-2 °C Budapest

Megkezdődött a roham! - Sorok állnak a benzinkutaknál!

2009. december 29. 16:45

Egyre több és több benzinkútnál állnak már jelenleg is nagy sorok, mivel akár 20 forintot is spórolhat literenként az az autós, aki ma éjfélig tankol benzint és nem várja meg az újévet.

Mint arra az elmúlt napokban többször is felhívtuk a figyelmet, őrült üzemanyag drágulást hoz magával ez a hét. A MOL a nemzetközi jegyzésárak emelkedése miatt szerdán nulla órától hat forinttal emeli meg a benzin és négy forinttal a gázolaj árát, azonban várható, hogy egy nappal később (2010. január 1-től) újabb drágulás következik be a jövedéki adó emelése miatt.

2009.12.28 06:00
Kapaszkodj meg: újabb óriási benzináremelés jön!

2009.12.28 13:01
Újabb hírek a benzinárról! - Még durvább lesz a drágulás!

Tekintve, hogy 2010. január 1-től a literenkénti jövedéki adó a benzin esetében 109-ről 120 forintra, a gázolaj esetében pedig 90.5-ről 97.35 forintra emelkedik, nem kizárt, hogy akár literenként húsz forintot is spórolhat az, aki ma éjfélig tankolja fel kocsiját benzinnel és nem várja meg az új évet. A gázolaj esetében a spórolás mértéke ugyanebben a viszonylatban literenként 13 forint lehet.

Megindult a roham

Az Index friss cikke azt írja, hogy meg is indult a roham a benzinkutaknál. Állítólag nagy sorok állnak a töltőállomásokon, hiszen a jövedéki adó emelkedése miatt mindenki még az idén szeretne tankolni, de sokan még szerda előtt tankolnának, mert szerdán nulla órától is drágul a benzin. A megkérdezett kutasok szerint már a hét elején elkezdődött a roham a kutaknál, ma délutánra várják a csúcsot.

A Portfolio.hu is felkeresett egy benzinkút üzemeltetéssel foglalkozó vállalkozót, akinek két töltőállomása van: egy Budapesten és egy az agglomerációban. A szakember nyilatkozata szerint a budapesti kúton nem érzékelnek különösebb rohamot, azonban a másik egységnél valóban reggel óta kígyózó sorok tolonganak.

Szerkesztőségünk munkatársa is vegyes képpel szembesült, amikor meglátogatott néhány környékbeli töltőállomást. Volt ugyanis, ahol nem volt érzékelhető a forgalom durva növekedése, miközben máshol tényleg kígyóztak a sorok.

Ez utóbbi kategóriába tartozott például a 3. kerületi Zay utcában található "Dallas" fantázianévre hallgató kút, ahol a piaci átlaghoz képest amúgy is általában olcsón mérik a benzint.

Időközben a Savoya Parkban található Lukoil kútról (mely szintén olcsó töltőállomásnak számít) is azt hallottuk, hogy megrohanták a vásárlók. Állítólag az autósoknak jelentősebb ideig kell várakozniuk, amire szabad kútfejhez juthatnak.

Várták is a rohamot

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1,5 millió forintot igényelnél, 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 929 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 958 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A kutasokon kívül a rohamra a MOL is számított, úgy tudjuk, hogy az év vége közeledtével a vállalat kereskedelmi osztálya többször is értesítette emailben ügyfeleit, hogy tartalék tároló kapacitásaik feltöltését ne hagyják a két ünnep közötti időszakra, hanem folyamatosan végezzék el még az ünnepek előtt.

A MOL azt is jelezte partnereinek, hogy a várhatóan megnövekvő rendelésszám miatt előfordulhat, hogy árufogadási időn túl tudja csak teljesíteni áruigényüket. Kérték, hogy ezen esetekben a partnerek tegyék lehetővé az áru fogadását és átvételét. Az árufogadási időn túli szállításokat a partnerekkel előre egyeztetik.

A MOL kérte még, hogy amennyiben az áru fogadását meg tudják oldani, a karácsonyi ünnepek után december 27-e éjszakára rendeljenek, hogy a 28-i torlódást csökkenteni tudják.

Voltak gondok a nyáron is

Mint ismeretes, a 2009. július 1-i jövedéki adóemeléskor is voltak gondjai a MOL-nak a kiszolgálással.

2009.07.03 06:20
Kifogyott az ország az üzemanyagból? - Betett a szerdai roham a MOL-nak

Több benzinkútról azt beszélték, hogy egyszerűen kifogyott az üzemanyagokból, a Portfolio.hu-hoz konkrét formában a Budapest 17. kerületében fekvő Pesti úti MOL kút híre jutott el. Az állomáson előző este 10 óra körül már nem lehetett gázolajat tankolni, ezért az autósok tömegével vonultak át a közeli Lukoil-hoz, ahol ennek hatására még nagyobb lett a forgalom. Ez azért érdekes, mert az az állomás elméletileg 10-kor zár, azonban az üzemeltetők kénytelenek voltak meghosszabbítani a nyitvatartást.

A kellemetlenségek nem csak a lakosság köreiben szaporodtak meg, sőt egyes nagyfogyasztók (akik értelemszerűen ugyanúgy szerettek volna betankolni a még olcsó üzemanyagból) talán még rosszabbul jártak.

A problémát a MOL nem készlethiánnyal, hanem fuvarkapacitás-hiánnyal magyarázta. Úgy tudjuk a MOL mintegy 100 autóval bővítette ki a roham miatt a flottáját, de ez sem bizonyult elegendőnek, így mindenkinek kénytelenek voltak csökkentett mennyiségben szállítani.

Akkor Somlyai Dóra, a MOL magyarországi kommunikációs igazgatója a Portfolio.hu kérdésére azt mondta: az ellátás zavartalan, a készletekkel nincs és nem volt probléma. Az adóváltozások előtti rohamban azonban a MOL minden tankautó kapacitását mozgósította, s külső kapacitásokat is igénybe vett, ugyanakkor az országban nem volt elegendő tankautó kapacitásuk ahhoz, hogy a nagyfogyasztók és a töltőállomások egyszerre felrobbanó igényét maradéktalanul ki tudják elégíteni.

NEKED AJÁNLJUK
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 8. péntek
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm