14 °C Budapest

Exportnyugdíjasok tízezrei élnek a magyar kasszából külföldön

Pénzcentrum
2014. április 25. 05:28

Már 30 ezernél is több idős költi el külföldön magyar nyugdíját. A legtöbben Németországban vannak, a külföldi utalások harmada oda érkezik. Viszont aki például Kanadába kéri az ellátás utalását, az borsos árat fizethet érte.

Évről-évre emelkedik a nemzetközi egyezmények alapján elbírált nyugdíjügyek száma. Míg négy évvel ezelőtt 7465 esetben igényeltek öregségi nyugdíjat valamilyen nemzetközi megállapodás alapján, tavaly összesen már több mint tízezer ilyen igény érkezett a Nyugdíjfolyósító Igazgatósághoz (NYUFIG). Ma már az unión belül könnyű beszámíttatni akár rövid külföldi munkavállalásunkat is, mely után minden tagállam a saját jogszabályai által meghatározott összeget fogja utalni. Így valószínűsíthető, hogy egyre többször fog előfordulni, hogy valaki akár négy vagy öt országból is kapjon ellátást.

Döbbenetesen sok pénzt utalnak haza a magyarok - KATTINTS!

2014. márciusában külföldre 21 641 fő részére, Magyarországi címre pedig közel 50 ezer fő részére folyósított a NYUFIG olyan ellátást, amelyet nemzetközi egyezmények alkalmazásával állapítottak meg. Összesen tehát több mint 71 ezer személy kapott ezen megállapodások alapján ellátást - tájékoztatta lapunkat a NYUFIG. (Számuk az elmúlt években emelkedett, 9 évvel ezelőtt még csak 26 ezren kaptak nemzetközi egyezmények alapján pénzt.) Ők a nemzetközi egyezmény alkalmazását éppen azért kérték, hogy a Magyarországról és a másik országból együttesen kapott ellátásuk magasabb lehessen. Az adatok a magyar-szovjet egyezmény alkalmazásával megállapított 8 097 fő ellátását is tartalmazzák. Esetükben az úgynevezett területi elv alapján került sor a nyugdíj megállapítására, ellátásukat hazánkban folyósítják, teljes egészében a magyar Nyugdíjbiztosítási Alap terhére.

A Nyugdíjfolyósító nyilvántartásában szereplő folyósítási cím alapján a csak magyar szolgálati idővel rendelkezőknek 2014. márciusában 9 126 fő részére folyósították külföldre az ellátást. Összesen tehát (a nemzetközi egyezmények alapján megállapított 21 ezer ellátottal együtt) 30 767 fő részére utalják külföldre az ellátást. Néhány évvel ezelőtt, 2005-ben még alig 1500 személynek utalt külföldre a Nyugdíjbiztosító.

A legtöbb nyugdíjat hazánkból Németországba utalják: ott több mint 11 ezren kapnak magyar ellátást. (Nem meglepő talán Németország első helyezése, hiszen a legtöbb pénzt is innen utalják haza a kint dolgozó magyarok, a hazánkból indított utalások tekintetében pedig a második helyen áll a célországok között.) Öt évvel ezelőtt még a hétezret sem érte el a Németországban élő magyar nyugdíjat kapók száma. A dobogó második fokán Ausztria áll, a bronzérem pedig Kanadát illeti. Mind a két országba közel 3000 főnek folyósítanak nyugdíjat. Érdekesség, hogy az USA-ban élő magyar nyugdíjasok száma 2009. óta mintegy 300 fővel csökkent.

Az Európai Gazdasági Térség (EGT) más tagállamában letelepedő magyar nyugdíjasok természetesen kérhetik külföldi számlájukra a nyugdíjuk folyósítását. Ehhez a külföldi bank nevét, címét, számlaszámát is meg kell adni a saját bankszámlaszámunk, valamint a magyar nyugdíjfolyósítási törzsszámunk mellett a Nyugdíjfolyósítónak. Fontos, hogy az ellátást csak olyan számlaszámra lehet utalni, melynek tulajdonosa vagy társtulajdonosa a nyugdíjas. (Abban az esetben egyébként is szükséges értesíteni a Nyugdíjfolyósítót, ha a külföldi tartózkodás várható ideje meg fogja haladni a 90 napot.)

A nyugdíj külföldre utalását (melyre 1997 óta van lehetőség) akkor is lehet kérni, ha nem az EGT valamely államában él a nyugdíjas. Akkor is lehetőség van rá, ha olyan országban van a lakóhelye, amellyel Magyarországnak kétoldalú szociális biztonsági egyezménye van érvényben. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy az átutalás csak az EGT területén díjmentes a fogadó fél részére, Kanadába például már az ellátást megkapónak kell fizetnie a banki költségeket (amely 2013-ban 2900 forint vot).

A Nyugdíjfolyósító évente  végez adategyeztetést a külföldön élő magyar nyugdíjasokkal. Ennek folyamán az életbenlétet kell igazolni a márciusban kiküldött formanyomtatvány kitöltésével. Ennek elmulasztása esetén a folyósítást megszünteti az Intézet. A jogosultság utólagos igazolására ugyanakkor van mód, legfeljebb öt évre visszamenőleg.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Számít-e, ha valaki kettős állampolgár?

Az állampolgárság ténye a nyugellátás megállapításakor - a területi elven alapuló szociálpolitikai egyezmény és a magyar-jugoszláv szociálpolitikai egyezmény kivételével - nem befolyásolja a nyugellátás megállapítását. Az adott egyezményben részes tagállamok társadalombiztosítási jogszabályainak figyelembe vételével megszerzett és elismert biztosítási idő (és az egyéb egyezményes, illetve a tagállami jogszabályokban meghatározott jogszabályi feltételek teljesülése) az, ami egy ellátás megállapítását meghatározza. Amennyiben az érintett személy mindkét államban jogosultságot szerzett, akkor természetesen mindkét (vagy több) államtól is nyugdíjrészt kaphat.

Kiderült: itt a legjobb nyugdíjasnak lenni - KATTINTS!

Németország, Ausztria és Svédország nem csak a magyar nyugdíjasok kedvenc célországai. Egy közelmúltban készült felmérés alapján ez a három állam is bekerült a tíz legjobb olyan ország közé, ahol a legjobb nyugdíjasként élni. Ausztria a harmadik, Svédország a negyedik, Németország pedig a hetedik helyen végzett ezen a listán 2014-ben. A magyarok által kedvelt Amerikai Egyesült Államok csak a 19. helyet tudta ugyanakkor megszerezni. A 150 országot lefedő felméréshez megnézik többek között az egészségügyi szolgáltatások minőségét, az egyének jövedelmi és pénzügyi helyzetét, az életminőséget és egyéb szociogazdasági faktorokat.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
legacykft  |  2021.04.30 18:55
Van olyan ismerősöm, kollégám, aki – habár nincs rákényszerítve, mégis – rendszeresen önmaga próbál...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?