-1 °C Budapest

Zavarodott autósok: korai örülni?

Pénzcentrum
2006. október 3. 14:00

Szép hónapot tudhatnak maguk mögött a magyarországi autósok, az üzemanyagok ára ugyanis az elmúlt hetekben meredeken zuhant, az idilli képről azonban a dízeleseknek minden bizonnyal más a véleményük. Euró alapon látható igazán, hogy hazánk a gázolaj-szegmensben drágulásban az elsők között található, az autósokat csak a forint euróval szembeni kis visszaerősödése kímélte meg a kellemetlen hatástól. Összességében azonban elmondható, hogy hazánk is csatlakozott azon országok köréhez, melyekben a dízel többe kerül, mint a benzin. Lássuk, mit hoztak a mögöttünk álló hetek!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az elmúlt hónap forintban kifejezett áralakulását bemutató grafikonon jól látható, hogy a dízel az áremelkedésben ugyan lépést tudott tartani a benzinnel, a zuhanás azonban már nem megy olyan gyorsan a gázolajnak, a két görbe így metszi egymást, azaz mára az Európai Bizottság adatait alapul véve átlagosan többet kell fizetni Magyarországon egy liter dízelért, mint ugyanennyi benzinért.

Európai Uniós összevetésben hazánk a benzines mezőnyben továbbra is az olcsóbb országok közé tartozik, míg a dízel-szegmensben a középmezőnyhöz tartozunk. A lista két végén változatlanul Hollandia és Észtország áll, az észtek azonban immár gázolajban is a legolcsóbbak.

Az elmúlt hónap során bekövetkezett változásokat euró alapon a következő grafikonok szemléltetik, ezekből is látható, hogy Magyarország egyik szegmensben sem járt élen az árcsökkenést tekintve, a forint minimális visszaerősödése azonban kedvezően hatott a hazai autósokra.

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 4. szombat
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?