24 °C Budapest

A téligumik 30 százaléka életveszélyes: segítünk, melyiket válaszd!

2009. október 2. 05:33

A Német Autószövetség (ADAC) legfrissebb téligumi tesztjén háromból kettő minden további nélkül átment a rostán, azonban jobb ha figyelünk, nehogy abból a harmadból válasszunk, melytől óva intenek a szakemberek.

Bár szerencsére a mostani időjárási körülmények még nem indokolják a téligumi használatot, jobb, ha időben felkészülünk, nehogy váratlanul érjen minket az első leeső hó. A megfelelő gumik kiválasztásában igen nagy segítséget nyújtanak a különböző tesztek.

Az ADAC évek óta minden téli és nyári szezon elején végigjárja a német gumisokat, sorra vásárolva a piacon megtalálható abroncsokat. Az anonim vásárlás lényege, hogy az abroncsgyártók semmilyen módon ne lehessenek befolyással a tesztek végeredményére, és így fogyasztói döntésekre.

Az idei évben két abroncstípust (185/60 R14 T, illetve a 205/55 R16 H) vizsgáltak meg a tesztpilóták száraz, nedves, havas és jeges úton. Összesen 34 téligumit teszteltek le, felmérve azok kopásállóságát, és egyéb tulajdonságait.

A 34 tesztelt abroncsból 9 kapott kifejezetten rossz, pontosabban megvételre nem ajánlott minősítést. Ezek legtöbbje távol-keleti modell, vagy ismert gyártók, kifejezetten alsó szegmensbe pozícionált termékei.

A keskenyebb, 185/60 R14 T méretben - melyet például a Seat Ibizáknál, vagy Skoda Fabiáknál használnak - összesen 6 gumi kapta meg a kifejezetten ajánlott minősítést, 3 esetben ajánlott volt a végeredmény, 2 esetben kevésbé ajánlott, 5 esetben viszont a nem ajánlott eredmény jött ki. ez tehát azt jelenti, hogy majdnem minden harmadik abroncs kifejezetten veszélyesnek tekinthető az ADAC szakemberei szerint.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A 205/55 R16 H méretet leginkább a Volkswagen Golf, Audi A4 vagy a Mercedes C-osztály esetében alkalmazzák. Ezek közül 18 téli abroncsot vettek górcső alá a német autósszövetség munkatársai. Ötöt különösen ajánlanak, kilenc kapott ajánlott, egy kevésbé ajánlott és három nem ajánlott minősítést.

Ha a táblázatokon végignézünk, azt látjuk, hogy bizony az olcsó gumiknak sokszor sajnos "híg a leve". Ugyanakkor a magasabb ár nem feltétlenül jelent jobb minőséget is, hiszen a nem ajánlott kategóriában is találunk kifejezetten drága gumikat.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 13. szombat
Ida
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm