AutóSOKK: a forint volt a megmentő!

Pénzcentrum
2006. október 31. 08:00

Érdekes folyamatok játszódtak le hazánk üzemanyagpiacán az elmúlt hetek során, melyek összességében tartalmasabbá teszik szokásos havi rendszerességű körképünket. Az alábbi grafikonokat végigpásztázva már első látásra megfigyelhető, hogy euró-alapon szinte csak hazánknak sikerült Európában az a bravúr, hogy áremelkedést produkáljon, a hazai autósok számára a kutaknál érzékelt árak azonban meredek csökkenést mutatnak. Mindez egyértelműen a forint euróval szembeni visszaerősödésének köszönhető. Lássuk, mi történt a közelmúltban!

A hazai árak alakulását bemutató alábbi grafikon nem szorul különösebb magyarázatra, tökéletesen bemutatja, hogy a benzin piacán (forintban) töretlen az árzuhanás, míg a dízel kurzusa stagnál, így hazánk is csatlakozott azon országokhoz, ahol a gázolajért többet kell fizetni, mint a benzinért.


Az európai mezőny szemlélésekor sem ér bennünket óriási meglepetés: továbbra is Hollandiában a legborsosabb a benzin ára, míg Észtországban mintegy 200 Ft-ért tankolhatjuk az ólmozatlan literét. A dízel mezőnyt drágaság szempontjából változatlanul az Egyesült Királyság vezeti, míg az észteknél senki nem méri olcsóbban az üzemanyag ezen típusát sem. Hazánk mindkét szegmensben a középmezőnyben foglal helyet.


 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Igazi csemegét az euró-alapú árváltozást bemutató grafikonok szolgáltatnak, ezekből ugyanis tisztán látszik, hogy Magyarország a benzin és a dízel esetében is élen jár az áremelkedésben, így összességében elmondható, hogy az utóbbi hetekben a forint erősödése kímélte meg az autósokat a terhek növekedésétől.

 


 

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 30. kedd
Janka, Zsanett
22. hét
Május 30.
Nemzetközi tejnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?