20 °C Budapest

Ne utazz egyedül: spórolj idegenekkel!

Pénzcentrum
2008. november 3. 18:00

Az autósok akár komolyabb összeget is megspórolhatnak az úgynevezett car-sharing szolgáltatással, ami már nem új keletű az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában, bár hazánkban még nem találkozhattunk vele. A szolgáltatás lényege, hogy a tagok rövid időre is szabadon használhatják a hálózat autóit meglehetősen olcsón, így nem kell sajátot fenntartani, takarítani, szervizelni, tankolni, biztosítani.

A car-sharing az üzemanyagárak korábbi emelkedése és a válság okozta anyagi problémák miatt egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Most viszont egy új módszert találtak arra, hogy csökkenteni lehessen a kiadásokat. A lift-sharing lényege gyakorlatilag abban áll, hogy a vezető ne induljon el egyedül, mindig igyekezzen úgy szervezni az utat, hogy tele legyen a kocsi. Ezzel sokkal kevesebb autó lenne az utakon, és azok működtetése is gazdaságosabb lenne.

A becslések szerint ugyanis a dugók évente 20 milliárd fontjába (6620 milliárd forint) kerülnek az országnak, amin a lift-sharing alkalmazása sokat javíthatna. Egy felmérés szerint naponta 38 millió üres autóüléssel lehet számolni, vagyis ennyi utast lenne képes pluszban szállítani az utakon megforduló járművek sokasága. Ez mind gazdaságossági, mind környezetvédelmi szempontból tekintve tarthatatlan.

Már az üres helyek csak egy részének kihasználásával jelentősen csökkenteni lehetne a szén-dioxid kibocsátást, a dugókat és a utazási költségeket is. Emiatt hozták létre a liftshare.com oldalt, ami az üres helyekre utazni vágyókat talál, így mindenki jól jár.

Habár a car-sharing szolgáltatás itthon még nem működik, a lift-sharingre nem is olyan régen találhattunk példát. Gondoljunk csak arra az időszakra, amikor több alkalommal is néhány napig tartó MÁV-sztrájk miatt nem tudtak eljutni a munkahelyükre a vonattal járók, nagyon sok ingázó egyszerűen nem tudott mit kezdeni a helyzettel. Ekkortájt több olyan kezdeményezéssel is lehetett találkozni, ahol a szabad üléssel rendelkező autósok ajánlották fel a segítségüket azoknak, akik különben nem tudtak volna eljutni dolgozni, orvoshoz vagy iskolába.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Bár itthon sztrájk kellett ahhoz, hogy elinduljon az emberekben a gondolat, ami utána sajnos abban is maradt, nem lenne haszontalan itthon is egy ilyen szolgáltatást indítani, ugyanis garantált, hogy lenne rá kereslet...

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem