3 °C Budapest

Mennyit ér egy hibrid valójában?

Pénzcentrum
2006. május 24. 12:00

Sokszor hallhattuk már azt az állítást - mind szakértők, mind pedig, kereskedők szájából -hogy a hibrid autók felára néhány év alatt megtérülhet az alacsony fenntartási és üzemeltetési költségek miatt. A tengerentúlon ráadásul még adókedvezményt is érvényesíthet az, aki alternatív energiaforrást felhasználó autót vásárol. Mégis egyre inkább hangot adnak számításaiknak azok a szakértők, akik szerint az ilyen konstrukciók ára és járulékos költségei túl magasak egy hagyományos típushoz képest. Lássuk, kinek van igaza!

Sokszor hallhattuk már azt az állítást - mind szakértők, mind pedig, kereskedők szájából -hogy a hibrid autók felára néhány év alatt megtérülhet az alacsony fenntartási és üzemeltetési költségek miatt. A tengerentúlon ráadásul még adókedvezményt is érvényesíthet az, aki alternatív energiaforrást felhasználó autót vásárol. Mégis egyre inkább hangot adnak számításaiknak azok a szakértők, akik szerint az ilyen konstrukciók ára és járulékos költségei túl magasak egy hagyományos típushoz képest, és ráadásul még értékvesztésük is gyorsabb. Lássuk, kinek van igaza!

Minden esetben mikor egy új autót vásárolunk az egyik legfontosabb költség az értékcsökkenés, és nincs ez másként a hibrid konstrukciók esetében sem. Ez a költség nem kerül pénzébe közvetlenül a tulajdonosnak, sokkal inkább egy értékesítés során fog feltűnni.

Sőt egy hibrid autó esetében a legfontosabb költségtényezőként tarthatjuk számon. Ugyanis az alternatív üzemanyagok felhasználásából adódó megtakarítás nem fedezi az ugyanolyan típusú, de hagyományos meghajtású konstrukcióval szembeni értékcsökkenés különbözetet. Legalábbis erre jutott néhány szakértő mikor összehasonlította hat autógyártó ugyanazon modelljének hibrid és nem hibrid változatát.

Az összehasonlítás folyamán azt vették észre, hogy a hibrid konstrukciók 2-3 százalékkal többet veszítenek értékükből öt éven keresztül, mint hagyományos társaik. Az összehasonlításban szereplő modellek közül csak a Toyota Prius és a Honda Civic volt az, amelynek üzemeltetése megtakarítást jelentett a tulajdonos számára. A kísérlet során figyelembe vették az állam által nyújtott adókedvezményt is, amely a hibrid modellek vásárlását ösztönzi. Ezenkívül, a számításban szerepel a javítási és üzembenntartási költség, a biztosítási felár, a vásárláskor felszámított adó és a vételi felár is.

Egy példán keresztül bemutatva ez azt jelenti, hogy a Toyota Highlander Hybrid költsége mintegy 7,185 USD-al több mint ugyanezen modell nem hibrid változata. Az eredmény többek között tartalmaz 558 USD forgalmi adót és 2,653 USD felárat. A vizsgált időszakban a gépkocsira kötött biztosítás 358 dollárral került többe, mint hagyományos társáé és a fenntartási és javítási költségek is magasabbak voltak 12 dollárral. Az üzemanyag-fogyasztásból származó 1,392 dollár megtakarítást szembeállítva az adókedvezménnyel azt lehet mondani hogy a öt év alatt 5,508 dollárral többe kerül az autó tulajdonosának az, hogy hibrid modellt választott egy ugyanolyan típusú hagyományos alapfelszereltségű konstrukcióval szemben.

Ez az összehasonlító elemzés nagy port kavart Amerikában és többen is a számítások pontosítását kérték, ugyanis nem értetek egyet az értékcsökkenés meghatározásának módjával.

Kétségkívül az értékcsökkenés meghatározása egy sarkalatos pontja a számításnak. Ennek az értéke nagymértékben függ attól, hogy milyen új szereplők lépnek be a piacra, mennyire válnak keresetté a használt hibridautók és természetesen, hogy milyen modellről van szó.

Például az összehasonlításban szereplő Prius pont egy olyan típus amely megjelenésében egyedülálló, és a vásárlók szívesen megveszik akár használtan is mintsem várjanak néhány hetet vagy hónapot egy új modellre.

Külföldi szakértők szerint azonban az autók bonyolult technológiája és a kiegészítő költségek miatt a vásárlók minden évben egyre körültekintőbbek, ha használt hibridről van szó, és már nem csak a "szomszédnak való megfelelés" vezérli őket. Ettől függetlenül sokan úgy vélik, hogy a hibridek legalább annyira értékállóak lesznek, mint hagyományos társaik. Mivel sokan akarnak majd egy kis fogyasztású, olcsón fenntartható, környezetbarát "trendy" autót.

Azonban más vélemények szerint, ahogy nő majd a beszerezhető új konstrukciók száma várhatóan úgy fog majd csökkenni a használt autók értéke is és ez a csökkenés minden bizonnyal gyorsabb lesz mint hagyományos társaik értékvesztése.

Láthatjuk, hogy folyik a "harc" a szakértők között. Azonban, hogy kiderüljön kinek van igaza még valószínűleg néhány évet várni kell.
NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 27. 16:06