20 °C Budapest

Döbbenetes különbségek az ATM-eknél: mi áll a háttérben?

Pénzcentrum
2014. február 25. 05:36

Izgalmas számok és becslések láttak napvilágot a magyarok ATM-használatával kapcsolatban. Bár sokan azt gondolnák, hogy az ingyenes készpénzfelvétel bevezetésével egyre többet használjuk majd a bankjegykiadó automatákat, a szakértői becslések és az eddigi adatok alapján ez nem jelent látványos növekedést. A Pénzcentrum.hu most megmutatja azt is, hol vannak a legnagyobb és legkisebb forgalmú ATM-ek Magyarországon: a különbség tényleg elképesztő.  

Továbbra is jelentős a készpénz szerepe a hazai lakosság vásárlásainál. Lassan emelkedik a berendezésekből kivett összeg mennyisége: 2011-es mélypontot követően, amikor 4990 milliárd forintot vett fel a lakosság az ATM-ekből, már 2012-ben és tavalyelőtt is 5200 milliárd forint körül alakult az automaták forgalma - tudta meg a Pénzcentrum.hu az az ATM-eket üzemeltető TrezEx Zrt-től.

Kárpáti Balázs vezérigazgató szerint a növekedéshez minimális mértékben fog hozzájárulni az ingyenes készpénzfelvétel 2014. február 1-jei bevezetése. "Ez az intézkedés elsősorban bizonyos kényelmet jelent a lakosságnak, de jellemzően nem befolyásolja a szokásokat. Legalábbis ezt látni az eddigi adatok alapján, habár egy az ATM-es készpénzforgalom szempontjából hagyományosan gyengébb hónapból hosszú távú következtetéseket levonni még nem lehet" - tette hozzá.

Az ATM-ek forgalmi adatait vizsgálva a szakértők azt tapasztalták, hogy óriási különbségek vannak a legforgalmasabb és a legkevésbé használt ATM-ekből kivett összegek között. A legfrekventáltabb helyekre telepített berendezésekből közel 400 millió forintot vesznek fel az emberek havonta. Ám ez a berendezések alig 1 százalékát jelenti. Akadnak ugyanakkor olyan készülékek is, amelyekből alig 2-3 millió forintnyi kivét történik hasonló időtávon.


A magyarországi ATM-ek közül átlagos vagy annál nagyobb forgalommal bírnak a bankfiókokban elhelyezett berendezések. Ennek elsődleges oka az, hogy a lakosság megszokta, hogy a pénzintézete saját automatáit használja készpénzfelvételre, illetve a pénzügyeit is bankjában intézze. Szerepet játszik ezeknek az ATM-eknek a népszerűségében ugyanakkor az is, hogy általában egy zárt, ezért alapvetően biztonságosabb környezetben találhatók.

Nagyobb forgalmat bonyolítanak még le az elsősorban fővárosi közlekedési csomópontokban telepített berendezések és a nagyobb bevásárlóközpontokban elhelyezett ATM-ek is. Ez utóbbiak esetében megfigyelhető, hogy a vidéki nagyvárosokban főleg ezeknek a kihasználtsága kiugró. A legkevésbé forgalmas berendezések a valamilyen üzleti érdek miatt telepített ATM-ek. Tipikusan ilyennek számítanak a hotelek, fürdők, vállalatok és hivatalok közelébe vagy épületébe telepített berendezések, amelyeket egy meghatározott célcsoport kiszolgálására üzemeltetnek.

Pedig szeretünk kártyával fizetni

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A mindennapi költései során tízből négy magyar ember részesíti előnyben a bank- vagy a hitelkártyát. A többség - 57 százalék - azonban készpénzt szeret használni. Lényegében erre a két fizetési módra koncentrálnak a magyarok - állapítja meg a Nielsen fogyasztói információkat és ismereteket szolgáltató vállalat hatvan országban végzett felmérése.

A napi költések szintjén a kilencedik vagyunk a készpénzhasználatban. Kiemelkedik a görögök 84 százalékos aránya, majd őket az ukránok követik 71 százalékkal. Ebben a tekintetben legalacsonyabb a franciák és a norvégok 15-15 százalékos aránya. Nálunk a kártyatulajdonosok 70 százaléka rendelkezik egy bank- vagy hitelkártyával. További 23 százaléka kettővel, míg a további 7 százalék hárommal vagy többel. (Az európai átlag 54, 32, valamint 14 százalék).

Egyelőre a magyar válaszadók 3 százaléka helyezi előtérbe az online fizetést. Ezzel meglehetősen le vagyunk maradva, ugyanis az arány Európában átlag 6 százalék.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem