9 °C Budapest

Megkezdődött a roham! - Sorok állnak a benzinkutaknál!

2009. december 29. 16:45

Egyre több és több benzinkútnál állnak már jelenleg is nagy sorok, mivel akár 20 forintot is spórolhat literenként az az autós, aki ma éjfélig tankol benzint és nem várja meg az újévet.

Mint arra az elmúlt napokban többször is felhívtuk a figyelmet, őrült üzemanyag drágulást hoz magával ez a hét. A MOL a nemzetközi jegyzésárak emelkedése miatt szerdán nulla órától hat forinttal emeli meg a benzin és négy forinttal a gázolaj árát, azonban várható, hogy egy nappal később (2010. január 1-től) újabb drágulás következik be a jövedéki adó emelése miatt.

2009.12.28 06:00
Kapaszkodj meg: újabb óriási benzináremelés jön!

2009.12.28 13:01
Újabb hírek a benzinárról! - Még durvább lesz a drágulás!

Tekintve, hogy 2010. január 1-től a literenkénti jövedéki adó a benzin esetében 109-ről 120 forintra, a gázolaj esetében pedig 90.5-ről 97.35 forintra emelkedik, nem kizárt, hogy akár literenként húsz forintot is spórolhat az, aki ma éjfélig tankolja fel kocsiját benzinnel és nem várja meg az új évet. A gázolaj esetében a spórolás mértéke ugyanebben a viszonylatban literenként 13 forint lehet.

Megindult a roham

Az Index friss cikke azt írja, hogy meg is indult a roham a benzinkutaknál. Állítólag nagy sorok állnak a töltőállomásokon, hiszen a jövedéki adó emelkedése miatt mindenki még az idén szeretne tankolni, de sokan még szerda előtt tankolnának, mert szerdán nulla órától is drágul a benzin. A megkérdezett kutasok szerint már a hét elején elkezdődött a roham a kutaknál, ma délutánra várják a csúcsot.

A Portfolio.hu is felkeresett egy benzinkút üzemeltetéssel foglalkozó vállalkozót, akinek két töltőállomása van: egy Budapesten és egy az agglomerációban. A szakember nyilatkozata szerint a budapesti kúton nem érzékelnek különösebb rohamot, azonban a másik egységnél valóban reggel óta kígyózó sorok tolonganak.

Szerkesztőségünk munkatársa is vegyes képpel szembesült, amikor meglátogatott néhány környékbeli töltőállomást. Volt ugyanis, ahol nem volt érzékelhető a forgalom durva növekedése, miközben máshol tényleg kígyóztak a sorok.

Ez utóbbi kategóriába tartozott például a 3. kerületi Zay utcában található "Dallas" fantázianévre hallgató kút, ahol a piaci átlaghoz képest amúgy is általában olcsón mérik a benzint.

Időközben a Savoya Parkban található Lukoil kútról (mely szintén olcsó töltőállomásnak számít) is azt hallottuk, hogy megrohanták a vásárlók. Állítólag az autósoknak jelentősebb ideig kell várakozniuk, amire szabad kútfejhez juthatnak.

Várták is a rohamot

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A kutasokon kívül a rohamra a MOL is számított, úgy tudjuk, hogy az év vége közeledtével a vállalat kereskedelmi osztálya többször is értesítette emailben ügyfeleit, hogy tartalék tároló kapacitásaik feltöltését ne hagyják a két ünnep közötti időszakra, hanem folyamatosan végezzék el még az ünnepek előtt.

A MOL azt is jelezte partnereinek, hogy a várhatóan megnövekvő rendelésszám miatt előfordulhat, hogy árufogadási időn túl tudja csak teljesíteni áruigényüket. Kérték, hogy ezen esetekben a partnerek tegyék lehetővé az áru fogadását és átvételét. Az árufogadási időn túli szállításokat a partnerekkel előre egyeztetik.

A MOL kérte még, hogy amennyiben az áru fogadását meg tudják oldani, a karácsonyi ünnepek után december 27-e éjszakára rendeljenek, hogy a 28-i torlódást csökkenteni tudják.

Voltak gondok a nyáron is

Mint ismeretes, a 2009. július 1-i jövedéki adóemeléskor is voltak gondjai a MOL-nak a kiszolgálással.

2009.07.03 06:20
Kifogyott az ország az üzemanyagból? - Betett a szerdai roham a MOL-nak

Több benzinkútról azt beszélték, hogy egyszerűen kifogyott az üzemanyagokból, a Portfolio.hu-hoz konkrét formában a Budapest 17. kerületében fekvő Pesti úti MOL kút híre jutott el. Az állomáson előző este 10 óra körül már nem lehetett gázolajat tankolni, ezért az autósok tömegével vonultak át a közeli Lukoil-hoz, ahol ennek hatására még nagyobb lett a forgalom. Ez azért érdekes, mert az az állomás elméletileg 10-kor zár, azonban az üzemeltetők kénytelenek voltak meghosszabbítani a nyitvatartást.

A kellemetlenségek nem csak a lakosság köreiben szaporodtak meg, sőt egyes nagyfogyasztók (akik értelemszerűen ugyanúgy szerettek volna betankolni a még olcsó üzemanyagból) talán még rosszabbul jártak.

A problémát a MOL nem készlethiánnyal, hanem fuvarkapacitás-hiánnyal magyarázta. Úgy tudjuk a MOL mintegy 100 autóval bővítette ki a roham miatt a flottáját, de ez sem bizonyult elegendőnek, így mindenkinek kénytelenek voltak csökkentett mennyiségben szállítani.

Akkor Somlyai Dóra, a MOL magyarországi kommunikációs igazgatója a Portfolio.hu kérdésére azt mondta: az ellátás zavartalan, a készletekkel nincs és nem volt probléma. Az adóváltozások előtti rohamban azonban a MOL minden tankautó kapacitását mozgósította, s külső kapacitásokat is igénybe vett, ugyanakkor az országban nem volt elegendő tankautó kapacitásuk ahhoz, hogy a nagyfogyasztók és a töltőállomások egyszerre felrobbanó igényét maradéktalanul ki tudják elégíteni.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem