Ellopták a kártyádat? Örökre búcsút mondhatsz a számládon lévő pénznek

Pénzcentrum
2014. március 31. 12:00

Sokakat kellemetlen meglepetésként ér, amikor nemcsak az ellopott bankkártyája tiltásáért és pótlásáért kell súlyos ezreket is fizetnie, de még a bank sem téríti meg az ellopott pénzt. Pedig néhány dolgot szem előtt tartva rengeteg kellemetlenségtől és súlyos anyagi veszteségtől kímélhetnénk meg magunkat. A Pénzcentrum.hu utánajárt, hogy mire kell ügyelned a bankkártyád és pénzed biztonsága érdekében.

Bárkivel előfordulhat, hogy egy óvatlan pillanatban ellopják a pénztárcáját. Sokszor csak órákkal később - például mikor fizetni szeretnénk később a boltban - tűnik fel, hogy valami hiányzik. A lesújtó felismerés, miszerint kiraboltak, sokkoló lehet, így hirtelen azt sem tudja az ember, mit csináljon, kit hívjon először.

Ha bankkártya is volt a tárcában, akkor érdemes a lehető leggyorsabban letiltani, ugyanis törvényi előírás szerint a letiltás pillanatáig okozott károkért 45 ezer forintig az ügyfél felel. Ez alól a szabály alól is van kivétel: ha a kártyát annak fizikai jelenléte és/vagy a kártyabirtokos azonosítása nélkül használták (például a kártyabirtokos tudta nélkül a kártya adatait lemásolták), a kár teljes mértékéig a bank felel. Azonban ebben az esetben is megvan a kártyabirtokos kárenyhítési kötelezettsége, tehát ha tudomására jut a visszaélés ténye, akkor köteles a kártyáját azonnal letiltani, illetve minden olyan feladatot elvégezni, amely enyhíti a kár mértékét - tájékoztatta lapunkat a Budapest Bank.

A bejelentés után elméletileg már a banké a felelősség. Elméletileg. Ugyanis számos olyan kitétel van, amit ha nem tartottunk be, akkor a kártyával ellopott (ATM-ből felvett, levásárolt) pénzünkből semmit nem fogunk látni, ezen felül pedig az igen borsos (akár 15-20 ezer forintos) kártyatiltási- és pótlási díjat is meg kell majd fizetnünk. A dombornyomott kártya tiltásának díja magasabb, mivel ezek a típusú kártyák azonnal felkerülnek egy nemzetközi tiltólistára is, amiért a bank jelentős díjat fizet a kártyatársaságoknak - derül ki a CIB lapunknak küldött válaszából. Persze vannak olyan bankok, amelyek csak egy részét számítják fel ennek a díjnak az ügyfélnek.

Úgy vigyázzunk a kártyánkra, mint a pénzünkre!
A Magyarországon leggyakrabban előforduló, MasterCard és Maestro bankkártyákat kibocsátó kártyatársaság arra hívja fel a kártyabirtokosok figyelmét, hogy minden bankkártyára úgy kell tekinteni, és úgy is kell vigyázni rá, mint a készpénzre. Elővigyázatosan és odafigyeléssel tárolva, használva azonban a bankkártya jóval biztonságosabb, mint a készpénz. Míg az emberek többsége nem szívesen sétál több százezer vagy millió forint készpénzzel a zsebében, egy bankkártyával ez biztonságosan megoldható. A biztonságérzetet növeli, és a visszaéléseket megakadályozza továbbá, ha a bankkártyáink meglétét naponta ellenőrizzük, továbbá a kártyahasználati szokásainkhoz igazodva a fokozott védelem érdekében megfelelő napi használati limiteket állítunk be és sms értesítést kérünk a kártyahasználatról.


Kevesen tudják, hogy ha a kártyánkkal az illetéktelen személyek a PIN kóddal tudtak például pénzt felvenni, akkor igen nagy valószínűséggel el fogják utasítani a kártérítési kérésünket a banknál. Ugyanis valószínűsíthető, hogy a mi gondatlan magatartásunk miatt tudták kitalálni a kártya biztonsági kódját. Ez vonatkozik arra is, ha hagytuk, hogy a sorban mögöttünk álló fizetéskor lelesse a kódot, mert nem takartuk el. Ugyanez érvényes arra is, hogy ha a kivizsgálás során kiderül, hogy a személyünkhöz köthető vagy egyszerűen kitalálható (1111, 1234) PIN kódot adtunk meg a bank biztonsági figyelmeztetése ellenére, akkor ugyanúgy elbúcsúzhatunk a számlán lévő pénztől, mintha a kártya mellett (vagy éppen a kártyára) felírva tartottuk volna.

Ha bebizonyosodik, hogy harmadik félnek kiadtuk bármely azonosítónkat (PIN kód, kártyaszám, lejárati dátum), akkor szintén nem fog fizetni a bank. A Budapest Bank lapunknak küldött válaszából is az derül ki, hogy a visszaélésekre jórészt a kártyák tárolása és a PIN kód kezelésére vonatkozó szabályok be nem tartása teremti meg a lehetőséget. Tehát a legfontosabb, hogy mind a bankkártyát, mind pedig a PIN kódot biztonságosan és körültekintően kezeljük.

A legnépszerűbb PIN kódok: a te kártyád is veszélyben van?
Egy 2012-es kutatás szerint a leggyakrabban használt PIN kód még mindig az 1234. A legtöbbször használt kódok között ott vannak még az ismétlődő számjegyek (1111, 2222), a 19-cel kezdődő számok (születési évek), valamint a telefon/ATM-billentyűzeteken például egymás alatt/felett lévő számok (2580). Sorrendben az első 10 leggyakoribb PIN kód: 1234, 1111, 0000, 1212, 7777, 1004, 2000, 4444, 2222, 6969.

Nem csak úgy élhetnek vissza a kártyánkkal, ha ellopják tőlünk. Úgyis csalás áldozatává válhatunk, ha valahol tudtunkon kívül lemásolják a kártyát. Ez történhet ATM-nél, fizetéskor a boltban, mikor az eladó pult alatt egy kis fényképezővel lefényképezi a kártya mindkét oldalát, vagy ugyanígy egy étteremben, ha a pincér hátraviszi fizetéshez a kártyát. Ezért sem szabad szem elől tévesztenünk a kártyánkat, vagy másnak odaadni azt.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A CIB Bank például arról tájékoztatta lapunkat, hogy a bankkártyával történő visszaélések esetében a kártyák másolásából származó károk gyakoriabbak, azonban ezek (a régebben kibocsátott) mágnescsíkos bankkártyák esetében jellemzőek. Ma már a CIB összes bankkártyája (ahogy a magyar kártyák túlnyomó többsége) chippel is el van látva. Ez azért fontos, mert a készpénzfelvétel során a rendszer egyrészről leolvassa a chipet, másrészről leellenőrzi a PIN kódot, ezzel akadályozva meg a jogosulatlan használatot.

Így csapolják meg a kártyádat az ATM-nél: ritka fotók kerültek elő - KATTINTS!

Habár a Budapest Banknál a kártyák fizikai eltulajdonítása fordul elő többször, ugyanakkor a kártyamásolás vagy adatlopás jellemzően több ügyfelet érint egyszerre, mivel ezt leggyakrabban szervezett módon, nagyobb mennyiségben, koncentráltan hajtják végre - mondta el a bank a Pénzcentrum.hu kérdésére.

NEKED AJÁNLJUK
Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 12. péntek
Klára
32. hét
Augusztus 12.
A fiatalok világnapja
Augusztus 12.
Az elefántok napja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?