Kapaszkodj meg: újabb óriási benzináremelés jön!

2009. december 28. 06:00

Hatalmas, soha nem látott mértékben emelkedtek az üzemanyagárak július 1-től a jövedéki adó emelése, illetve az ÁFA kulcs 20%-ról 25%-ra való emelése miatt. Ezzel azonban még nem ért véget az autósok sarcolása, hiszen 2010. január 1-től itt az újabb jövedéki adó emelés!

Duplán rosszul jártak az autósok július 1.-től, hiszen a válságra való tekintettel a kormány a jövedéki adót és a normál ÁFA kulcsot is emelte. A jövedéki adó 5.5 Ft-tal 109, illetve 90.5 Ft-ra emelkedett a benzin és a gázolaj esetében, míg az ÁFA kulcs 20%-ról 25%-ra módosult, így a kiskereskedelmi árak 7%-kal emelkedtek (19, illetve 18 Ft-tal).

Ezzel azonban még nem ért véget az autósok kálváriája, hiszen a jövedéki adó 2010. január 1-től is emelkedik, a benzin esetében 11, a gázolaj esetében pedig csaknem 7 Ft-tal. Az autósok terhei azonban ennél nagyobb mértékben emelkednek majd, hiszen az ÁFA a jövedéki adót is terheli, így az ÁFA összege annak ellenére emelkedik, hogy az ÁFA kulcs változatlan marad.

A január 1-én megvalósuló üzemanyagár emelkedés tehát így a benzin esetében 14, míg a gázolaj esetében 9 Ft lesz, ami 4.6, illetve 3.1%-os növekedésnek felel meg abban az esetben, ha a nemzetközi jegyzésárak nem változnak érdemi módon az év végéig a jelenlegi helyzethez képest. A nemzetközi árak változása természetesen a januári kisker áremelkedést csökkenthetik vagy tovább növelhetik.


A kiskereskedelmi ár növekedése teljes egészében az adóváltozás eredménye, ami akár azt is okozhatja, hogy az olajtársaságok csökkentik árrésüket. Ez a hatás azonban véleményünk szerint nem lesz jelentős, és csak rövid távon fog megvalósulni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A január 1-i változásoknak köszönhetően a benzin adótartalma 58%-ról 60%-ra, míg a gázolajé 54-ról 55%-ra emelkedik.

A benzin és a gázolaj összetevőinek arányát az alábbi grafikonok szemléltetik.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika
38. hét
Szeptember 20.
A gyermekek világnapja
Szeptember 20.
Biztosítási világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?