-2 °C Budapest

Benzinfalónak látszik, mégis védi a környezetet +kép

2009. december 10. 13:02

Talán nem véletlenül időzítette a koppenhágai klímacsúcsra a Siemens a legújabb elektronikus meghajtású autóját, az eRuf Stormster Porsche Chayenne-t, a jövő autóinak egyik előfutárát.

Ha elektromos autóra gondolunk, elsőre általában valamelyik kicsi és könnyű autó ugrik be, mint mondjuk egy Smart vagy egy Mini. A Siemens mérnökei most a luxuskategóriájú SUV-k világába is elhozták a károsanyag kibocsátás mentes autózás örömét.

A jövő benzinkútja? - Forrás: MotorAuthority


Az autó kifejlesztésében a német világcég segítségére volt a nagyhírű - szintén német - tuning vállalat, a bajorországi székhelyű Ruf. A két cég kooperációjának végeredménye a Porsche Cayenne alapjaira épülő 100%-ban elektromos hajtású guruló luxuscirkáló.

Az autónak menetteljesítménye miatt sem kell szégyenkeznie. Nulláról indulva kilenc másodperc alatt éri el az óránkénti 100 km-es tempót, legnagyobb sebessége pedig 150 km/h, így az autópályákon is kényelmesen lehet vele közlekedni. Nem országúti közlekedésre predesztinálja azonban a kocsit a hatótávolsága. Egy töltéssel ugyanis mindössze 180 km-t lehet megtenni.

Az autó sorozatgyártásba kerüléséről nincs hír, így csak annyi biztos, hogy a megvalósításához szükséges technológia az autógyárak rendelkezésére áll. Az autó legfőbb alkatrészét, az elektromos töltés tárolásához szükséges lítium-ion akkumulátorokat jelenleg is Európában gyártják. A rövid hatótávolság kiküszöböléséhez, jó megoldás lehet a szintén a Siemens által kifejlesztett helytakarékos e-töltőállomás, amely regisztrálja a kiadott áram mennyiségét, és egyedi azonosítással kizárja az illetéktelen felhasználókat.

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 4. hétfő
Borbála, Barbara
49. hét
December 4.
A cookie napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem