25 °C Budapest

Sorban állnak a magyarok a lapostévéért: pedig ha ezt tudnák...

Pénzcentrum
2014. április 28. 11:02

Valószínűleg sokakkal előfordult már, hogy felesleges költekezésre csábították az ingyenesnek hirdetett áruhitelek. Ugyanakkor egy 0 százalékos kölcsönnel akár több ezer forintot is nyerhetünk, ha a kölcsön teljes összegét inkább a bankban kamatoztatjuk, a havi törlesztőket pedig egy másik hitelből fizetjük. A Pénzcentrum.hu mutatja, hogy tudsz pénzt keresni a hiteleiddel.

Bárkivel előfordulhat, hogy hirtelen elromlik a mosógépe vagy a hűtője, és egy nagyobb összeget kell gyorsan kifizetnie. Sokan gondolnak ilyenkor rögtön az áruvásárlási hitelre, melynek valóban számos előnye van, ugyanakkor érdemes végiggondolni, hogy valóban szükségünk van-e egy kölcsönre. Hiszen miért ne fizethetném vissza részletekben, ha nem kerül ez plusz pénzbe nekem? Inkább törlesztem egy évig, minthogy most hozzányúljak a megtakarításaimhoz. Ilyen, és ehhez hasonló gondolatoknak (valamint a kedves és rámenős tanácsadóknak) sokszor nehéz állni. Nézzük tehát, hogy mikor és kinek éri meg hitelre megvenni egy terméket, és ki az, akinek érdemesebb lenne kihagyni ezt a "nagyszerű" lehetőséget.

Mi ez, és mire lehet felvenni?

Az áruhitelek a legszélesebb körben hozzáférhető fogyasztási hiteltermékek, és ma már a legtöbb üzletben, szakáruházban elérhetőek. Az igényelhető összeg jellemzően 20 ezertől egy-kétmillió forintig terjedhet, a futamidő pedig 4-6 hónaptól több évig is tarthat. Az átlagosan felvett kölcsön ugyanakkor 100-120 ezer forint, a tipikus futamidő pedig egy év körül mozog a Pénzcentrum.hu által megkérdezett áruházak és pénzintézetek elmondása alapján.

Legtöbbször műszaki és elektronikai termékekre szoktak a vásárlók áruvásárlási hitelt felvenni. Az Auchannál is jellemzően nagyháztartási gépekre, szórakoztató elektronikai és informatikai cikkekre igényelnek kölcsönt a vásárlók. A Tescónál szintén műszaki termékek, elsősorban fehér (pl.: mosógép, hűtő) és barna termékek (jellemzően televízió) vásárlásakor élnek hitellel, de sok laptopot, sőt telefont is vesznek részletre - tudtuk meg az áruházláncoktól.

Az áruhitel-piac egyik legnagyobb szereplőjének számító Cetelemhez is a legtöbb igénylés az elektronikai boltokból érkezik. Leggyakrabban számítástechnikai eszközök, szórakoztatóelektronikai eszközök, háztartási gépek, szerszámok és kerti eszközök vásárlására használják ezen üzleteket. A legnépszerűbb a lapos tévé, a mobiltelefon és a tablet, ugyanakkor a fitneszgépeket, szobakerékpárokat is mind többen keresik.

Mennyire van ingyen az ingyenhitel?

A 0 százalékos kamat vonzó lehet, ugyanakkor az apró betűs részből sokszor kiderül, hogy az ingyenesnek gondolt hitel valójában nem lesz teljesen költségmentes. Ilyenkor hiába 0 százalék a hitel kamata, kérhetnek hitelbírálati díjat, kezelési költséget is többek között, vagy felszámíthatnak díjat azért, ha nem a szerződésben kikötött módon (például csoportos beszedési megbízással) fizetjük a törlesztőrészleteket. Ezekkel együtt a THM (teljes hiteldíj mutató) akár a 30-40 százalékot is elérheti.

A Tesco és az Auchan kártyáinak titkai: ezt biztosan nem tudtad - KATTINTS!

Azonban a 0 százalékos THM már valóban díjmentes hitelt jelenthet akkor, ha minden hónapban pontosan törlesztünk, és a szükséges feltételeket betartjuk. Ahhoz, hogy semmilyen plusz költségünk ne legyen, a szerződés aláírásakor arra is nagyon figyeljünk, hogy ne igényeljünk feleslegesen a szerződéssel együtt semmilyen hitelfedezeti védelem elnevezés mögé bújtatott biztosítást (kivéve persze, ha mi magunk szeretnénk élni vele) vagy áruvásárlási kártyát (amely a valóságban hitelkártya).

Biztos, hogy hitelből a legolcsóbb?
Ha egy terméket áruhitelből (ráadásul 0 százalékos THM-re) szeretnénk megvenni, érdemes lehet körülnézni más boltokban, vagy esetleg internetes aukciós- és apróhirdetési oldalakon is. Hiába hirdetik ugyanis 0 százalék THM-mel az árut, meglehet, hogy az ingyenhitel árát beépítették a termékbe, így az 10-20 ezer forinttal többe kerül, mint a másik üzletben. A megkímélt, jó állapotban lévő használt eszközökről nem is beszélve. Ha mindenképpen ragaszkodunk az új termékhez, még érdemes lehet körülnézni a legnagyobb külföldi online piactéren is, ahol szinte mindenhez sokkal olcsóbban juthatunk, mint a hazai boltokban/honlapokon. Hogy mennyivel kevesebbe kerül beszerezni külföldről szinte bármit, arról ebben a cikkünkben olvashatsz bővebben.

Mikor éri meg?

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az ingyenhitelekre is igaz, hogy csak akkor akkor tanácsos élnünk a lehetőséggel, ha a termék vételára egyébként rendelkezésre áll (megtakarítás, lekötött betét formájában például). Ha különben nem marad hónap végén egy fillér sem a zsebünkben, akkor félő, hogy csak tovább rontanánk az anyagi helyzetünket egy olyan termékre felvett hitellel, melyre igazából nem is volt szükségünk. Jobban járunk-e, ha a rendelkezésre álló összeget inkább lekötjük, miközben a havi kisebb részleteket nem a lekötött összegből, hanem a fizetésünkből gazdálkodnánk ki?

Ha az átlagos 120 ezer forintos kölcsönt és az egy éves futamidőt nézzük, akkor ez az összeg egy átlagos, 2 százalékos kamatozású lekötéssel az év végén 1872 forintot jelentene pluszban (már a kamatadót és egészségügyi hozzájárulást is levonva). Emellett, ha olyan hitelkártyáról fizetnénk csoportos beszedési megbízással a havi törlesztőket, melyek után jár az egy százalékos visszatérítés, akkor 12 hónap után így még plusz 1200 forintot kaphatnánk. Összesen tehát 3072 forintot tudnánk keresni a futamidő alatt azzal, hogy ingyenhitelt vettünk fel. Ehhez azonban komoly pénzügyi tudatosságra van szükségünk, a határidőkből sosem szabad kicsúszni, valamint úgy kell felvennünk a hitelt, hogy a forrás egyébként is rendelkezésünkre állna.

Nyáron jön a foci vb, mindenki tv-t fog venni?

A szezonalitás az esetek túlnyomó többségében nagy szerepet játszik az áruhitel-igénylések esetében. Az Auchannál a leginkább húsvétkor, a nagyobb sportesemények idején, karácsonykor, illetve kiemelt időszakok alatt ugrik meg a hitelt igénylők száma. A Cetelemnél pedig a karácsonyt megelőző időszak évről évre ismétlődő áruhitel-igénylési csúcsot hoz. Már novemberben jelentős a növekedés, decemberben pedig egy átlagos hónaphoz képest duplájára emelkedik az igénylések száma (ezt az alábbi ábrán is láthatjuk).

A nagy sportesemények, például a labdarúgó-világbajnokság vagy az olimpia mindig felélénkítik az új televíziók iránti keresletet, ez pedig nagymértékű áruhitel-forgalom növekedést is generál - mondta el a Cetelem a Pénzcentrum.hu kérdésére. Számíthatunk tehát rá, hogy az áruházak nemcsak a tv-ket fogják leakciózni, de akár kedvezményes hiteleket is kínálnak majd mellé.

Habár a megkérdezett bankok - az OTP és a Budapest Bank - úgy tapasztalták, hogy stagnált, illetve kis mértékben csökkent az áruhitelt igénylők száma az elmúlt években, a nagyobb áruházláncok és a Cetelem ennek az ellenkezőjéről számolt be lapunknak. A Cetelmnél például 2010-hez képest tavaly 20 százalékos emelkedést tapasztaltak a hiteligénylők számában. Egyre többen élnek az online igényelhető hitellel is: idén több mint másfélszeresére nőtt az online áruhitelek aránya a múlt évhez viszonyítva. Csak elektronikusan 2 milliárd forint értékben érkezett igénylés hozzájuk.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. július 6. 16:01
„Kedden, a déli órákban elterjedt a híre annak, hogy a zsír kilója már 90 ezer pengőbe kerül. Az a k...
MEDIA1  |  2022. július 6. 12:43
Új platformon dolgozik az HBO Max tulajdonosa, a Warner Bros Discovery. Egyelőre nem sokat tudni az...
Kiszámoló  |  2022. július 6. 09:41
A kiürített államkassza miatt a kormány ezermilliárdos nagyságban különadókkal sújtott több szektort...
Összkép  |  2022. július 2. 18:20
Egy új nemzedék lép be a felnőtt világba, az 1995 és 2009 között született Z generáció. A jövő egyre...
Megdőlt a nagy videójáték-tévhit: ezt rengeteg szülő elrontja, súlyos árat fizet érte

A 6-18 éves fiatalok mintegy heti 8 órát töltenek játékkal, a magyar gyerekek pedig mintegy 76 százaléka ezzel tölti a szabadidejét.

Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 6. szerda
Csaba
27. hét
Július 6.
A csók világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?