15 °C Budapest

Dübörög a korrupció - többet kérnek mint egy éve!

Pénzcentrum
2006. július 28. 11:00

Elsősorban az újonnan alapított, hazai magántulajdonban lévő cégek hajlamosak vagy kényszerülnek korrupcióra Közép- és Kelet-Európában - írja a Világgazdaság.



A Világbank és az EBRD jelentése szerint, az állami vagy külföldi magántulajdonban lévő vállalatok körében kevésbé elterjedt ez a jelenség, és a kisebb városokban vagy a falvakban működő cégek sem fizetnek olyan gyakran kenőpénzt, mint a nagyvárosiak.

A 26 ország összesen 20 ezer vállalkozásának megkérdezésén alapuló tanulmány szerint Magyarországon tavaly tíz cég közül három jelezte, hogy a korrupció problémát jelent számára. Ennél valamivel jobb a helyzet Szlovákiában és Észtországban, míg a lista élén Szlovénia mellett meglepő módon Fehéroroszország áll. Lengyelországban, Bulgáriában, Ukrajnában és Oroszországban már negyven százalék körüli a korrupció gyakorisága, a román, szerb és cseh cégek közül pedig minden második panaszkodott arra, hogy csúszópénz fizetését várják el tőle különböző állami vagy önkormányzati tisztviselők (ennél Törökországban is jobb a helyzet).

A tanulmány három felmérés eredményein alapul, ezeket 1999-ben, 2002-ben és 2005-ben végezték térségünk országaiban. Az egymást követő megkérdezéseknek köszönhetően a korrupció időbeni alakulásáról is viszonylag megbízható képet ad az elemzés. Az eredmény meglehetősen vegyes: sok volt szocialista országban csökkent a korrupció gyakorisága, másutt nőtt. Így például a visegrádi országok közül Csehországban tavaly sokkal nagyobb problémát jelentett a korrupció, mint 2002-ben, míg Szlovákiában és Lengyelországban érezhetően javult a helyzet, Magyarországon pedig kismértékű romlásról számoltak be a megkérdezett vállalkozások. A balkáni országok közül Horvátországban, Bulgáriában és Romániában kisebb-nagyobb mértékű javulás volt megfigyelhető, ugyanakkor Szerbia és Montenegróban, valamint Macedóniában ezzel ellentétes volt a változás. Hasonlóan vegyes a kép a szovjet utódállamokban.

Az egy-egy alkalommal kifizetett összegek relatív (az adott vállalkozás forgalmához viszonyított) nagysága gyakorlatilag minden vizsgált országban csökkent 2002-2005 között. Hazánk a kevés kivétel közé tartozik, itt ha kismértékben is, de kapzsibbak lettek a hivatalnokok.

Az EBRD és a Világbank szakértői egyébként tavaly összehasonlításképpen négy régi EU-tagországban is megvizsgálták a korrupció elterjedtségét. Ebből kiderül, hogy Ír- és Németországban csak a cégek tíz százaléka vagy annál is kevesebb érzi problémának a korrupciót. Spanyol- és Görögországban viszont nem sokkal jobb a helyzet, mint Szlovákiában vagy Magyarországon.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem