Csere előtt ellenőrizd a téligumi barázdáit!

Pénzcentrum
2009. október 15. 15:02

Eljött az ideje a nyári papucsok leváltására, a téli gumi barázdáltságát azonban érdemes leellenőrizni a csere előtt. Az érvényben lévő szabályok szerint a nyári gumik esetében 1,6 milliméteres minimum bordamélység, míg a téli garnitúránál legalább 4 milliméter a határérték. A nem megfelelő mélység különösen nedves úton az abroncs teljesítményének csökkenését eredményezi, ami balesetveszélyes.

Felmérések szerint az autósok negyede rendkívül hanyag és szinte soha nem ellenőrzi a barázdák mélységét, ugyanakkor tízből 4-en rendszeresen odafigyelnek az abroncsokra. A futófelület kopása csökkenti a gumik teljesítményét és hosszabb féktávot eredményezhet. Veszély esetén az ilyen autósok - még megfelelő reakcióidő esetén is - nagyobb valószínűséggel ütköznek neki az előttük fékező járműnek.


Forrás: Which magazin

Szakértők szerint az elhanyagolt gumik számos esetben szerepelnek a balesetek kiváltó okai között, ezért célszerű a barázdákat rendszeresen, havonta legalább egy alkalommal ellenőrizni. Ennek köszönhetően könnyebben megállapítható, hogy az abroncs mikor szorul cserére. A mai abroncsok felületén jelzősávok találhatóak, ezekkel kontrollálhatjuk azok állapotát.

Amennyiben a nyári gumi kopása olyan mértékű, hogy a kopásjelzők egy magasságban helyezkednek el a szomszédos bordával, az azt jelenti, hogy a barázda mélysége legfeljebb 1,6 mm. Ilyenkor az abroncsot haladéktalanul ki kell cserélni, mert ez az 1,6 mm mélység a törvény által meghatározott határérték.

A csökkent bordamélység miatt az abroncs nem képes azt a vízmennyiséget elvezetni, mint korábban, és ezért fennáll a felúszás kockázata, nedves úton egyébként is csökken a fékteljesítmény. Szakértők szerint már 3 mm alatt célszerű óvatosnak lenni, a tapasztalatlan vezetősöknek már ekkor javasolt a csere.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A téli abroncsok speciális téli kopásjelzővel rendelkeznek, ezek elhelyezkedését az abroncs vállrészén látható hópelyhek jelzik. Ha a téli kopásjelzők egy magasságban helyezkednek el a szomszédos bordával, ez azt jelenti, hogy a barázda mélysége maximum 4 mm. A téli körülmények közötti biztonságos vezetés biztosítása érdekében javasolt az abroncsok cseréje, ha a bordamélység kisebb, mint 4 mm. Az egyenlőtlen kopás a nem megfelelő guminyomásra utalhat, de felfüggesztési problémák is szóba jöhetnek.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 4. kedd
Ferenc
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?