Sokat lehet nyerni egy román tankolással

Pénzcentrum
2009. augusztus 25. 06:20

A holnapi 4 forintos gázolaj áremeléssel némileg szűkül a benzin és a dízel közötti árolló, de a 95-ös egységára átlagosan még így is 19 forinttal magasabb lesz. Az egyes kutak eltérő árképzése miatt vannak különbségek, a benzin literjéért átlagosan 302-304 forintot kell fizetni, a gázolajért a szerdai 4 forintos emelést követően 283-285 forintot kérnek majd. Romániában 50 forinttal olcsóbb egy liter benzin, a határ közelében élők az autó üzemanyagtartályától függően többezer forintot is nyerhetnek egy tankolással.

A diszkont töltőállomásokon körülbelül 10 forinttal olcsóbban is lehet tankolni, de az autópályák mentén és a forgalmas csomópontok környékén legalább ennyivel drágábban adják az üzemanyagokat. Nem csak az ország különböző pontjain, de még egy-egy városon belül is jelentős árkülönbségek vannak a benzinkutakon. Érdemes feltérképezni, hogy a gyakran használt útvonalakon található benzinkutak közül melyik a legolcsóbb.

A törzsvásárlóknak érdemes az adott kút pontgyűjtő-kártyáját is igénybe vennünk a tankolások során, mert az összegyűjtött pontokat később levásárolhatjuk, vagy egyéb kedvezményekre felhasználhatjuk. Az ország legtöbb benzinkútjának árai már összegyűjtve is megtalálhatóak az interneten, indulás előtt a nyár végi utazóknak is érdemes tájékozódni.

A vizsgált időszakban a magyar fizetőeszköz árfolyama kevesebb, mint egy százalékot erősödött az euróval szemben. Megjegyzés: Az Európai Bizottság adataiból összeállított táblázat még nem tartalmaz minden módosítást, a tagállamok esetében a múlt heti egységárakat ismerjük.

A legolcsóbb benzint az euró alapon mért 5,13 %-os áremelkedés ellenére továbbra is Romániában találtuk, keleti szomszédunknál 253 forintot kell fizetni egy liter benzinért. Őket követi Bulgária, Ciprus, Észtország és Lettország, hazánk a kilencedik pozíciót foglalja el.

A legnagyobb áremelés Máltán volt 13,21 %-kal, Magyarország ebben a tekintetben dobogós helyezést ért el. Továbbra is Hollandiában a legdrágább a benzin 386 forintos egységárral, de drágán tankolhatnak a finn, a belga, a dán és a német autósok is. Uniós szomszédjaink közül Szlovéniában, Szlovákiában és Ausztriában is többet kell fizetni egy liter benzinért, mint Magyarországon.

A gázolaj tekintetében ismét változás történt az élen, Románia újra visszavette az első helyezést Ciprustól. A szigetországban 5,87 %-kal emelkedtek az dízelárak, így nem meglepő, hogy a bolgárok és a lengyelek is megelőzték őket. A legdrágábban Nagy-Britanniában mérik a gázolajat, a brit autósoknak 332 forintnak megfelelő fontot kell leszurkolni a kutakon.

Az olaszok, a németek és a szlovákok is 300 forint felett fizetnek egy liter gázolajért, hazánk a középmezőnyben (a 13. helyen) végzett. Hollandiában 133 forinttal többet kell fizetni egy liter benzinért, mint Romániában, Nagy-Britanniában pedig több mint 97 forinttal drágább egy liter gázolaj, mint keleti szomszédunknál.

A szomszédos nem uniós országok közül Ukrajnában a legolcsóbban az üzemanyagok, a benzin literje 174 forintba, a gázolajé pedig 141 forintba kerül. Tőlük keletre Oroszországban 140 forint a benzin és 119 forint a gázolaj. Horvátországban 299 forintba kerül egy liter benzin, egy liter gázolajért pedig 270 forintot kell fizetni.

A benzin egységára Lettországban (2,01 %), a gázolajé Litvániában csökkent a legnagyobb mértékben (4,50 %).

A felhasznált adatokat az Európai Bizottság tette közzé, a számításokat euró alapon végeztük, a vizsgált időszakban a forint minimálisan erősödött a közös európai fizetőeszközhöz képest.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 4. vasárnap
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
December 4.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 3. 19:16