyetlen közúti határátkelőhelyet találni Kirkenes városától 15 kilométerre, a benzinturizmus nem jellemző a gyér népsűrűséggel rendelkező vidéken.

A norvég-finn-orosz hármashatárt jelölő emlékmű télen


A magyar autósok a legtöbbet egy ukrán tankolással takaríthatnak meg. A beregsurányi határállomástól mindössze néhány száz méterre található Ukrajna első benzinkútja: az ANP töltőállomásánál a benzin literjéért 7,40 hrivnyát (1 ukrán hrivnya 26 forint), a gázolajért pedig 6,70 hrivnyát kell fizetni. Számítások szerint - az autó üzemanyagtartályától és fogyasztásától függően - akár száz kilométerről is megéri átruccanni egy tank naftáért. A határ közelében akad olyan kút, ahol a forgalom 90%-át a magyar autósok adják.

 

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 24. péntek
Gábor, Karina
12. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?