-2 °C Budapest

Árrobbanás a szomszédban - még évekig tarthat a futam

Pénzcentrum
2007. július 9. 09:00

A telekspekulánsok paradicsomává válhat a Szerbiától tavaly elszakadt, és eddig kevéssé ismert Montenegró, ahol az elmúlt fél évben óriási szárnyalást mutatnak mind a telek-, mind pedig a lakásárak. A megnövekedett kereslet által hajtott árszínvonal-emelkedés a szakértők szerint a következő években jellemző trenddé válhat a délszláv piacon.

A telekspekulánsok mellett azonban megérkeztek az amerikai és európai hírességek, akik a csodálatos tengerpart mellett szeretnének telekhez jutni, nem sajnálva sem pénzt, sem időt a tökéletes helyszín megtalálására. A Magyar Hírlap információi szerint Ralf Schummacher nemrégiben vásárolt meg itt egy közel hegyoldal nagyságnyi telket nem kevesebb mint 7,5 millió euróért.

Az egész állam ingatlanpiacát túlfűtöttség jellemzi, a Boka Kotorska-i öbölben szinte robbanásszerűen növekednek az ingatlanárak, Tivatban a drágulás mértéke eléri az 50 százalékot. A világörökség részének számító Kotori-öbölben pedig a legszebb lakásokért akár 3500 eurót is elkérhetnek négyzetméterenként.

A telekárakat is a lakásokárak esetében tapasztalható emelkedés jellemezte: Kotorban egy négyzetméternyi földdarabért jelenleg 200-450 eurót kell adnunk. Az írek, a britek és a németek mellett az orosz befektetők jelentik a legnagyobb kisbefektetői, illetve beruházói csoportot Montenegróban: egyes becslések szerint már több mint 30 ezer, főként tengerparti ingatlan és építési telek van orosz kézen.

A helyiek szerint a főváros, Podgorica jelenti a legjobb befektetési lehetőséget, így aki teheti, örömest szabadul meg a vidéki örökségtől és vásárol magának ingatlant Montenegró legnagyobb városában. A jelentős mértékűre duzzadt kereslet ez esetben is megmutatkozik az árakban: a négyzetméterenkénti ár használt lakások esetében eléri a 2000 eurót, az új lakásokért pedig 2300-3000 eurót kell adnia az érdeklődőknek.

A száguldó ingatlanárak azonban, amellett hogy óriási bevételt generálnak az ingatlanszektorban, társadalmi feszültséget is szülnek, mivel kiszorítják az alacsony fizetéssel rendelkező lakosságot az ingatlanpiacról.

A külföldiek ingatlanvásárlását a heves vita ellenére sem kötik semmilyen feltételhez, csupán az építési telek megszerzéséhez van szükség cégalapításra. Az ide érkező külföldiek elégedettek a hatóságok eljárásával, az adásvételi procedúrát pedig sokkal egyszerűbbnek ítélik, mint amilyenen Spanyolországban vagy Görögországban kell átverekednie magát a mindenre elszánt vevőknek.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 7. 22:14
Pénzcentrum  |  2022. december 7. 18:19