16 °C Budapest

Parkolási számmisztika: jegyárak vs büntetés

Pénzcentrum
2006. szeptember 14. 08:00

A parkolás, amely az autósiskolában az újonc vezetők réme, a későbbiekben se hagyja nyugodni az autósokat, csak ekkor már nem a manőverezés problémái csalnak izzadságcseppeket a homlokukra, a kígyózó kocsisorok, a szűk parkolóhelyek, a beláthatatlan parkolóházak labirintusában vergődő autóvezetőket még a költségszámolgatás problémái is gyötrik, vajon érdemes-e parkolóhelyek bérlésével foglalkozni, vagy inkább próbáljanak meg keresni az utcán egy olyan helyet ahol korlátlan ideig parkolhatnak, esetleg mondjanak le az autó kényelméről és utazzanak inkább BKV-val?


A garázs befektetésről szóló cikkünkben szóltunk róla, hogy Magyarországon sajnálatos módon még nem honosodott meg az a Nyugat-Európában sikerrel használt módszer, miszerint az autósok a tömegközlekedési csomópontokban megépített hatalmas parkolóházakban hagyják autóikat, és innen már más közlekedési eszközt használva jutnak el munkahelyükre. A "park and rail" sikerét gátolja ugyanis, hogy nem épül kellő mennyiségű ezekből a parkolóházakból, amelynek egyrészt helyhiány, másrészt az önkormányzatok szűkös költségvetése jelenti az okát. Így alakulhatott ki az a nem éppen kedvező helyzet, hogy a szükségesnél legalább 2-3 ezer parkolóhellyel kevesebb áll az autósok rendelkezésére a belvárosban. A fennmaradó autók az utcán, a tilosban várakoznak a vészvillogót használva mentőövként szorult helyzetükben.

A fővárosban a szombati parkolódíjat az autósok nagy örömére eltörölték, ezért csupán hétfőtől péntekig kell vívnunk szélmalom-harcunkat a parkolóórákkal a különböző kerületekben. Nem árt tisztában lennünk azzal, hogy a parkolási díjakat nem kerületenként, hanem utcánként állapítják meg, így nagy meglepetésünkre egy mellékutca és a körutak között jelentős akár 130 forintos különbség is lehet óránként, így egy figyelmetlen elkapkodott leállás jócskán megnövelheti költségeinket.

A budapesti utcákon az egy óráért fizetendő összeg általában 115-430 forint között változik, legköltségesebbnek a budai vár területén való parkolás számít, ezért óránként 430 forintot kell kiadnunk Míg a centrum területén a legtöbb esetben "csupán" 265 forintot kell bedobnunk a parkolóórákba egy órányi ott tartózkodásért, kivételt képeznek a védett területek, amelyekre csak engedéllyel vagy célforgalomból lehetséges a behajtás, ezzel a jelenséggel a Parlament, illetve a Városháza környékén találkozhatunk.

 

A parkolójegyek árait egy táblázatban foglaltuk össze, amelyből láthatjuk, hogy a leggazdaságosabban az I., II., V., XII. kerületen kívül, 115 forintos áron vehetjük meg a jegyeket. Az I. kerületbeli utcákon ez az ár felkúszik 150 forintra, míg máshol akár a 230 forintot is elérheti az ottani tartózkodás óránkénti ára. Az árak nagy részben a kerületi önkormányzatok és a parkoló társaság között megkötött szerződés feltételeitől függnek. Természetesen a befolyt összegekből az önkormányzatok is részesülnek, ennek mértéke elsősorban attól függ, hogy a fejlesztéseket, a parkolóórák kihelyezését ki végezte. A külső kerületekben lévő szolgáltatókról és az ottani díjakról nem sikerült információhoz jutnunk, kérdésünkre a Magyar Parkolási Szövetség munkatársa elmondta, hogy ezeken a területeken és a kevésbé frekventált helyeken a parkolás ingyenes.

parkolási térkép:

http://www.fkpt.hu/3uzemeltetes/bp060102.pdf

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Magyar Parkolási Szövetség honlapján és a Budapest Portálon is viszonylag friss információt kaphatunk a jelenlegi tarifákról. Ha összehasonlítjuk egy belvárosi területen a napi 8 órás havi 20 napos parkolás árát és a parkolóhelyek, garázsok bérleti díját, elmondhatjuk, hogy ha csupán olyan helyen tudjuk hagyni kocsinkat, ahol több mint 150 forint az óránkénti díj, akkor érdemes a bérlés kérdésén elgondolkodnunk, hiszen egy mélygarázsban akár már 20-25 ezer forintért is hozzájuthatunk parkolóhelyhez.

A magas parkolójegy árak mellett van még egy jelentős probléma, amivel mindenkinek, aki kocsival jár dolgozni, és nincs bérelt garázsa, meg kell birkóznia, ez pedig a időbeli korlátozás kérdése, a belvárosban a maximális a parkolási idő ugyanis 3 óra, amely csupán néhány terület, mint például a pesti rakpart esetében módosul négy órára. Természetesen, aki nyolc órát dolgozik, az nem szeretne, 3-4 óránként odébb állni a kocsijával, vagy újra és újra leszaladva parkolójegyet váltani, ezért fontos, hogy arra is oda figyeljünk, hogy melyek azok a részei fővárosunknak, ahol a korlátlan ideig parkolhatunk.

A különböző társaságok egyébként kedvezményeket ajánlanak fel az előrelátó autóvezetőknek, akik megvásárolják parkolási kártya vásárlásával szeretnék egyszerűsíteni ilyen jellegű problémáikat, ezen kedvezmények mértéke társaságonként változik.

 

Alábbi cikkeinkben többször beszámoltunk már a parkolási bírságokról és azok esetleges elkerülési lehetőségeiről, mindezek fényében ki-ki mérlegelheti, hogy számára megéri-e a rizikót a bliccelés.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem