14 °C Budapest

Csere előtt ellenőrizd a téligumi barázdáit!

Pénzcentrum
2009. október 15. 15:02

Eljött az ideje a nyári papucsok leváltására, a téli gumi barázdáltságát azonban érdemes leellenőrizni a csere előtt. Az érvényben lévő szabályok szerint a nyári gumik esetében 1,6 milliméteres minimum bordamélység, míg a téli garnitúránál legalább 4 milliméter a határérték. A nem megfelelő mélység különösen nedves úton az abroncs teljesítményének csökkenését eredményezi, ami balesetveszélyes.

Felmérések szerint az autósok negyede rendkívül hanyag és szinte soha nem ellenőrzi a barázdák mélységét, ugyanakkor tízből 4-en rendszeresen odafigyelnek az abroncsokra. A futófelület kopása csökkenti a gumik teljesítményét és hosszabb féktávot eredményezhet. Veszély esetén az ilyen autósok - még megfelelő reakcióidő esetén is - nagyobb valószínűséggel ütköznek neki az előttük fékező járműnek.


Forrás: Which magazin

Szakértők szerint az elhanyagolt gumik számos esetben szerepelnek a balesetek kiváltó okai között, ezért célszerű a barázdákat rendszeresen, havonta legalább egy alkalommal ellenőrizni. Ennek köszönhetően könnyebben megállapítható, hogy az abroncs mikor szorul cserére. A mai abroncsok felületén jelzősávok találhatóak, ezekkel kontrollálhatjuk azok állapotát.

Amennyiben a nyári gumi kopása olyan mértékű, hogy a kopásjelzők egy magasságban helyezkednek el a szomszédos bordával, az azt jelenti, hogy a barázda mélysége legfeljebb 1,6 mm. Ilyenkor az abroncsot haladéktalanul ki kell cserélni, mert ez az 1,6 mm mélység a törvény által meghatározott határérték.

A csökkent bordamélység miatt az abroncs nem képes azt a vízmennyiséget elvezetni, mint korábban, és ezért fennáll a felúszás kockázata, nedves úton egyébként is csökken a fékteljesítmény. Szakértők szerint már 3 mm alatt célszerű óvatosnak lenni, a tapasztalatlan vezetősöknek már ekkor javasolt a csere.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A téli abroncsok speciális téli kopásjelzővel rendelkeznek, ezek elhelyezkedését az abroncs vállrészén látható hópelyhek jelzik. Ha a téli kopásjelzők egy magasságban helyezkednek el a szomszédos bordával, ez azt jelenti, hogy a barázda mélysége maximum 4 mm. A téli körülmények közötti biztonságos vezetés biztosítása érdekében javasolt az abroncsok cseréje, ha a bordamélység kisebb, mint 4 mm. Az egyenlőtlen kopás a nem megfelelő guminyomásra utalhat, de felfüggesztési problémák is szóba jöhetnek.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 25. vasárnap
Mátyás
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem