14 °C Budapest

Ne utazz egyedül: spórolj idegenekkel!

Pénzcentrum
2008. november 3. 18:00

Az autósok akár komolyabb összeget is megspórolhatnak az úgynevezett car-sharing szolgáltatással, ami már nem új keletű az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában, bár hazánkban még nem találkozhattunk vele. A szolgáltatás lényege, hogy a tagok rövid időre is szabadon használhatják a hálózat autóit meglehetősen olcsón, így nem kell sajátot fenntartani, takarítani, szervizelni, tankolni, biztosítani.

A car-sharing az üzemanyagárak korábbi emelkedése és a válság okozta anyagi problémák miatt egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Most viszont egy új módszert találtak arra, hogy csökkenteni lehessen a kiadásokat. A lift-sharing lényege gyakorlatilag abban áll, hogy a vezető ne induljon el egyedül, mindig igyekezzen úgy szervezni az utat, hogy tele legyen a kocsi. Ezzel sokkal kevesebb autó lenne az utakon, és azok működtetése is gazdaságosabb lenne.

A becslések szerint ugyanis a dugók évente 20 milliárd fontjába (6620 milliárd forint) kerülnek az országnak, amin a lift-sharing alkalmazása sokat javíthatna. Egy felmérés szerint naponta 38 millió üres autóüléssel lehet számolni, vagyis ennyi utast lenne képes pluszban szállítani az utakon megforduló járművek sokasága. Ez mind gazdaságossági, mind környezetvédelmi szempontból tekintve tarthatatlan.

Már az üres helyek csak egy részének kihasználásával jelentősen csökkenteni lehetne a szén-dioxid kibocsátást, a dugókat és a utazási költségeket is. Emiatt hozták létre a liftshare.com oldalt, ami az üres helyekre utazni vágyókat talál, így mindenki jól jár.

Habár a car-sharing szolgáltatás itthon még nem működik, a lift-sharingre nem is olyan régen találhattunk példát. Gondoljunk csak arra az időszakra, amikor több alkalommal is néhány napig tartó MÁV-sztrájk miatt nem tudtak eljutni a munkahelyükre a vonattal járók, nagyon sok ingázó egyszerűen nem tudott mit kezdeni a helyzettel. Ekkortájt több olyan kezdeményezéssel is lehetett találkozni, ahol a szabad üléssel rendelkező autósok ajánlották fel a segítségüket azoknak, akik különben nem tudtak volna eljutni dolgozni, orvoshoz vagy iskolába.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Bár itthon sztrájk kellett ahhoz, hogy elinduljon az emberekben a gondolat, ami utána sajnos abban is maradt, nem lenne haszontalan itthon is egy ilyen szolgáltatást indítani, ugyanis garantált, hogy lenne rá kereslet...

NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 5. 20:40