BKV: sikerek az első ajtónál

2009. június 18. 15:32

A BKV június elejétől vezette be az első ajtós felszállást a kisebb utasforgalmú 87-87A, a 187-es illetve a 141-141A járatokon. A kéthete bevezetett intézkedés célja a jegyellenőrzés hatékonyságának fokozása, a jegyekért és bérletekért nem fizetők kiszűrése, ezáltal a bliccelésből eredő károk csökkentése.

A BKV tapasztalatai továbbra is bizakodásra adnak okot, ugyanis az intézkedés hatására jelentősen nőtt járatokon az utasbiztonság, valamint a járművezetők által értékesített jegyek száma is. A Társaság vizsgálja a hatékony intézkedés kiterjesztésének további lehetőségeit.

Mint ismeretes, a BKV kísérleti jelleggel vezette be az első ajtós felszállást, melynek lényege, hogy az érvényes jegyet vagy bérletet még az utazás megkezdése előtt fel kell mutatni az első ajtónál. A jegyekért és bérletekért becsületesen fizető utasok érdekeinek védelmét szolgáló utasbarát rendszer azonban a babakocsival utazók és mozgáskorlátozottak részére lehetőséget biztosít a 2. ajtónál is felszállni.

A bevezetést követően a járművezetők nagyobb utasbiztonságról számoltak be, valamint az értékesített jegyek számának növekedéséről. Az utasforgalom kisebb mértékben csökkent, ugyanis az említett járatokon megszűnt a bliccelés.

A kezdeti időszakban néhány járaton alkalmanként néhány perccel nőtt a menetidő azok miatt, akiknek nem volt jegyük vagy bérletük. Ez az idő azonban - miután az utasok megszokták az új típusú felszállási rendszert - jelentősen csökkent.

A tapasztalatok alapján a hatékony intézkedéseket már a bevezetés napjaiban is kedvezően fogadták az utasok, csupán az érvényes jeggyel és bérlettel nem rendelkezők körében okozott kisebb fennakadást. A BKV szerint továbbra sem megengedhető, hogy a bliccelésből eredő károk terheit azok az utasaink viseljék, akik becsületesen, jogkövető módon jegyet vagy a bérletet vásárolnak.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 25. 19:29