6 °C Budapest

A téligumik 30 százaléka életveszélyes: segítünk, melyiket válaszd!

2009. október 2. 05:33

A Német Autószövetség (ADAC) legfrissebb téligumi tesztjén háromból kettő minden további nélkül átment a rostán, azonban jobb ha figyelünk, nehogy abból a harmadból válasszunk, melytől óva intenek a szakemberek.

Bár szerencsére a mostani időjárási körülmények még nem indokolják a téligumi használatot, jobb, ha időben felkészülünk, nehogy váratlanul érjen minket az első leeső hó. A megfelelő gumik kiválasztásában igen nagy segítséget nyújtanak a különböző tesztek.

Az ADAC évek óta minden téli és nyári szezon elején végigjárja a német gumisokat, sorra vásárolva a piacon megtalálható abroncsokat. Az anonim vásárlás lényege, hogy az abroncsgyártók semmilyen módon ne lehessenek befolyással a tesztek végeredményére, és így fogyasztói döntésekre.

Az idei évben két abroncstípust (185/60 R14 T, illetve a 205/55 R16 H) vizsgáltak meg a tesztpilóták száraz, nedves, havas és jeges úton. Összesen 34 téligumit teszteltek le, felmérve azok kopásállóságát, és egyéb tulajdonságait.

A 34 tesztelt abroncsból 9 kapott kifejezetten rossz, pontosabban megvételre nem ajánlott minősítést. Ezek legtöbbje távol-keleti modell, vagy ismert gyártók, kifejezetten alsó szegmensbe pozícionált termékei.

A keskenyebb, 185/60 R14 T méretben - melyet például a Seat Ibizáknál, vagy Skoda Fabiáknál használnak - összesen 6 gumi kapta meg a kifejezetten ajánlott minősítést, 3 esetben ajánlott volt a végeredmény, 2 esetben kevésbé ajánlott, 5 esetben viszont a nem ajánlott eredmény jött ki. ez tehát azt jelenti, hogy majdnem minden harmadik abroncs kifejezetten veszélyesnek tekinthető az ADAC szakemberei szerint.

A 205/55 R16 H méretet leginkább a Volkswagen Golf, Audi A4 vagy a Mercedes C-osztály esetében alkalmazzák. Ezek közül 18 téli abroncsot vettek górcső alá a német autósszövetség munkatársai. Ötöt különösen ajánlanak, kilenc kapott ajánlott, egy kevésbé ajánlott és három nem ajánlott minősítést.

Ha a táblázatokon végignézünk, azt látjuk, hogy bizony az olcsó gumiknak sokszor sajnos "híg a leve". Ugyanakkor a magasabb ár nem feltétlenül jelent jobb minőséget is, hiszen a nem ajánlott kategóriában is találunk kifejezetten drága gumikat.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 5. 13:30