22 °C Budapest
Vicuna on a remote desert road in the Atacama Desert in Northern Chile

Hatalmas monstrumot építenek a semmi közepére: az egyik legnagyobb rejtélyt oldanák meg vele

MTI
2024. június 6. 20:31

Chile északi részén, az Atacama-sivatag szélén álló Vera C. Rubin Obszervatóriumba telepítik a valaha épített legnagyobb optikai csillagászati digitális kamerát, amely egy évtizedig kutatja majd a sötét anyag természetét a világegyetemben.

A csaknem háromtonnás kamera 3,2 gigapixel feletti felbontással rendelkezik. A sötét anyag kutatásában úttörő munkát végző Vera C. Rubin amerikai csillagászról 2019-ben elnevezett obszervatórium darabjait több járművel szállították a Santiagótól mintegy 565 kilométerre északra magasodó Cerro Pachón-hegy csúcsára, az Atacama-sivatag szélére.

Az obszervatóriumot üzemeltető NOIRLab központ igazgatóhelyettese, Stuartt Corder, az AURA egyetemi szövetség tudományos vezetője a napokban elmondta, hogy már minden készen áll a tesztelésre és reményeik szerint hamarosan telepíteni tudják a rendszereket.

A honlapja szerint az obszervatórium nyolcméteres, nagy látómezejű földi távcsőből, a kamerából és egy automatizált adatfeldolgozó rendszerből áll. A tízéves kutatás során éjszakánként mintegy 20 terabájt (TB) adatot gyűjt, és működése alatt 15 petabájos (PB) katalógusadatbázist hoz létre.

A kutatással a sötét energia és a sötét anyag természetét vizsgálják a világegyetemben, és a Föld aszteroidákkal, illetve a Naphoz közeli más csillagokkal és bolygókkal való ütközésének lehetőségét. Az AURA 47 amerikai intézményből és három nemzetközi társszervezetből álló konzorcium, amely csillagászati obszervatóriumokat működtet a Nemzeti Tudományos Alapítvány és a NASA számára. A szervezethez tartozik a NOIRLab központ is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az űrverseny új korszaka

Az utóbbi években egy valóságos új űrverseny bontakozott ki a szemünk előtt, amelynek mára Kína lett az egyik legfontosabb szereplője - éppen néhány nappal ezelőtt írtuk meg, hogy sikeresen landolt a Hold "túlsó" oldalán a kínai Csang'o-6 nevű űrszonda. De a többi ország sem tétlenkedik, japán kutatók például fából készült műholdat terveznek Föld körüli pályára állítani, amivel egy fontos problémát szándékoznak megoldani. Természetesen ne feledkezzünk meg Magyarországról sem, hiszen éppen a napokban derült ki, hogy Kapu Tibor lehet az az ember, akit hosszú évtizedek után ismét a világűrbe küldünk.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 25. csütörtök
Kristóf, Jakab
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm