9 °C Budapest
Digital signature on tablet. Close up of hand of young businesswoman signing documents on digital tablet with pen. Business woman hand pointing digital tablet with pen while working at desk.

Súlyos összeget spórolhatnának a magyar cégek: Észtországban már nagyon bejött

2021. június 24. 16:33

Észtország a GDP 2%-át spórolta meg a statisztikák szerint azzal, hogy a papíron zajló közigazgatási folyamotok többségét átterelte a digitális térbe. A megvalósítás alapeleme a digitális hitelesítés, azaz, hogy minden észt állampolgár képes elektronikusan hitelesíteni okiratokat. A Docler Csoporthoz tartozó e-aláírás specialista NETLOCK szerint Magyarország versenyképességének egyik kulcsa lehet, hogy komolyabb szerepet kapnak a digitális törekvések a kormányzati célok között. Ennek egyik előremutató eleme, hogy Magyarország engedélyezte a videóazonosítást az e-aláírás kiváltáshoz szükséges eljárásban.

Azzal, hogy az észtek minden állampolgár számára létrehozták ún. digitális identitásukat, megnyílt az út, hogy az emberek távolról, papírmentesen intézhessék hivatalos ügyeiket. Nincs szükség személyes jelenlétre, bármilyen bizalmi szintű dokumentumot képesek távolról is hitelesíteni a polgárok. Ennek köszönhetően hetente egy Eiffel-torony méretű papírhalom kinyomtatását spórolja meg az állam és a GDP 2%-ának megfelelő költségcsökkentést értek el. Ez megegyezik azzal az aránnyal, amit korábban a NATO tagországok vállaltak a védelmi kiadások terén. A hírek szerint Magyarország például jövőre már a GDP 1,7-1,8%-át szeretné védelmi kiadásokra fordítani.

A papíralapú folyamatok digitalizációjában, pedig kulcskérdés az e-hitelesítés, vagyis az, hogy egy digitalizált irat minden tekintetben jogilag is egyenértékű lehessen a papírlapú verzióval, kiválthassa azt. “Az észt példa mutatja, hogy hatalmas költségcsökkentési lehetőségek rejlenek abban, ha a többségi társadalom képes elektronikusan hitelesíteni dokumentumokat. Itt a bizalom kulcskérdés, vagyis az, hogy digitális identitásomat kire bízom. Ez lehet az állam vagy lehet egy az állam által nagyon komolyan és szigorúan szabályozott bizalmi szolgáltató is” - mondta el Kacsenyák Barna a Docler Csoporthoz tartozó e-aláírás specialista NETLOCK államigazgatási üzletág vezetője.

A pandémia hozott nagy változást

A szakember kiemelte, a járvány és a vele együtt járó karantén időszak és tömegessé váló otthoni munkavégzés hatalmas lökést adott az e-aláírás hazai elterjedésének. “Egy év alatt nagyjából tízszeresére nőtt a NETLOCK rendszereiben elektronikusan aláírt dokumentumok száma. Nagy öröm számunkra, hogy a kormányzat gyorsan és rugalmasan reagált és már tavaly lehetővé vált, hogy személyes megjelenés nélkül, videóazonosításon keresztül is kiváltható legyen az elektronikus aláíráshoz szükséges tanúsítvány” – tette hozzá. A szakember szerint azért is fontos változás mindez, mert az e-aláírás elterjedésének egyik legnagyobb akadálya éppen az volt, hogy korábban körülményes volt a bizalmi szolgáltatás eléréshez szükséges azonosítási folyamat, amely személyes megjelenéshez volt kötve: ügyfélszolgálati irodán lehet csak kiváltani az e-aláíró tanúsítványt. A törvényi változással mindez átkerülhet a digitális térbe a videóazonosítás révén.

A legtöbb e-aláíró szoftver funkcionalitását és felhasználóbarát jellegét tekintve nem felel meg az okostelefonhoz szokott felhasználók követelményeinek. Ezen szerettünk volna változtatni, amikor létrehoztuk a NETLOCK nevű e-aláíró szolgáltatásunkat, melynek folyamatosan fejlesztés alatt álló és legalapvetőbb funkciókat már biztosító verziója már elérhető. A modern külsővel rendelkező, felhasználóbarát e-aláíró szolgáltatásunkat a járványhelyzetre tekintettel ingyenessé tettük: bárki regisztrálhat magánemberként videóazonosítással. A magunk részéről ezzel is szeretnénk hozzájárulni és támogatni a digitális átállást Magyarországon

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

– mondta el Gattyán György a Docler Holding alapító tulajdonosa.

Kutatást készít a Pénzcentrum

Hogy pontos képet kapjunk a kisvállalkozások mindennapjairól, az elmúlt évek nagyszabású átalakításainak rájuk gyakorolt hatásairól egy félmérés keretében gyűjtünk információt arról, hogyan vették a cégek ezeket az akadályokat, milyen folyamatok indultak el, és milyen megoldások segítenék őket hatékonyabb működéshez, főleg az adminisztratív feladatok automatizálásában, hogy energiájukat az üzletre összpontosíthassák.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem