34 °C Budapest

Hogyan téliesítsd az autódat?

2009. november 13. 05:43

Bár az időjárás a napokban éppen a kedvesebb arcát mutatja, a sok éves tapasztalatok alapján idén sem marad el a hideg tél. A téli ruházat azonban nem csak az embernek, a gépnek is jár, legalábbis ha nem akarod, hogy kellemetlen meglepetések érjenek a mínuszokban.

Téli gumi

Sokszor és sokan hangoztatták már a téli gumi fontosságát. A nyári úton remekül tapadó gumik 7˚ C alatt megkeményednek, tapadásuk csökken, ráadásul a mintázatuk sem a téli időjárás körülményeire lett kitalálva. A fékút és a kezelhetőség mérséklődik, úgyhogy nem érdemes néhány tízezer forint megtakarításért az életünket és az autó épségét kockáztatni.

Szélvédő

A szélvédőre érdemes két szempontból is figyelmet fordítani. Egyrészt télen többet vezetünk sötétben, mint nyáron, amikor is a szembejövő gépjárművek fénye megtörik az ablakot belülről borító por- és zsírfoltokon, gyakorlatilag lehetetlenné téve a kilátást. Pucoljuk le tehát időnként belülről is az üveget. Ez azonban csak az első lépés, hiszen az őszies, esős időben minden gépjármű szélvédője hajlamos a párásodásra és ez a rossz szokása általában a tél folyamán is megmarad. Fújd be tehát az üvegeket belülről valamilyen páramentesítővel, de ne az összeset: figyelj arra, hogy a pára valahol le kell, hogy csapódjon. Hagyd mondjuk ki a hátsó oldalsó ablakokat.

Hűtőfolyadék

Érdemes legalább -25 Celsius-fokig védettséget nyújtó folyadékot választani, és nem a legolcsóbb fajtából, ha nem akarod, hogy kellemetlen meglepetések érjenek. Magyarországon ennél alacsonyabb hőmérsékletre ritkán kell számítani. Ha mégis ez alá süllyedne a hőmérő higanyszála, ne próbáld meg orosz módszerrel bemelegíteni az autót és ne rakj alatta tüzet.

Ablakmosó-folyadék

A városi ember számára a legnagyobb téli ellenség nem is a hó, hanem az utakon kialakuló latyak, melyet az előttünk haladó felver a szélvédőre. Ha nincs megfelelő fagyálló folyadék, könnyen azon kapod magad, hogy vakon vezetsz - és lehet hogy épp egy fa felé. Töltsd fel fagyálló ablakmosó-folyadékkal a tartályt és pumpáld addig a folyadékot, amíg a csövekbe is a fagyálló folyadék kerül be.

Ablakmosó-lapát

A rossz minőségű ablaktörlőlapátok gumija télen bekeményedik (csakúgy, mint a nyári abroncs) és használhatatlanná válik. A sós latyak eltávolítására a szélvédőről sajnos egyáltalán nem alkalmasak a pár száz forintos ablaktörlők, így nem is érdemes kísérletezni velük. Vegyél inkább valami jobb minőségűt - megéri.

Világítás

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az őszi-téli időszak során jelentősen romlanak a látási viszonyok, így a "látni és látszani" óvodában megtanult szlogenje fokozottabban igaz. Ellenőrizd az izzókat az autókban és ne feledkezz el pótizzókat rakni a csomagtartóba - jól jöhetnek még egy sötét, éjszakai autózás során.

Tömítések

Különösen az ajtók borítását érdemes lekenni téli védőanyaggal, ugyanis a hideg fémre ráfagyó gumi könnyen leszakad. Ettől egyrészt ömlik majd a hideg az autóba, másrészt az utazás közbeni zajfertőzés is komolyan megnő.

Zár

A befagyó autózár a régi idők rémálma volt. Mára az elektronikus zárak terjedésével ennek szerepe csökken, de még ilyen autóhoz is érdemes zárnyitó jégoldót vásárolnunk, ha ugyanis lefagy az akkumulátor a nagy hidegben, máshogy nem fog kinyílni az autó. Egyre vigyázzunk: a többi téli kellékkel ellentétben ezt ne az autóban tároljuk!

Hókaparó

Az autóra ráeső tonnányi havat fagyott ujjakkal lelapátolni nem a legkellemesebb érzés és az eredmény is inkább csak közelítően kielégítő lesz, mint alapos. Az ablakra fagyott jég és hó egy idő után persze leolvad, de csak keveseknek van reggel tíz-tizenöt perce arra, hogy járassa a motort, fújja a meledegő levegőt az ablakra és várjon a csodára.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 19. szerda
Gyárfás
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem