10 °C Budapest

Benzinfalónak látszik, mégis védi a környezetet +kép

2009. december 10. 13:02

Talán nem véletlenül időzítette a koppenhágai klímacsúcsra a Siemens a legújabb elektronikus meghajtású autóját, az eRuf Stormster Porsche Chayenne-t, a jövő autóinak egyik előfutárát.

Ha elektromos autóra gondolunk, elsőre általában valamelyik kicsi és könnyű autó ugrik be, mint mondjuk egy Smart vagy egy Mini. A Siemens mérnökei most a luxuskategóriájú SUV-k világába is elhozták a károsanyag kibocsátás mentes autózás örömét.

A jövő benzinkútja? - Forrás: MotorAuthority


Az autó kifejlesztésében a német világcég segítségére volt a nagyhírű - szintén német - tuning vállalat, a bajorországi székhelyű Ruf. A két cég kooperációjának végeredménye a Porsche Cayenne alapjaira épülő 100%-ban elektromos hajtású guruló luxuscirkáló.

Az autónak menetteljesítménye miatt sem kell szégyenkeznie. Nulláról indulva kilenc másodperc alatt éri el az óránkénti 100 km-es tempót, legnagyobb sebessége pedig 150 km/h, így az autópályákon is kényelmesen lehet vele közlekedni. Nem országúti közlekedésre predesztinálja azonban a kocsit a hatótávolsága. Egy töltéssel ugyanis mindössze 180 km-t lehet megtenni.

Az autó sorozatgyártásba kerüléséről nincs hír, így csak annyi biztos, hogy a megvalósításához szükséges technológia az autógyárak rendelkezésére áll. Az autó legfőbb alkatrészét, az elektromos töltés tárolásához szükséges lítium-ion akkumulátorokat jelenleg is Európában gyártják. A rövid hatótávolság kiküszöböléséhez, jó megoldás lehet a szintén a Siemens által kifejlesztett helytakarékos e-töltőállomás, amely regisztrálja a kiadott áram mennyiségét, és egyedi azonosítással kizárja az illetéktelen felhasználókat.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 27. kedd
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?