5 °C Budapest

Ipari relikvia: az 50-es évektől működő benzinkút - képek

Pénzcentrum
2009. november 4. 16:02

A 65 éves autószerelő, Bernard White működteti Nagy-Britannia egy eldugott szegletében - vélhetően a szigetország - legrégebbi máig működő benzinkútját. Az erre tévedők általában megdöbbennek az ütött-kopott, helyenként rozsdásodó töltők láttán, mások évtizedek óta ide járnak tankolni.

Az üzemeltető képtelen versenyezni a modern benzinkutak áraival, elmondása szerint a konkurencia olcsóbban is kapja az üzemanyagokat. A "kőkorszaki" töltőállomáson átszámítva 450 forintba kerül egy liter benzin, ami ugyan meghaladja a brit átlagárat, de White úr minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy az ipari relikviának tekinthető töltőállomás minél tovább fennmaradjon.

Bernard White büszkesége a veterán töltőállomás (Forrás: Telegraph)

A kutat a szerelőműhely előtti udvarban létesítették még az 1950-es évek elején. Idő közben csupán a töltőpisztolyokat alakították át a mai követelményeknek megfelelően, valamint a szivárgás elkerülése érdekében a tömítéseket cserélik rendszeresen. A számlálók túlélték a modernizálást, ma is az az óra jelzi, hogy mennyi üzemanyagnál tart az autós, mint amelyik közel 60 évvel ezelőtt.

Így festett a benzinkút 40 évvel ezelőtt (Forrás: Telegraph)

Az erre tévedő turisták nem hisznek a szemüknek, amikor megpillantják a töltőállomást, az igazi döbbenetet az váltja ki, amikor kiderül, hogy még működik is. A kút bár nem mai gyerek, törzsvásárlókkal is rendelkezik, valaki évtizedek óta ide jár tankolni. A forgalom azonban már nem a régi: "Korábban havonta jött az üzemanyag-szállító feltölteni a kutat, manapság jó, ha tíz autós megfordul itt egy héten." - mondta az üzemeltető.

Minden KGFB hír egy csokorban!

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm