2 °C Budapest

Árrobbanás a szomszédban - még évekig tarthat a futam

Pénzcentrum
2007. július 9. 09:00

A telekspekulánsok paradicsomává válhat a Szerbiától tavaly elszakadt, és eddig kevéssé ismert Montenegró, ahol az elmúlt fél évben óriási szárnyalást mutatnak mind a telek-, mind pedig a lakásárak. A megnövekedett kereslet által hajtott árszínvonal-emelkedés a szakértők szerint a következő években jellemző trenddé válhat a délszláv piacon.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A telekspekulánsok mellett azonban megérkeztek az amerikai és európai hírességek, akik a csodálatos tengerpart mellett szeretnének telekhez jutni, nem sajnálva sem pénzt, sem időt a tökéletes helyszín megtalálására. A Magyar Hírlap információi szerint Ralf Schummacher nemrégiben vásárolt meg itt egy közel hegyoldal nagyságnyi telket nem kevesebb mint 7,5 millió euróért.

Az egész állam ingatlanpiacát túlfűtöttség jellemzi, a Boka Kotorska-i öbölben szinte robbanásszerűen növekednek az ingatlanárak, Tivatban a drágulás mértéke eléri az 50 százalékot. A világörökség részének számító Kotori-öbölben pedig a legszebb lakásokért akár 3500 eurót is elkérhetnek négyzetméterenként.

A telekárakat is a lakásokárak esetében tapasztalható emelkedés jellemezte: Kotorban egy négyzetméternyi földdarabért jelenleg 200-450 eurót kell adnunk. Az írek, a britek és a németek mellett az orosz befektetők jelentik a legnagyobb kisbefektetői, illetve beruházói csoportot Montenegróban: egyes becslések szerint már több mint 30 ezer, főként tengerparti ingatlan és építési telek van orosz kézen.

A helyiek szerint a főváros, Podgorica jelenti a legjobb befektetési lehetőséget, így aki teheti, örömest szabadul meg a vidéki örökségtől és vásárol magának ingatlant Montenegró legnagyobb városában. A jelentős mértékűre duzzadt kereslet ez esetben is megmutatkozik az árakban: a négyzetméterenkénti ár használt lakások esetében eléri a 2000 eurót, az új lakásokért pedig 2300-3000 eurót kell adnia az érdeklődőknek.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

A száguldó ingatlanárak azonban, amellett hogy óriási bevételt generálnak az ingatlanszektorban, társadalmi feszültséget is szülnek, mivel kiszorítják az alacsony fizetéssel rendelkező lakosságot az ingatlanpiacról.

A külföldiek ingatlanvásárlását a heves vita ellenére sem kötik semmilyen feltételhez, csupán az építési telek megszerzéséhez van szükség cégalapításra. Az ide érkező külföldiek elégedettek a hatóságok eljárásával, az adásvételi procedúrát pedig sokkal egyszerűbbnek ítélik, mint amilyenen Spanyolországban vagy Görögországban kell átverekednie magát a mindenre elszánt vevőknek.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 27. 20:59