14 °C Budapest

Most indulj benzinért, amíg nincsenek sorok!

2009. december 29. 16:02

Jobb, ha most indulsz benzinért! Bár egyes kutakon már kígyóznak a sorok, hogy még utoljára olcsóbban tankolhassanak az autósok az adó- és áremelések előtt, azért a tömeg még nem általános. Estére azonban roham várható.

Laptársunk az Index, mindenkit megelőzött a hírrel, hogy megindult a roham a benzinkutakon az olcsó bezin utolsó cseppjeiért. Holnap a Mol emeli a nagykereskedelmi árait, január elsejétől pedig a jövedéki adóteher emelkedése miatt fog emelkedni az üzemanyagok ára, vagyis egyelőre úgy néz ki, búcsúzhatunk nemcsak a 290 forint körüli, de a 300 forint alatti benzintől is.

Ennek ellenére kedden délután fél négykor még egyáltalán nem volt érezhető a nagy roham a kutakon, legalábbis a Flórián tér környékén egyetlen ismert benzinkúton sem volt tolongás, a forgalom az átlagos rutin szerint csordogált. Ennek ellenére szabadságon lévő, de mégis éberen figyelő munkatársaink Budapest és agglomerációjának területén több benzinkutat is láttak, ahol kígyóztak a sorok.

Sötét fellegek a kutak felett - nem sokáig keződik már kettessel a benzinár


Megnéztük, mi a helyzet a "fapados" benzinkutakkal, ahol elvileg a néhány forinttal olcsóbb üzemanyagnak vonzania kéne az autósokat, mint méznek a darazsakat. Környékünkön erre legalkalmasabb a Zay utcában működő, hangzatos nevű Dallas benzinkút. Bár az itt mindössze "sima" 95-ös és dízel üzemanyagot lehet kapni, a környékbeli áraknál körülbelül 3 forinttal olcsóbb üzemanyagok már komoly "sorokat" generáltak: a két pumpa előtt egyaránt nagyjából 5-6 autó várakozott.

Lehet, hogy csak kiesünk az általános trendből, lehet, hogy tényleg nincs még tömeg, de errefelé még nem érezhető tolongás. Ennek ellenére estére valószínűleg a legtöbb autós értesülni fog az áremelkedésről - többek közt az ilyen cikkeknek köszönhetően -, így várhatóan éjfélig lesznek tumultuózus jelenetek a kutaknál.

 

Tankolj fel hosszútávra

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Igyekeztünk rájönni, megéri-e nagyméretű kannákat, tartályokat vásárolni és azokban tartalékolni otthon a most még olcsón vásárolt üzemanyagot otthon a kert végében. Az egyik kutas tájékoztatása szerint ugyanis ők nagyon szívesen eladnak bármennyi üzemanyagot, ha van megfelelő tárolóeszköze az arra járó autósnak, egyedül a blokkot, vagy áfás számlát érdemes megtartani bizonyítékképpen, hátha egy rosszindulatú szomszéd, vagy egy szemfüles vám- és pénzügyőr rákérdez, miért is tároljuk a NATO stratégiai üzemanyagkészletét a hátsó kertben.

Nos, a Portfolió számításai szerint a benzin esetében akár 20, a dízelnél pedig 13 forintos üzemanyag lehet számítani január elsejéig, vagyis ha ez alatt jönne ki literenként egy tárolótartály ára, már most tiszta nyereséget realizálhatnánk. Nem is szólva a jövőbeni áremelések kibekkeléséről. A benzinkutakon kapható kannák persze kicsik és drágák, tehát szóba sem jöhetnek, jobb a nagyobb áruházakban körülnézni. A Praktiker kínálatában például a legolcsóbb 20 literes műanyag benzineskanna 3290 forintba kerül, ugyanez fémből 5990 forint. A 10 literes műanyag kanna 1790 forintba, az 5 literes 1490 forintba kerül.

A legolcsóbb megoldás persze, ha ebből is használtat veszünk, 200 literes hordót már 2500 forintért is vehetünk aukciós oldalon keresztül, így hosszútávra is nyereséget könyvelhetünk el a mostani üzemanyag vásárláson. Nem is szólva arról, ha januárban újabb üzemanyagár-emelések jönnek.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem