Hogyan téliesítsd az autódat?

2009. november 13. 05:43

Bár az időjárás a napokban éppen a kedvesebb arcát mutatja, a sok éves tapasztalatok alapján idén sem marad el a hideg tél. A téli ruházat azonban nem csak az embernek, a gépnek is jár, legalábbis ha nem akarod, hogy kellemetlen meglepetések érjenek a mínuszokban.

Téli gumi

Sokszor és sokan hangoztatták már a téli gumi fontosságát. A nyári úton remekül tapadó gumik 7˚ C alatt megkeményednek, tapadásuk csökken, ráadásul a mintázatuk sem a téli időjárás körülményeire lett kitalálva. A fékút és a kezelhetőség mérséklődik, úgyhogy nem érdemes néhány tízezer forint megtakarításért az életünket és az autó épségét kockáztatni.

Szélvédő

A szélvédőre érdemes két szempontból is figyelmet fordítani. Egyrészt télen többet vezetünk sötétben, mint nyáron, amikor is a szembejövő gépjárművek fénye megtörik az ablakot belülről borító por- és zsírfoltokon, gyakorlatilag lehetetlenné téve a kilátást. Pucoljuk le tehát időnként belülről is az üveget. Ez azonban csak az első lépés, hiszen az őszies, esős időben minden gépjármű szélvédője hajlamos a párásodásra és ez a rossz szokása általában a tél folyamán is megmarad. Fújd be tehát az üvegeket belülről valamilyen páramentesítővel, de ne az összeset: figyelj arra, hogy a pára valahol le kell, hogy csapódjon. Hagyd mondjuk ki a hátsó oldalsó ablakokat.

Hűtőfolyadék

Érdemes legalább -25 Celsius-fokig védettséget nyújtó folyadékot választani, és nem a legolcsóbb fajtából, ha nem akarod, hogy kellemetlen meglepetések érjenek. Magyarországon ennél alacsonyabb hőmérsékletre ritkán kell számítani. Ha mégis ez alá süllyedne a hőmérő higanyszála, ne próbáld meg orosz módszerrel bemelegíteni az autót és ne rakj alatta tüzet.

Ablakmosó-folyadék

A városi ember számára a legnagyobb téli ellenség nem is a hó, hanem az utakon kialakuló latyak, melyet az előttünk haladó felver a szélvédőre. Ha nincs megfelelő fagyálló folyadék, könnyen azon kapod magad, hogy vakon vezetsz - és lehet hogy épp egy fa felé. Töltsd fel fagyálló ablakmosó-folyadékkal a tartályt és pumpáld addig a folyadékot, amíg a csövekbe is a fagyálló folyadék kerül be.

Ablakmosó-lapát

A rossz minőségű ablaktörlőlapátok gumija télen bekeményedik (csakúgy, mint a nyári abroncs) és használhatatlanná válik. A sós latyak eltávolítására a szélvédőről sajnos egyáltalán nem alkalmasak a pár száz forintos ablaktörlők, így nem is érdemes kísérletezni velük. Vegyél inkább valami jobb minőségűt - megéri.

Világítás

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az őszi-téli időszak során jelentősen romlanak a látási viszonyok, így a "látni és látszani" óvodában megtanult szlogenje fokozottabban igaz. Ellenőrizd az izzókat az autókban és ne feledkezz el pótizzókat rakni a csomagtartóba - jól jöhetnek még egy sötét, éjszakai autózás során.

Tömítések

Különösen az ajtók borítását érdemes lekenni téli védőanyaggal, ugyanis a hideg fémre ráfagyó gumi könnyen leszakad. Ettől egyrészt ömlik majd a hideg az autóba, másrészt az utazás közbeni zajfertőzés is komolyan megnő.

Zár

A befagyó autózár a régi idők rémálma volt. Mára az elektronikus zárak terjedésével ennek szerepe csökken, de még ilyen autóhoz is érdemes zárnyitó jégoldót vásárolnunk, ha ugyanis lefagy az akkumulátor a nagy hidegben, máshogy nem fog kinyílni az autó. Egyre vigyázzunk: a többi téli kellékkel ellentétben ezt ne az autóban tároljuk!

Hókaparó

Az autóra ráeső tonnányi havat fagyott ujjakkal lelapátolni nem a legkellemesebb érzés és az eredmény is inkább csak közelítően kielégítő lesz, mint alapos. Az ablakra fagyott jég és hó egy idő után persze leolvad, de csak keveseknek van reggel tíz-tizenöt perce arra, hogy járassa a motort, fújja a meledegő levegőt az ablakra és várjon a csodára.

Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm