27 °C Budapest
Digital signature on tablet. Close up of hand of young businesswoman signing documents on digital tablet with pen. Business woman hand pointing digital tablet with pen while working at desk.

Súlyos összeget spórolhatnának a magyar cégek: Észtországban már nagyon bejött

2021. június 24. 16:33

Észtország a GDP 2%-át spórolta meg a statisztikák szerint azzal, hogy a papíron zajló közigazgatási folyamotok többségét átterelte a digitális térbe. A megvalósítás alapeleme a digitális hitelesítés, azaz, hogy minden észt állampolgár képes elektronikusan hitelesíteni okiratokat. A Docler Csoporthoz tartozó e-aláírás specialista NETLOCK szerint Magyarország versenyképességének egyik kulcsa lehet, hogy komolyabb szerepet kapnak a digitális törekvések a kormányzati célok között. Ennek egyik előremutató eleme, hogy Magyarország engedélyezte a videóazonosítást az e-aláírás kiváltáshoz szükséges eljárásban.

Azzal, hogy az észtek minden állampolgár számára létrehozták ún. digitális identitásukat, megnyílt az út, hogy az emberek távolról, papírmentesen intézhessék hivatalos ügyeiket. Nincs szükség személyes jelenlétre, bármilyen bizalmi szintű dokumentumot képesek távolról is hitelesíteni a polgárok. Ennek köszönhetően hetente egy Eiffel-torony méretű papírhalom kinyomtatását spórolja meg az állam és a GDP 2%-ának megfelelő költségcsökkentést értek el. Ez megegyezik azzal az aránnyal, amit korábban a NATO tagországok vállaltak a védelmi kiadások terén. A hírek szerint Magyarország például jövőre már a GDP 1,7-1,8%-át szeretné védelmi kiadásokra fordítani.

A papíralapú folyamatok digitalizációjában, pedig kulcskérdés az e-hitelesítés, vagyis az, hogy egy digitalizált irat minden tekintetben jogilag is egyenértékű lehessen a papírlapú verzióval, kiválthassa azt. “Az észt példa mutatja, hogy hatalmas költségcsökkentési lehetőségek rejlenek abban, ha a többségi társadalom képes elektronikusan hitelesíteni dokumentumokat. Itt a bizalom kulcskérdés, vagyis az, hogy digitális identitásomat kire bízom. Ez lehet az állam vagy lehet egy az állam által nagyon komolyan és szigorúan szabályozott bizalmi szolgáltató is” - mondta el Kacsenyák Barna a Docler Csoporthoz tartozó e-aláírás specialista NETLOCK államigazgatási üzletág vezetője.

A pandémia hozott nagy változást

A szakember kiemelte, a járvány és a vele együtt járó karantén időszak és tömegessé váló otthoni munkavégzés hatalmas lökést adott az e-aláírás hazai elterjedésének. “Egy év alatt nagyjából tízszeresére nőtt a NETLOCK rendszereiben elektronikusan aláírt dokumentumok száma. Nagy öröm számunkra, hogy a kormányzat gyorsan és rugalmasan reagált és már tavaly lehetővé vált, hogy személyes megjelenés nélkül, videóazonosításon keresztül is kiváltható legyen az elektronikus aláíráshoz szükséges tanúsítvány” – tette hozzá. A szakember szerint azért is fontos változás mindez, mert az e-aláírás elterjedésének egyik legnagyobb akadálya éppen az volt, hogy korábban körülményes volt a bizalmi szolgáltatás eléréshez szükséges azonosítási folyamat, amely személyes megjelenéshez volt kötve: ügyfélszolgálati irodán lehet csak kiváltani az e-aláíró tanúsítványt. A törvényi változással mindez átkerülhet a digitális térbe a videóazonosítás révén.

A legtöbb e-aláíró szoftver funkcionalitását és felhasználóbarát jellegét tekintve nem felel meg az okostelefonhoz szokott felhasználók követelményeinek. Ezen szerettünk volna változtatni, amikor létrehoztuk a NETLOCK nevű e-aláíró szolgáltatásunkat, melynek folyamatosan fejlesztés alatt álló és legalapvetőbb funkciókat már biztosító verziója már elérhető. A modern külsővel rendelkező, felhasználóbarát e-aláíró szolgáltatásunkat a járványhelyzetre tekintettel ingyenessé tettük: bárki regisztrálhat magánemberként videóazonosítással. A magunk részéről ezzel is szeretnénk hozzájárulni és támogatni a digitális átállást Magyarországon

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

– mondta el Gattyán György a Docler Holding alapító tulajdonosa.

Kutatást készít a Pénzcentrum

Hogy pontos képet kapjunk a kisvállalkozások mindennapjairól, az elmúlt évek nagyszabású átalakításainak rájuk gyakorolt hatásairól egy félmérés keretében gyűjtünk információt arról, hogyan vették a cégek ezeket az akadályokat, milyen folyamatok indultak el, és milyen megoldások segítenék őket hatékonyabb működéshez, főleg az adminisztratív feladatok automatizálásában, hogy energiájukat az üzletre összpontosíthassák.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 4. szerda
Domonkos, Dominika
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. augusztus 4. 13:54