9 °C Budapest

Árrobbanás a szomszédban - még évekig tarthat a futam

Pénzcentrum
2007. július 9. 09:00

A telekspekulánsok paradicsomává válhat a Szerbiától tavaly elszakadt, és eddig kevéssé ismert Montenegró, ahol az elmúlt fél évben óriási szárnyalást mutatnak mind a telek-, mind pedig a lakásárak. A megnövekedett kereslet által hajtott árszínvonal-emelkedés a szakértők szerint a következő években jellemző trenddé válhat a délszláv piacon.

A telekspekulánsok mellett azonban megérkeztek az amerikai és európai hírességek, akik a csodálatos tengerpart mellett szeretnének telekhez jutni, nem sajnálva sem pénzt, sem időt a tökéletes helyszín megtalálására. A Magyar Hírlap információi szerint Ralf Schummacher nemrégiben vásárolt meg itt egy közel hegyoldal nagyságnyi telket nem kevesebb mint 7,5 millió euróért.

Az egész állam ingatlanpiacát túlfűtöttség jellemzi, a Boka Kotorska-i öbölben szinte robbanásszerűen növekednek az ingatlanárak, Tivatban a drágulás mértéke eléri az 50 százalékot. A világörökség részének számító Kotori-öbölben pedig a legszebb lakásokért akár 3500 eurót is elkérhetnek négyzetméterenként.

A telekárakat is a lakásokárak esetében tapasztalható emelkedés jellemezte: Kotorban egy négyzetméternyi földdarabért jelenleg 200-450 eurót kell adnunk. Az írek, a britek és a németek mellett az orosz befektetők jelentik a legnagyobb kisbefektetői, illetve beruházói csoportot Montenegróban: egyes becslések szerint már több mint 30 ezer, főként tengerparti ingatlan és építési telek van orosz kézen.

A helyiek szerint a főváros, Podgorica jelenti a legjobb befektetési lehetőséget, így aki teheti, örömest szabadul meg a vidéki örökségtől és vásárol magának ingatlant Montenegró legnagyobb városában. A jelentős mértékűre duzzadt kereslet ez esetben is megmutatkozik az árakban: a négyzetméterenkénti ár használt lakások esetében eléri a 2000 eurót, az új lakásokért pedig 2300-3000 eurót kell adnia az érdeklődőknek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A száguldó ingatlanárak azonban, amellett hogy óriási bevételt generálnak az ingatlanszektorban, társadalmi feszültséget is szülnek, mivel kiszorítják az alacsony fizetéssel rendelkező lakosságot az ingatlanpiacról.

A külföldiek ingatlanvásárlását a heves vita ellenére sem kötik semmilyen feltételhez, csupán az építési telek megszerzéséhez van szükség cégalapításra. Az ide érkező külföldiek elégedettek a hatóságok eljárásával, az adásvételi procedúrát pedig sokkal egyszerűbbnek ítélik, mint amilyenen Spanyolországban vagy Görögországban kell átverekednie magát a mindenre elszánt vevőknek.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm