Egy ország, ahol az autók 70 %-a lopott

Pénzcentrum
2007. július 26. 09:30

Százharmincezer lopott gépkocsit keres az Interpol és az Europol az egykori Jugoszlávia utódállamaiban. Régóta köztudott, hogy a balkáni autómaffia egyik központja Montenegró - írja a Magyar Hírlap

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Miután az ország csatlakozott a nemzetközi bűnügyi rendőrség szervezetéhez, köteles harcolni az autócsempészet ellen. Az Interpol és az Europol a biztosítótársaságok követelése alapján 130 ezer lopott jármű után kutat a délszláv utódállamokban, ebből állítólag nem kevesebb, mint hatvanezer éppen Montenegróban található.

A kocsik egy része Koszovón, Szerbián vagy Montenegrón át Albániában kötött ki, vagy egészen a Közel-Keletig jutott. Ám nagyon sok fut belőlük ma is hamis papírokkal Boszniában, Horvátországban és Szerbiában. Két évvel ezelőtti becslés szerint a Montenegróban bejegyzett gépkocsik hetven százaléka lopott.

Alig szakadt vége a háborúnak, máris autópiacok létesültek a határ boszniai oldalán, ahol a maffia felvonultatta a nyugati metropolisokban elkötött szerzeményeit. A vásárlók sejtették, hogy valami nincs rendben a néhány száz márkáért vesztegetett Golfokkal, BMW-kkel és Peugeot-kkal, amelyeket össze sem lehetett hasonlítani az agyonnyűtt hazai Zastavákkal és Yugókkal, de túl nagy volt a kísértés.

Gazdára találtak még a legdrágább luxuskocsik, a Jaguarok, Ferrarik és Bentley-k is, amelyeket Rómában, Berlinben vagy Londonban már elsirattak gazdáik. Akkoriban jött divatba a nyugati turistáknak szánt vicces turisztikai jelszó: "Jöjjön Montenegróba, a gépkocsija már itt van!"

A boldog csempészidőknek azonban vége szakadt, az Interpol 2001-ben irodát nyitott Belgrádban, majd Podgorica is felvette vele a kapcsolatot. Megszigorították az ellenőrzést, és hozzáláttak a gyanús eredetű járművek kiszűréséhez. Nagyobb hányadukat valóban elkötötték, kisebb részük biztosítási csalással került a Balkánra: a tulajdonos eladta a csempészeknek, majd felvette érte a kártérítést, mintha ellopták volna. A montenegrói hatóságok bejelentése, hogy a lopott autókat elkobozzák, óriási felhördülést váltott ki az országban.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az ellenőrzés megszakításokkal évek óta tart, de még mindig nem sikerült rendet teremteni. Az Interpol ötven montenegrói polgár ellen adott ki körözést. A gyanús montenegrói autók jelentős része Szerbiában talált gazdára, a vevők úgy játszották ki a szerbiai előírásokat, hogy montenegrói címre jelentkeztek be, és elkerülték a szigorú otthoni adóztatást. Így két-háromezer euróért olyan kocsit vehettek, ami otthon kétszer annyiba került. Ám a két ország tavalyi szétválása óta a montenegrói rendszámú gépkocsik nagy gondot okoznak tulajdonosaiknak és a kormánynak is, mivelhogy több mint ötvenezer járműről van szó.

Belgrád megtiltotta a bejegyzésüket, mert tulajdonosaik nem fizettek értük vámot, és különben sem hozhatók be, mert óriási hányaduk nem felel meg az újabb műszaki feltételeknek, azaz nem Euro-3-as motorral szerelték. A szerb kormány legutóbb olyan kompromisszumos megoldást javasolt, hogy az érintettekkel fizettessenek vámot és környezetvédelmi adót is. Persze ez a módszer csak szabályos papírok esetében alkalmazható, a lopott járművet ott is kíméletlenül elkobozzák.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06