12 °C Budapest

Kínzó benzináremelés! - Nem fájna, ha...

Pénzcentrum
2010. december 8. 06:54

Bár nominális értelemben soha nem tankoltak ilyen drágán a magyar autósok, a jelenlegi benzin és gázolajárak reálértéken nézve még a 2009. júliusi jövedéki adó és ÁFA emelés, illetve a 2010. januári újabb jövedéki adó emelés hatására sem futottak új csúcsra. Ez vélhetően a hazai autósokat cseppet sem vigasztalja, ahogy az a tény sem, hogy az utóbbi másfél év adóemeléseinek köszönhetően most 10%-kal (literenként hozzávetőlegesen 30 forinttal) magasabb áron tankolnak.



Nominális csúcs, de a reálérték még nem döntött rekordot

A mai 8 forintos benzinár és 6 forintos gázolajár emelés hatására soha nem látott magasságba emelkedett az üzemanyagok bruttó nagykereskedelmi listaára, így az autósok a kutakon is rekordáron tankolhatják a benzin (átlagosan valahol 353-354 forint környékén) és gázolaj (átlagosan valahol 340-341 forint környékén) literjét. A benzinár az utóbbi tíz évben 65%-kal, a gázolajár pedig közel 70%-kal emelkedett, vagyis literenként 136-137 forintos drágulást tapasztalhattunk.

Kínzó benzináremelés! - Nem fájna, ha...


Bár nominális értelemben rekordmagas üzemanyagárakról beszélhetünk, a 2000 eleji árakon számolt reálérték alapján 2000-2001-ben, valamint 2006-ban (a gázolaj esetében még 2008-ban) is magasabb benzin és gázolajárakat tapasztalhattunk. Az utóbbi másfél évben jelentősebb jövedéki adó emelésekre is sor került, de a benzin és gázolaj reálértéken nézve még mindig a 2000-es évek elején tapasztalt szintek közelében tartózkodik.

Kínzó benzináremelés! - Nem fájna, ha...


Ha nincs adóemelés, most nincs rekordár

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Nem beszélnénk még rekordmagas üzemanyagárakról, ha az utóbbi másfél évben nem emelkedtek volna az adómértékek. 2009. július 1-től a jövedéki adó emelése mellett az ÁFA a korábbi 20%-ról 25%-ra emelkedett, majd 2010. januártól újabb jövedéki adóemelés sújtotta a fogyasztókat. A benzin és a gázolaj kiskereskedelmi ára mindezek hatására most hozzávetőlegesen 10%-kal magasabb, mint adóemelések nélkül.

Kínzó benzináremelés! - Nem fájna, ha...


Amennyiben a jövedéki adóemelésekre és az ÁFA emelésre nem került volna sor, úgy a benzin literjét nagyságrendileg 34, a gázolaj literjét pedig nagyságrendileg 28 forinttal alacsonyabb áron tankolhatnánk.

Kínzó benzináremelés! - Nem fájna, ha...

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem