AutóSOKK: a forint volt a megmentő!

Pénzcentrum
2006. október 31. 08:00

Érdekes folyamatok játszódtak le hazánk üzemanyagpiacán az elmúlt hetek során, melyek összességében tartalmasabbá teszik szokásos havi rendszerességű körképünket. Az alábbi grafikonokat végigpásztázva már első látásra megfigyelhető, hogy euró-alapon szinte csak hazánknak sikerült Európában az a bravúr, hogy áremelkedést produkáljon, a hazai autósok számára a kutaknál érzékelt árak azonban meredek csökkenést mutatnak. Mindez egyértelműen a forint euróval szembeni visszaerősödésének köszönhető. Lássuk, mi történt a közelmúltban!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A hazai árak alakulását bemutató alábbi grafikon nem szorul különösebb magyarázatra, tökéletesen bemutatja, hogy a benzin piacán (forintban) töretlen az árzuhanás, míg a dízel kurzusa stagnál, így hazánk is csatlakozott azon országokhoz, ahol a gázolajért többet kell fizetni, mint a benzinért.


Az európai mezőny szemlélésekor sem ér bennünket óriási meglepetés: továbbra is Hollandiában a legborsosabb a benzin ára, míg Észtországban mintegy 200 Ft-ért tankolhatjuk az ólmozatlan literét. A dízel mezőnyt drágaság szempontjából változatlanul az Egyesült Királyság vezeti, míg az észteknél senki nem méri olcsóbban az üzemanyag ezen típusát sem. Hazánk mindkét szegmensben a középmezőnyben foglal helyet.


 

Igazi csemegét az euró-alapú árváltozást bemutató grafikonok szolgáltatnak, ezekből ugyanis tisztán látszik, hogy Magyarország a benzin és a dízel esetében is élen jár az áremelkedésben, így összességében elmondható, hogy az utóbbi hetekben a forint erősödése kímélte meg az autósokat a terhek növekedésétől.

 


 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?