27 °C Budapest

Ipari relikvia: az 50-es évektől működő benzinkút - képek

Pénzcentrum
2009. november 4. 16:02

A 65 éves autószerelő, Bernard White működteti Nagy-Britannia egy eldugott szegletében - vélhetően a szigetország - legrégebbi máig működő benzinkútját. Az erre tévedők általában megdöbbennek az ütött-kopott, helyenként rozsdásodó töltők láttán, mások évtizedek óta ide járnak tankolni.

Az üzemeltető képtelen versenyezni a modern benzinkutak áraival, elmondása szerint a konkurencia olcsóbban is kapja az üzemanyagokat. A "kőkorszaki" töltőállomáson átszámítva 450 forintba kerül egy liter benzin, ami ugyan meghaladja a brit átlagárat, de White úr minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy az ipari relikviának tekinthető töltőállomás minél tovább fennmaradjon.

Bernard White büszkesége a veterán töltőállomás (Forrás: Telegraph)

A kutat a szerelőműhely előtti udvarban létesítették még az 1950-es évek elején. Idő közben csupán a töltőpisztolyokat alakították át a mai követelményeknek megfelelően, valamint a szivárgás elkerülése érdekében a tömítéseket cserélik rendszeresen. A számlálók túlélték a modernizálást, ma is az az óra jelzi, hogy mennyi üzemanyagnál tart az autós, mint amelyik közel 60 évvel ezelőtt.

Így festett a benzinkút 40 évvel ezelőtt (Forrás: Telegraph)

Az erre tévedő turisták nem hisznek a szemüknek, amikor megpillantják a töltőállomást, az igazi döbbenetet az váltja ki, amikor kiderül, hogy még működik is. A kút bár nem mai gyerek, törzsvásárlókkal is rendelkezik, valaki évtizedek óta ide jár tankolni. A forgalom azonban már nem a régi: "Korábban havonta jött az üzemanyag-szállító feltölteni a kutat, manapság jó, ha tíz autós megfordul itt egy héten." - mondta az üzemeltető.

Minden KGFB hír egy csokorban!

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 28. kedd
Emil, Csanád
22. hét
Május 28.
Nemzetközi tejnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem