Dugó helyett parkolj inkább - de mennyiért?

Pénzcentrum
2006. december 14. 13:00

Nem lehet nem észrevenni, hogy az elmúlt évek során egyre több autó robog Budapest útjain - már amikor nem a dugóban pöfékel, és rosszabb esetben dudál. De hova fér el ez a sok autó? Ha már a közterület nem elég, és nem is nyújt elég biztonságot, itt vannak a parkolóházak.

Ferihegy

Aki repülővel utazik valahova, mindenképp ki kell jutnia Ferihegyre, teheti ezt taxival, minibusszal vagy BKV-val. Sokan azonban saját autójuk kényelmét és megszokott dörmögését választják. Éppen ezért a két terminálon összesen 4 parkoló közül is választhatnak a repülőgépekre várók.

Az 1-es terminál 200 férőhelyes parkolóját, amint azt a neve is mutatja valóban rövid időre éri meg igénybe venni, hosszú távon (több mint 6 vagy 15 napos parkolás esetén) megéri a 2-es terminál gyors- vagy őrzött parkolóját használni. Nem kell kétségbe esni akkor sem, ha az 1-es terminálról indul a minket szállító égi madár, ugyanis a két terminál között díjmentesen minibusz szállítja az utasokat.

P+R

A fővárosi közlekedési "traumák" enyhítésére több megoldási alternatívát is kidolgoztak már, így például a dugódíjat (ennek bevezetésével rémisztgetik a budapesti autósokat is), amely több nagyvárosban sikeresnek bizonyult. Másik lehetőség a tömegközlekedésre való buzdítás, ennek támogatására hoztak létre úgynevezett P+R parkolókat, a rövidítés a Park and Ride szavakat takarja, filozófiájának egyetlen mondatban történő összegzése szerint: "Parkolj és utazz tovább".

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) több helyen is (Kőbánya-Kispest, Újpest-Városkapu, Hűvösvölgy, Margitsziget) őrzött P+R parkolókkal igyekszik rábírni az autósokat, hogy járgányukat cseréljék metróra. Akinek beválik a tömegközlekedés és az autózás kombinációja, az bérletet is válthat (persze nem csupán BKV-ra, hanem a parkolóba is).

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)Parkolóházak

Fővárosunkban egyre több parkolóház létesül, bevásárló-és szórakozatóközpontok, hotelek, szállodák, konferenciaközpontok vagy csupán forgalmas csomópontok környékén. Az óradíjak és bérleti díjak között jelentős eltérés tapasztalható, nem mindegy hogy a város melyik pontján vesszük igénybe az autónknak biztonságot (nekünk ha sokáig tartózkodunk a parkoló-térben, szénmonoxidmérgezést) nyújtó parkolóházat.


Természetesen itt is van lehetőség bérlet váltására (amely hasznos opció például a bevásárlóközpont alkalmazottainak), ezek tekintetében is megtalálható az eltérés a parkolóházak földrajzi elhelyezkedésének tekintetében.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 13. csütörtök
Antal, Anett
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. június 12. 21:45
Pénzcentrum  |  2024. június 12. 21:18
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem