1 °C Budapest

Egy ország, ahol az autók 70 %-a lopott

Pénzcentrum
2007. július 26. 09:30

Százharmincezer lopott gépkocsit keres az Interpol és az Europol az egykori Jugoszlávia utódállamaiban. Régóta köztudott, hogy a balkáni autómaffia egyik központja Montenegró - írja a Magyar Hírlap

Miután az ország csatlakozott a nemzetközi bűnügyi rendőrség szervezetéhez, köteles harcolni az autócsempészet ellen. Az Interpol és az Europol a biztosítótársaságok követelése alapján 130 ezer lopott jármű után kutat a délszláv utódállamokban, ebből állítólag nem kevesebb, mint hatvanezer éppen Montenegróban található.

A kocsik egy része Koszovón, Szerbián vagy Montenegrón át Albániában kötött ki, vagy egészen a Közel-Keletig jutott. Ám nagyon sok fut belőlük ma is hamis papírokkal Boszniában, Horvátországban és Szerbiában. Két évvel ezelőtti becslés szerint a Montenegróban bejegyzett gépkocsik hetven százaléka lopott.

Alig szakadt vége a háborúnak, máris autópiacok létesültek a határ boszniai oldalán, ahol a maffia felvonultatta a nyugati metropolisokban elkötött szerzeményeit. A vásárlók sejtették, hogy valami nincs rendben a néhány száz márkáért vesztegetett Golfokkal, BMW-kkel és Peugeot-kkal, amelyeket össze sem lehetett hasonlítani az agyonnyűtt hazai Zastavákkal és Yugókkal, de túl nagy volt a kísértés.

Gazdára találtak még a legdrágább luxuskocsik, a Jaguarok, Ferrarik és Bentley-k is, amelyeket Rómában, Berlinben vagy Londonban már elsirattak gazdáik. Akkoriban jött divatba a nyugati turistáknak szánt vicces turisztikai jelszó: "Jöjjön Montenegróba, a gépkocsija már itt van!"

A boldog csempészidőknek azonban vége szakadt, az Interpol 2001-ben irodát nyitott Belgrádban, majd Podgorica is felvette vele a kapcsolatot. Megszigorították az ellenőrzést, és hozzáláttak a gyanús eredetű járművek kiszűréséhez. Nagyobb hányadukat valóban elkötötték, kisebb részük biztosítási csalással került a Balkánra: a tulajdonos eladta a csempészeknek, majd felvette érte a kártérítést, mintha ellopták volna. A montenegrói hatóságok bejelentése, hogy a lopott autókat elkobozzák, óriási felhördülést váltott ki az országban.

Az ellenőrzés megszakításokkal évek óta tart, de még mindig nem sikerült rendet teremteni. Az Interpol ötven montenegrói polgár ellen adott ki körözést. A gyanús montenegrói autók jelentős része Szerbiában talált gazdára, a vevők úgy játszották ki a szerbiai előírásokat, hogy montenegrói címre jelentkeztek be, és elkerülték a szigorú otthoni adóztatást. Így két-háromezer euróért olyan kocsit vehettek, ami otthon kétszer annyiba került. Ám a két ország tavalyi szétválása óta a montenegrói rendszámú gépkocsik nagy gondot okoznak tulajdonosaiknak és a kormánynak is, mivelhogy több mint ötvenezer járműről van szó.

Belgrád megtiltotta a bejegyzésüket, mert tulajdonosaik nem fizettek értük vámot, és különben sem hozhatók be, mert óriási hányaduk nem felel meg az újabb műszaki feltételeknek, azaz nem Euro-3-as motorral szerelték. A szerb kormány legutóbb olyan kompromisszumos megoldást javasolt, hogy az érintettekkel fizettessenek vámot és környezetvédelmi adót is. Persze ez a módszer csak szabályos papírok esetében alkalmazható, a lopott járművet ott is kíméletlenül elkobozzák.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 29. kedd
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?