Kapaszkodj meg: újabb óriási benzináremelés jön!

2009. december 28. 06:00

Hatalmas, soha nem látott mértékben emelkedtek az üzemanyagárak július 1-től a jövedéki adó emelése, illetve az ÁFA kulcs 20%-ról 25%-ra való emelése miatt. Ezzel azonban még nem ért véget az autósok sarcolása, hiszen 2010. január 1-től itt az újabb jövedéki adó emelés!

Duplán rosszul jártak az autósok július 1.-től, hiszen a válságra való tekintettel a kormány a jövedéki adót és a normál ÁFA kulcsot is emelte. A jövedéki adó 5.5 Ft-tal 109, illetve 90.5 Ft-ra emelkedett a benzin és a gázolaj esetében, míg az ÁFA kulcs 20%-ról 25%-ra módosult, így a kiskereskedelmi árak 7%-kal emelkedtek (19, illetve 18 Ft-tal).

Ezzel azonban még nem ért véget az autósok kálváriája, hiszen a jövedéki adó 2010. január 1-től is emelkedik, a benzin esetében 11, a gázolaj esetében pedig csaknem 7 Ft-tal. Az autósok terhei azonban ennél nagyobb mértékben emelkednek majd, hiszen az ÁFA a jövedéki adót is terheli, így az ÁFA összege annak ellenére emelkedik, hogy az ÁFA kulcs változatlan marad.

A január 1-én megvalósuló üzemanyagár emelkedés tehát így a benzin esetében 14, míg a gázolaj esetében 9 Ft lesz, ami 4.6, illetve 3.1%-os növekedésnek felel meg abban az esetben, ha a nemzetközi jegyzésárak nem változnak érdemi módon az év végéig a jelenlegi helyzethez képest. A nemzetközi árak változása természetesen a januári kisker áremelkedést csökkenthetik vagy tovább növelhetik.


A kiskereskedelmi ár növekedése teljes egészében az adóváltozás eredménye, ami akár azt is okozhatja, hogy az olajtársaságok csökkentik árrésüket. Ez a hatás azonban véleményünk szerint nem lesz jelentős, és csak rövid távon fog megvalósulni.

A január 1-i változásoknak köszönhetően a benzin adótartalma 58%-ról 60%-ra, míg a gázolajé 54-ról 55%-ra emelkedik.

A benzin és a gázolaj összetevőinek arányát az alábbi grafikonok szemléltetik.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 27. vasárnap
Virgil
47. hét
November 27.
Advent (1.)
November 27.
Nemzetközi Aura nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 26. 19:16