13 °C Budapest

A mi villanyautónk! Érkezik az elektromos Suzuki Swift! Árak!

Pénzcentrum
2009. november 18. 08:32

A napelemről táplálkozó gyorstöltővel tankolható magyar villanyautó koncepciója már kész, de a gyakorlati megvalósításra még várni kell. A teljesen környezetbarát mobilitás elérése a cél, azaz "Total Zero Emission" - mondta a Népszabadságnak a TZ-ELMA Első Magyar Elektromosautó- és Járműgyártó Zrt. kommunikációs vezetője. Bednár András arról is beszámolt, hogy a cég megkezdte a benzinüzemű személykocsikból átépített elektromos autók gyártását. A próbamodell egy Suzuki Swift.

Az elmúlt években kidolgozták a környezetbarát, és kizárólag napenergiát alkalmazó töltőállomás-hálózat koncepcióját is. A "solar car port"-rendszerben feltölthető gépkocsik típustól és akkumulátortól függően 80-200 kilométer megtételére is képesek egyetlen feltöltéssel.

A cég hosszú távú tervei között szerepel a napenergiával való egyperces töltés megvalósítása, amelyet szabadalmaztatni kívánunk. A projekt fejlesztésére a befektető-társaság és a fejlesztők eddig mintegy 150 millió forintot fordítottak, amelyhez semmilyen támogatást nem kaptak.

A cég vezetője szerit az ELMA autó ára rendkívül versenyképes, hiszen 2 millió forintos ártól már elérhető. Ez a villamosítás költsége, tehát rendelkezni kell egy átalakítandó autóval. Lehet az használt vagy új, az ára a vevőtől függ. Egy Swift esetében 2,4 millió forintos alapárat és 2 millió forintos villamosítási költséget jelent, ami összesen 4,4 millió forint.

Az első TZ-ELMA autó egy használt Suzuki Swift, melynek háromfázisú aszinkron motorját 25 darab lítium-vas-foszfát cellából álló 82 voltos, 200 amperórás, 16,4 kilowattos energiatartalmú akkumulátor hajtja, ennek élettartama 1500 ciklus 80 %-os merítéseknél, 3000 ciklus 70 %-os merítésnél. A gyártó tájékoztatása szerint 6-8 órányi töltéssel 110 kilométeres útra képes, ez persze függ a használat módjától és a forgalmi viszonyoktól. Az egy kilométerre eső üzemanyagköltség 6 Ft, ami éjszakai tarifával akár 4 Ft alá csökkenthető.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm