12 °C Budapest

Kapaszkodj meg: újabb óriási benzináremelés jön!

2009. december 28. 06:00

Hatalmas, soha nem látott mértékben emelkedtek az üzemanyagárak július 1-től a jövedéki adó emelése, illetve az ÁFA kulcs 20%-ról 25%-ra való emelése miatt. Ezzel azonban még nem ért véget az autósok sarcolása, hiszen 2010. január 1-től itt az újabb jövedéki adó emelés!

Duplán rosszul jártak az autósok július 1.-től, hiszen a válságra való tekintettel a kormány a jövedéki adót és a normál ÁFA kulcsot is emelte. A jövedéki adó 5.5 Ft-tal 109, illetve 90.5 Ft-ra emelkedett a benzin és a gázolaj esetében, míg az ÁFA kulcs 20%-ról 25%-ra módosult, így a kiskereskedelmi árak 7%-kal emelkedtek (19, illetve 18 Ft-tal).

Ezzel azonban még nem ért véget az autósok kálváriája, hiszen a jövedéki adó 2010. január 1-től is emelkedik, a benzin esetében 11, a gázolaj esetében pedig csaknem 7 Ft-tal. Az autósok terhei azonban ennél nagyobb mértékben emelkednek majd, hiszen az ÁFA a jövedéki adót is terheli, így az ÁFA összege annak ellenére emelkedik, hogy az ÁFA kulcs változatlan marad.

A január 1-én megvalósuló üzemanyagár emelkedés tehát így a benzin esetében 14, míg a gázolaj esetében 9 Ft lesz, ami 4.6, illetve 3.1%-os növekedésnek felel meg abban az esetben, ha a nemzetközi jegyzésárak nem változnak érdemi módon az év végéig a jelenlegi helyzethez képest. A nemzetközi árak változása természetesen a januári kisker áremelkedést csökkenthetik vagy tovább növelhetik.


A kiskereskedelmi ár növekedése teljes egészében az adóváltozás eredménye, ami akár azt is okozhatja, hogy az olajtársaságok csökkentik árrésüket. Ez a hatás azonban véleményünk szerint nem lesz jelentős, és csak rövid távon fog megvalósulni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A január 1-i változásoknak köszönhetően a benzin adótartalma 58%-ról 60%-ra, míg a gázolajé 54-ról 55%-ra emelkedik.

A benzin és a gázolaj összetevőinek arányát az alábbi grafikonok szemléltetik.

NEKED AJÁNLJUK
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 3. vasárnap
Kornélia
9. hét
Március 3.
A Sabin-csepp napja
Március 3.
Vadvédelmi világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 3. 16:06
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem