Sokat lehet nyerni egy román tankolással

Pénzcentrum
2009. augusztus 25. 06:20

A holnapi 4 forintos gázolaj áremeléssel némileg szűkül a benzin és a dízel közötti árolló, de a 95-ös egységára átlagosan még így is 19 forinttal magasabb lesz. Az egyes kutak eltérő árképzése miatt vannak különbségek, a benzin literjéért átlagosan 302-304 forintot kell fizetni, a gázolajért a szerdai 4 forintos emelést követően 283-285 forintot kérnek majd. Romániában 50 forinttal olcsóbb egy liter benzin, a határ közelében élők az autó üzemanyagtartályától függően többezer forintot is nyerhetnek egy tankolással.

A diszkont töltőállomásokon körülbelül 10 forinttal olcsóbban is lehet tankolni, de az autópályák mentén és a forgalmas csomópontok környékén legalább ennyivel drágábban adják az üzemanyagokat. Nem csak az ország különböző pontjain, de még egy-egy városon belül is jelentős árkülönbségek vannak a benzinkutakon. Érdemes feltérképezni, hogy a gyakran használt útvonalakon található benzinkutak közül melyik a legolcsóbb.

A törzsvásárlóknak érdemes az adott kút pontgyűjtő-kártyáját is igénybe vennünk a tankolások során, mert az összegyűjtött pontokat később levásárolhatjuk, vagy egyéb kedvezményekre felhasználhatjuk. Az ország legtöbb benzinkútjának árai már összegyűjtve is megtalálhatóak az interneten, indulás előtt a nyár végi utazóknak is érdemes tájékozódni.

A vizsgált időszakban a magyar fizetőeszköz árfolyama kevesebb, mint egy százalékot erősödött az euróval szemben. Megjegyzés: Az Európai Bizottság adataiból összeállított táblázat még nem tartalmaz minden módosítást, a tagállamok esetében a múlt heti egységárakat ismerjük.

A legolcsóbb benzint az euró alapon mért 5,13 %-os áremelkedés ellenére továbbra is Romániában találtuk, keleti szomszédunknál 253 forintot kell fizetni egy liter benzinért. Őket követi Bulgária, Ciprus, Észtország és Lettország, hazánk a kilencedik pozíciót foglalja el.

A legnagyobb áremelés Máltán volt 13,21 %-kal, Magyarország ebben a tekintetben dobogós helyezést ért el. Továbbra is Hollandiában a legdrágább a benzin 386 forintos egységárral, de drágán tankolhatnak a finn, a belga, a dán és a német autósok is. Uniós szomszédjaink közül Szlovéniában, Szlovákiában és Ausztriában is többet kell fizetni egy liter benzinért, mint Magyarországon.

A gázolaj tekintetében ismét változás történt az élen, Románia újra visszavette az első helyezést Ciprustól. A szigetországban 5,87 %-kal emelkedtek az dízelárak, így nem meglepő, hogy a bolgárok és a lengyelek is megelőzték őket. A legdrágábban Nagy-Britanniában mérik a gázolajat, a brit autósoknak 332 forintnak megfelelő fontot kell leszurkolni a kutakon.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az olaszok, a németek és a szlovákok is 300 forint felett fizetnek egy liter gázolajért, hazánk a középmezőnyben (a 13. helyen) végzett. Hollandiában 133 forinttal többet kell fizetni egy liter benzinért, mint Romániában, Nagy-Britanniában pedig több mint 97 forinttal drágább egy liter gázolaj, mint keleti szomszédunknál.

A szomszédos nem uniós országok közül Ukrajnában a legolcsóbban az üzemanyagok, a benzin literje 174 forintba, a gázolajé pedig 141 forintba kerül. Tőlük keletre Oroszországban 140 forint a benzin és 119 forint a gázolaj. Horvátországban 299 forintba kerül egy liter benzin, egy liter gázolajért pedig 270 forintot kell fizetni.

A benzin egységára Lettországban (2,01 %), a gázolajé Litvániában csökkent a legnagyobb mértékben (4,50 %).

A felhasznált adatokat az Európai Bizottság tette közzé, a számításokat euró alapon végeztük, a vizsgált időszakban a forint minimálisan erősödött a közös európai fizetőeszközhöz képest.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 19:19
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem