21 °C Budapest

A téligumik 30 százaléka életveszélyes: segítünk, melyiket válaszd!

2009. október 2. 05:33

A Német Autószövetség (ADAC) legfrissebb téligumi tesztjén háromból kettő minden további nélkül átment a rostán, azonban jobb ha figyelünk, nehogy abból a harmadból válasszunk, melytől óva intenek a szakemberek.

Bár szerencsére a mostani időjárási körülmények még nem indokolják a téligumi használatot, jobb, ha időben felkészülünk, nehogy váratlanul érjen minket az első leeső hó. A megfelelő gumik kiválasztásában igen nagy segítséget nyújtanak a különböző tesztek.

Az ADAC évek óta minden téli és nyári szezon elején végigjárja a német gumisokat, sorra vásárolva a piacon megtalálható abroncsokat. Az anonim vásárlás lényege, hogy az abroncsgyártók semmilyen módon ne lehessenek befolyással a tesztek végeredményére, és így fogyasztói döntésekre.

Az idei évben két abroncstípust (185/60 R14 T, illetve a 205/55 R16 H) vizsgáltak meg a tesztpilóták száraz, nedves, havas és jeges úton. Összesen 34 téligumit teszteltek le, felmérve azok kopásállóságát, és egyéb tulajdonságait.

A 34 tesztelt abroncsból 9 kapott kifejezetten rossz, pontosabban megvételre nem ajánlott minősítést. Ezek legtöbbje távol-keleti modell, vagy ismert gyártók, kifejezetten alsó szegmensbe pozícionált termékei.

A keskenyebb, 185/60 R14 T méretben - melyet például a Seat Ibizáknál, vagy Skoda Fabiáknál használnak - összesen 6 gumi kapta meg a kifejezetten ajánlott minősítést, 3 esetben ajánlott volt a végeredmény, 2 esetben kevésbé ajánlott, 5 esetben viszont a nem ajánlott eredmény jött ki. ez tehát azt jelenti, hogy majdnem minden harmadik abroncs kifejezetten veszélyesnek tekinthető az ADAC szakemberei szerint.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A 205/55 R16 H méretet leginkább a Volkswagen Golf, Audi A4 vagy a Mercedes C-osztály esetében alkalmazzák. Ezek közül 18 téli abroncsot vettek górcső alá a német autósszövetség munkatársai. Ötöt különösen ajánlanak, kilenc kapott ajánlott, egy kevésbé ajánlott és három nem ajánlott minősítést.

Ha a táblázatokon végignézünk, azt látjuk, hogy bizony az olcsó gumiknak sokszor sajnos "híg a leve". Ugyanakkor a magasabb ár nem feltétlenül jelent jobb minőséget is, hiszen a nem ajánlott kategóriában is találunk kifejezetten drága gumikat.

Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm