11 °C Budapest

Hogyan téliesítsd az autódat?

2009. november 13. 05:43

Bár az időjárás a napokban éppen a kedvesebb arcát mutatja, a sok éves tapasztalatok alapján idén sem marad el a hideg tél. A téli ruházat azonban nem csak az embernek, a gépnek is jár, legalábbis ha nem akarod, hogy kellemetlen meglepetések érjenek a mínuszokban.

Téli gumi

Sokszor és sokan hangoztatták már a téli gumi fontosságát. A nyári úton remekül tapadó gumik 7˚ C alatt megkeményednek, tapadásuk csökken, ráadásul a mintázatuk sem a téli időjárás körülményeire lett kitalálva. A fékút és a kezelhetőség mérséklődik, úgyhogy nem érdemes néhány tízezer forint megtakarításért az életünket és az autó épségét kockáztatni.

Szélvédő

A szélvédőre érdemes két szempontból is figyelmet fordítani. Egyrészt télen többet vezetünk sötétben, mint nyáron, amikor is a szembejövő gépjárművek fénye megtörik az ablakot belülről borító por- és zsírfoltokon, gyakorlatilag lehetetlenné téve a kilátást. Pucoljuk le tehát időnként belülről is az üveget. Ez azonban csak az első lépés, hiszen az őszies, esős időben minden gépjármű szélvédője hajlamos a párásodásra és ez a rossz szokása általában a tél folyamán is megmarad. Fújd be tehát az üvegeket belülről valamilyen páramentesítővel, de ne az összeset: figyelj arra, hogy a pára valahol le kell, hogy csapódjon. Hagyd mondjuk ki a hátsó oldalsó ablakokat.

Hűtőfolyadék

Érdemes legalább -25 Celsius-fokig védettséget nyújtó folyadékot választani, és nem a legolcsóbb fajtából, ha nem akarod, hogy kellemetlen meglepetések érjenek. Magyarországon ennél alacsonyabb hőmérsékletre ritkán kell számítani. Ha mégis ez alá süllyedne a hőmérő higanyszála, ne próbáld meg orosz módszerrel bemelegíteni az autót és ne rakj alatta tüzet.

Ablakmosó-folyadék

A városi ember számára a legnagyobb téli ellenség nem is a hó, hanem az utakon kialakuló latyak, melyet az előttünk haladó felver a szélvédőre. Ha nincs megfelelő fagyálló folyadék, könnyen azon kapod magad, hogy vakon vezetsz - és lehet hogy épp egy fa felé. Töltsd fel fagyálló ablakmosó-folyadékkal a tartályt és pumpáld addig a folyadékot, amíg a csövekbe is a fagyálló folyadék kerül be.

Ablakmosó-lapát

A rossz minőségű ablaktörlőlapátok gumija télen bekeményedik (csakúgy, mint a nyári abroncs) és használhatatlanná válik. A sós latyak eltávolítására a szélvédőről sajnos egyáltalán nem alkalmasak a pár száz forintos ablaktörlők, így nem is érdemes kísérletezni velük. Vegyél inkább valami jobb minőségűt - megéri.

Világítás

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az őszi-téli időszak során jelentősen romlanak a látási viszonyok, így a "látni és látszani" óvodában megtanult szlogenje fokozottabban igaz. Ellenőrizd az izzókat az autókban és ne feledkezz el pótizzókat rakni a csomagtartóba - jól jöhetnek még egy sötét, éjszakai autózás során.

Tömítések

Különösen az ajtók borítását érdemes lekenni téli védőanyaggal, ugyanis a hideg fémre ráfagyó gumi könnyen leszakad. Ettől egyrészt ömlik majd a hideg az autóba, másrészt az utazás közbeni zajfertőzés is komolyan megnő.

Zár

A befagyó autózár a régi idők rémálma volt. Mára az elektronikus zárak terjedésével ennek szerepe csökken, de még ilyen autóhoz is érdemes zárnyitó jégoldót vásárolnunk, ha ugyanis lefagy az akkumulátor a nagy hidegben, máshogy nem fog kinyílni az autó. Egyre vigyázzunk: a többi téli kellékkel ellentétben ezt ne az autóban tároljuk!

Hókaparó

Az autóra ráeső tonnányi havat fagyott ujjakkal lelapátolni nem a legkellemesebb érzés és az eredmény is inkább csak közelítően kielégítő lesz, mint alapos. Az ablakra fagyott jég és hó egy idő után persze leolvad, de csak keveseknek van reggel tíz-tizenöt perce arra, hogy járassa a motort, fújja a meledegő levegőt az ablakra és várjon a csodára.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 25. szombat
Irén, Írisz
12. hét
Március 25.
A gofri világnapja
Március 25.
A Föld órája
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?