Vonzó ingatlanpiac, alacsony adó - irány Montenegró?

Pénzcentrum
2007. június 4. 05:55

A mintegy egy évvel ezelőtt függetlenné vált Montenegró előtt kecsegetető fejlődési pálya állhat, ami nekünk még inkább vonzó lehet. Vajon megéri céget alapítani a kis balkáni országban? Érdemes oda vinni megtakarításainkat? Erre keressük a választ montenegrói lehetőségeket felkutató cikkünkben.

Gazdasági helyzet

A 2006. májusában megtartott népszavazás értelmében Szerbia és Montenegró külön állammá avanzsált. A Montenegrói (eredeti nyelven Crna Gora) Köztársaság 13 812 négyzetkilométeren terül el, fővárosa Podgorica.

A hivatalos montenegrói fizetőeszköz az euró, amely a német márkát váltotta fel, melyet pedig 2000-ben a dénár helyett vezettek be. Az ország 2005-ös GDP-je 1642 eurót tett ki, az egy főre jutó GDP vásárlóerő-paritáson pedig 5620 eurót. A 2005-ös évben a Montenegrói Központi Bank adatai szerint az infláció éves szinten 1,8 százalékra csökkent a megelőző évben tapasztalt 4,3 százalékról.

Cégalapítás - kemény dió?

A külföldi üzlet alapítására vonatkozó montenegrói jogszabályok szerint alapvetően három formában lehetséges céget alapítani az országban: korlátolt felelősségű társaságot, részvénytársaságot, valamint közhasznú társaságot.

Korlátolt felelősségű társaságot már akár egy személy alapíthat, ezzel szemben részvénytársasághoz már legalább két alapítóra van szükség. Az üzleti élet fellendítése érdekében a minimum tőkeigényt korlátolt felelősségű társaság esetén 1 euróra csökkentették. A külföldiek cégalapításáról szóló törvény alapján a részvénytársaság esetén ez az összeg 10 000 dollár (1,83 millió Ft).

A cégalapítás menete már messze nem olyan egyszerű, mint amilyenre számítanánk az 1 eurós minimumtőke mellett. Egy korlátolt felelősségű társaság létrehozásával kapcsolatosan több teendőnk is akad.

Először is ki kell választanunk a megfelelő cégnevet, valamint szükségeltetik egy alapítási űrlap is, melyet egy könyvesboltban, vagy pedig a Montenegrói Cégnyilvántartás honlapjáról is le lehet tölteni. Az alapítási iratok ügyvédi ellenjegyzése után jegyeztethetjük be a társaságot Podgoricában.

A bejegyzés után a Statisztikai Igazgatóságnál kell statisztikai számot kérni a vállalkozásnak, illetve a cégbíróságon bejegyzés után kell igényelni bélyegzőt. A bankszámla nyitása szintén kötelező a bejegyzés után.

Mindezek után szükségeltetik a tevékenység végzéséhez szükséges önkormányzati engedély a cég szék-, vagy telephelyének megfelelően, az engedélyért a tevékenység végzéséhez szükséges terület nagyságával arányosan kell fizetni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ha ezeket is elvégeztük, akkor még szükséges regisztráltatni a céget a nyugdíjalapba, a foglalkoztatási hivatalba, az egészségügyi alapba, regisztrálni kell a nyereségadóhoz, illetve az áfa megfizetéséhez. Az alkalmazottakat a társadalombiztosításba kell bejelenteni. És végül a kereskedelmi kamarába is be kell jelenteni a céget.

Montenegró nem véletlenül tartozik a kedvelt offshore célpontot, ugyanis a vállalati nyereségadó az egyik legalacsonyabb ebben a balkáni országban, 9 százalék. A személyi jövedelemadó sávosan változó. Az áfa-kulcs egységesen 19 százalék.


Ingatlanban az erő?

Jelenleg Montenegróban nem érvényesülnek szigorú korlátozások a külföldiek ingatlanszerzésére vonatkozóan, ugyanis ugyanolyan módon szerezhetünk mi is tulajdonjogot, mint az ott lakók.

Az ingatlan vásárlójának 2 százalékos adót kell fizetnie, ez alól az új építésű ingatlanok képeznek kivételt. Az ingatlanadó mértéke területenként változó lehet, a könyv szerinti érték után kell fizetni 0,08 - 0,8 százalékot.

Az ország ingatlanpiacának fellendülése egyelőre még várat magára, azonban úgy tűnik lassanként a hollywoodi sztárok mellett a befektetők is kezdik felfedezni az országban rejlő lehetőségeket.

A legvonzóbb régiók természetesen a tengerpart mentén találhatóak, becslések szerint itt az árak 30 - 50 százalékkal is emelkedhetnek évente. Ugyanakkor tagadhatatlan hogy az egyelőre virágzó feketegazdaság miatt kockázatosnak bizonyulhat az ingatlanba történő befektetés.

Ami a jövőt illeti, mindenképpen vonzó lehet a Szerbiától való elkülönülés, a montenegróiak becslései szerint pedig mintegy 5 éven belül megvalósulhat az unióhoz való csatlakozás. Szintén érdemes fontolóra venni, hogy az ingatlanárak egyelőre messze alulmaradnak a szomszédos Horvátországtól.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem