23 °C Budapest

AutóSOKK: a forint volt a megmentő!

Pénzcentrum
2006. október 31. 08:00

Érdekes folyamatok játszódtak le hazánk üzemanyagpiacán az elmúlt hetek során, melyek összességében tartalmasabbá teszik szokásos havi rendszerességű körképünket. Az alábbi grafikonokat végigpásztázva már első látásra megfigyelhető, hogy euró-alapon szinte csak hazánknak sikerült Európában az a bravúr, hogy áremelkedést produkáljon, a hazai autósok számára a kutaknál érzékelt árak azonban meredek csökkenést mutatnak. Mindez egyértelműen a forint euróval szembeni visszaerősödésének köszönhető. Lássuk, mi történt a közelmúltban!

A hazai árak alakulását bemutató alábbi grafikon nem szorul különösebb magyarázatra, tökéletesen bemutatja, hogy a benzin piacán (forintban) töretlen az árzuhanás, míg a dízel kurzusa stagnál, így hazánk is csatlakozott azon országokhoz, ahol a gázolajért többet kell fizetni, mint a benzinért.


Az európai mezőny szemlélésekor sem ér bennünket óriási meglepetés: továbbra is Hollandiában a legborsosabb a benzin ára, míg Észtországban mintegy 200 Ft-ért tankolhatjuk az ólmozatlan literét. A dízel mezőnyt drágaság szempontjából változatlanul az Egyesült Királyság vezeti, míg az észteknél senki nem méri olcsóbban az üzemanyag ezen típusát sem. Hazánk mindkét szegmensben a középmezőnyben foglal helyet.


 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Igazi csemegét az euró-alapú árváltozást bemutató grafikonok szolgáltatnak, ezekből ugyanis tisztán látszik, hogy Magyarország a benzin és a dízel esetében is élen jár az áremelkedésben, így összességében elmondható, hogy az utóbbi hetekben a forint erősödése kímélte meg az autósokat a terhek növekedésétől.

 


 

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 20. csütörtök
Rafael
25. hét
Június 20.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem