7 °C Budapest

7 ok: ezért nem annyira gáz készpénzt használni

Pénzcentrum
2014. május 1. 16:00

Néhány nappal ezelőtt megjelent cikkünkben megírtuk, hogy miért gáz készpénzt használni manapság. Valóságos kommentcunami érkezett Facebook-oldalunkra olvasóinktól. Éppen ezért most szintén hét okot mutatunk, hogy miért és mikor éri meg jobban, ha bankkártyánk helyett a hagyományos fizetőeszközt részesítjük előnyben.

Az elmúlt egy évben 24 százalékkal növekedett a forgalomban lévő készpénz aránya, így februárban történelmi csúcsot, 3318 milliárd forintot ért el. Ráadásul a teljes készpénzállomány 78 százalékát a lakosság forgatta. Nem véletlenül használ egyre több készpénzt a lakosság: az alacsony betéti kamatok, a megemelkedett banki költségek és a havi kétszeri díjmentes készpénzfelvétel is arra ösztökél minket, hogy a hagyományos fizetési módot részesítsük előnyben. Ráadásul számos olyan mindennapi helyzet is van, amikor bizony nem árt, ha a kártyán kívül készpénzt is tartunk magunknál.

Előző cikkünkben hét okot soroultunk fel, miért ciki 2014-ben készpénzzel fizetni. Ugyanakkor az éremnek két oldala van, és annak ellenére, hogy a bankjegyek és érmék rendkívül drágák (mind nekünk, mind a társadalomnak), kényelmetlenek és veszélyesek is lehetnek, van néhány helyzet, amikor jobban járunk a hagyományos fizetőeszközzel.

A Pénzcentrum.hu összegyűjtötte, hogy miért érdemes mindig tartanunk valamennyi készpénzt, és hogy mikor érdemes a bankkártyánk helyett készpénzzel fizetni.

1. Amikor megpróbálod szigorúan beosztani a pénzed

Számos tanulmány kimutatta, hogy kártyával hajlamosak vagyunk többet költeni. Ugyanakkora összeg esetén készpénzzel való fizetéskor jobban tudatosul bennünk, hogy mennyit is költünk. Az is spórolásra ösztökélhet, amikor látjuk, hogy napról-napra mennyire vékonyodik a pénztárcánk. Bankkártya esetén nem feltétlen érezzük át egy nagyobb költés súlyát, főleg, ha csak havonta egyszer nézzük át a számlakivonaton a havi pénzforgalmunkat.

2. Amikor a piacon vagy egy kisebb üzletben vásárolsz

Ma még számos kisboltban, étkezdében vagy a piacokon, vásárokon nincs lehetőség kártyával fizetni. Érdemes lehet tehát készpénzt tartani magunknál olyan esetekre, ha hirtelen megéhezünk, és beugranánk a sarki hamburgereshez ebédelni, vagy csak beszaladnánk valami apróságért egy százforintos boltba. Ugyanígy érdemes előre gondolkodni a szombati piacos nagybevásárlásunk előtt, hogy ne kelljen a környéken még ATM-et keresnünk a nagy tömegben.

KATTINTS! Tízezreket is érhet a pénztárcádban lapuló aprópénz

A kisebb boltok esetén még jó, ha tudjuk, hogy azért nem rendelkeznek terminállal, vagy sok esetben nem veszik szívesen, ha kártyával rendezzük a számlát, mert minden egyes tranzakció után jutalékot kell fizetniük a banknak. Ez egy pár száz forintos tétel esetén akár azt is jelentheti, hogy a boltnak többet kell fizetnie a vásárlásunk után, mint amennyit keresett volna rajta. A nagyobb hipermarketek, áruházláncok hatalmas forgalma mellett ugyanakkor szinte eltörpülnek ezek az úgynevezett interchange díjak, tehát ott nyugodtan használhatjuk a kártyánkat.

3. Amikor lehet, hogy cserélned kell majd a terméket

Az üzletek pénzvisszafizetési gyakorlata eltérhet egymástól, de érdemes lehet minden esetben vásárlás előtt érdeklődni, hogy milyen esetben, és hogyan kaphatjuk vissza a pénzünket. Ugyanis számos olyan bolt van, aki csak úgy tudja visszafizetni a termék árát probléma esetén, amilyen módon fizettünk. Betéti- vagy hitelkártyás fizetés esetén ez azt jelentheti, hogy több napot várnunk kell a pénzre. Készpénz esetén viszont rögtön ki tudják nekünk fizetni a kasszából.

4. Amikor borravalót adsz

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ha egy kellemes vacsora után a kedves pincérnek, a hotelben a londinernek, esetleg a benzinkúton az ablakodat lemosó alkalmazottnak szeretnéd megköszönni a kiszolgálást, akkor jobb, ha a neki szánt borravalót még akkor is készpénzben fizeted, hogyha egyébként kártyával szoktad rendezni a számlát. Az éttermek, hotelek, kutak kifizetési szokásai persze széles skálán mozognak, de előfordul, hogy a készpénzes borravalót aznap megkapják a felszolgálók, míg a kártyás fizetésekkel hagyott plusz pénzt csak hetente vagy havonta. Az olyan szakmák esetében, ahol a borravaló teszi ki a fizetés nagyobb részét, bizony sokat számíthat, hogy mennyi pénzt tud hazavinni a nap végén.

5. Amikor szórakozni mész

Kisebb kocsmákban általában nem lehet kártyával fizetni, a nagyobb szórakozóhelyeken pedig akkora a forgalom és a pörgés, hogy sem a mögöttünk kígyózó sor, sem pedig a pult másik végén álló felszolgálók nem vennék szívesen, ha még kikérnénk a terminált, azon megpróbálnánk esetleg többször is beütni a PIN kódunkat, megvárni a bank válaszát és a fizetés engedélyezését. És ebben az esetben is áll a borravaló esete, amit ilyenkor is tanácsosabb készpénzben fizetni.

6. Amikor személyesen vagy a postástól veszünk át egy rendelt terméket

Amikor megveszünk egy terméket a hazai online piacterek vagy apróhirdetési oldalak egyikén, és akár személyesen vesszük át az eladótól (aki csak hobbiszinten árusít, tehát nincsen boltja), akár utánvéttel hozza ki a postás a csomagot, mindkét esetben szükségünk lesz készpénzre. Ha pedig a postán vesszük át a csomagot, akkor jobb, ha elfelejtjük a kártyát, hiszen az ott végrehajtott elektronikus fizetés bizony készpénzfelvételnek bizonyul, amire a havi két ingyenes készpénzfelvételi lehetőség sem terjed ki. (Ugyanez érvényes bármilyen postai tranzakcióra a sárga csekkek befizetésétől a levelek feladásáig.)

KATTINTS! A magyar webshopok trükkjei: így húznak le vásárláskor

7. Amikor nem működik a boltban vagy a benzinkúton a terminál

Technikai problémák és leállások bármikor és bárhol előfordulhatnak. Ilyen esetekre érdemes magunknál tartani készpénzt, hiszen ha például vagy a terminál nem működik, vagy pedig a kártyánkat nem tudja beolvasni valamiért, akkor elég kellemetlen lehet otthagyni mindent a pultnál. Jobb esetben még találhatunk a közelben egy automatát, de egy országúti vagy autópálya melletti benzinkút esetén bizony komoly problémát jelenthet, ha a közelben egy ATM sincsen, nálunk pedig nincs ilyen esetben készpénz.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm