Most indulj benzinért, amíg nincsenek sorok!

2009. december 29. 16:02

Jobb, ha most indulsz benzinért! Bár egyes kutakon már kígyóznak a sorok, hogy még utoljára olcsóbban tankolhassanak az autósok az adó- és áremelések előtt, azért a tömeg még nem általános. Estére azonban roham várható.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Laptársunk az Index, mindenkit megelőzött a hírrel, hogy megindult a roham a benzinkutakon az olcsó bezin utolsó cseppjeiért. Holnap a Mol emeli a nagykereskedelmi árait, január elsejétől pedig a jövedéki adóteher emelkedése miatt fog emelkedni az üzemanyagok ára, vagyis egyelőre úgy néz ki, búcsúzhatunk nemcsak a 290 forint körüli, de a 300 forint alatti benzintől is.

Ennek ellenére kedden délután fél négykor még egyáltalán nem volt érezhető a nagy roham a kutakon, legalábbis a Flórián tér környékén egyetlen ismert benzinkúton sem volt tolongás, a forgalom az átlagos rutin szerint csordogált. Ennek ellenére szabadságon lévő, de mégis éberen figyelő munkatársaink Budapest és agglomerációjának területén több benzinkutat is láttak, ahol kígyóztak a sorok.

Sötét fellegek a kutak felett - nem sokáig keződik már kettessel a benzinár


Megnéztük, mi a helyzet a "fapados" benzinkutakkal, ahol elvileg a néhány forinttal olcsóbb üzemanyagnak vonzania kéne az autósokat, mint méznek a darazsakat. Környékünkön erre legalkalmasabb a Zay utcában működő, hangzatos nevű Dallas benzinkút. Bár az itt mindössze "sima" 95-ös és dízel üzemanyagot lehet kapni, a környékbeli áraknál körülbelül 3 forinttal olcsóbb üzemanyagok már komoly "sorokat" generáltak: a két pumpa előtt egyaránt nagyjából 5-6 autó várakozott.

Lehet, hogy csak kiesünk az általános trendből, lehet, hogy tényleg nincs még tömeg, de errefelé még nem érezhető tolongás. Ennek ellenére estére valószínűleg a legtöbb autós értesülni fog az áremelkedésről - többek közt az ilyen cikkeknek köszönhetően -, így várhatóan éjfélig lesznek tumultuózus jelenetek a kutaknál.

 

Tankolj fel hosszútávra

Igyekeztünk rájönni, megéri-e nagyméretű kannákat, tartályokat vásárolni és azokban tartalékolni otthon a most még olcsón vásárolt üzemanyagot otthon a kert végében. Az egyik kutas tájékoztatása szerint ugyanis ők nagyon szívesen eladnak bármennyi üzemanyagot, ha van megfelelő tárolóeszköze az arra járó autósnak, egyedül a blokkot, vagy áfás számlát érdemes megtartani bizonyítékképpen, hátha egy rosszindulatú szomszéd, vagy egy szemfüles vám- és pénzügyőr rákérdez, miért is tároljuk a NATO stratégiai üzemanyagkészletét a hátsó kertben.

Nos, a Portfolió számításai szerint a benzin esetében akár 20, a dízelnél pedig 13 forintos üzemanyag lehet számítani január elsejéig, vagyis ha ez alatt jönne ki literenként egy tárolótartály ára, már most tiszta nyereséget realizálhatnánk. Nem is szólva a jövőbeni áremelések kibekkeléséről. A benzinkutakon kapható kannák persze kicsik és drágák, tehát szóba sem jöhetnek, jobb a nagyobb áruházakban körülnézni. A Praktiker kínálatában például a legolcsóbb 20 literes műanyag benzineskanna 3290 forintba kerül, ugyanez fémből 5990 forint. A 10 literes műanyag kanna 1790 forintba, az 5 literes 1490 forintba kerül.

A legolcsóbb megoldás persze, ha ebből is használtat veszünk, 200 literes hordót már 2500 forintért is vehetünk aukciós oldalon keresztül, így hosszútávra is nyereséget könyvelhetünk el a mostani üzemanyag vásárláson. Nem is szólva arról, ha januárban újabb üzemanyagár-emelések jönnek.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 23. vasárnap
Zelma, Rajmund
3. hét
Január 23.
Kaposvár napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. január 22. 19:20