27 °C Budapest

Döbbenetes különbségek az ATM-eknél: mi áll a háttérben?

Pénzcentrum
2014. február 25. 05:36

Izgalmas számok és becslések láttak napvilágot a magyarok ATM-használatával kapcsolatban. Bár sokan azt gondolnák, hogy az ingyenes készpénzfelvétel bevezetésével egyre többet használjuk majd a bankjegykiadó automatákat, a szakértői becslések és az eddigi adatok alapján ez nem jelent látványos növekedést. A Pénzcentrum.hu most megmutatja azt is, hol vannak a legnagyobb és legkisebb forgalmú ATM-ek Magyarországon: a különbség tényleg elképesztő.  

Továbbra is jelentős a készpénz szerepe a hazai lakosság vásárlásainál. Lassan emelkedik a berendezésekből kivett összeg mennyisége: 2011-es mélypontot követően, amikor 4990 milliárd forintot vett fel a lakosság az ATM-ekből, már 2012-ben és tavalyelőtt is 5200 milliárd forint körül alakult az automaták forgalma - tudta meg a Pénzcentrum.hu az az ATM-eket üzemeltető TrezEx Zrt-től.

Kárpáti Balázs vezérigazgató szerint a növekedéshez minimális mértékben fog hozzájárulni az ingyenes készpénzfelvétel 2014. február 1-jei bevezetése. "Ez az intézkedés elsősorban bizonyos kényelmet jelent a lakosságnak, de jellemzően nem befolyásolja a szokásokat. Legalábbis ezt látni az eddigi adatok alapján, habár egy az ATM-es készpénzforgalom szempontjából hagyományosan gyengébb hónapból hosszú távú következtetéseket levonni még nem lehet" - tette hozzá.

Az ATM-ek forgalmi adatait vizsgálva a szakértők azt tapasztalták, hogy óriási különbségek vannak a legforgalmasabb és a legkevésbé használt ATM-ekből kivett összegek között. A legfrekventáltabb helyekre telepített berendezésekből közel 400 millió forintot vesznek fel az emberek havonta. Ám ez a berendezések alig 1 százalékát jelenti. Akadnak ugyanakkor olyan készülékek is, amelyekből alig 2-3 millió forintnyi kivét történik hasonló időtávon.


A magyarországi ATM-ek közül átlagos vagy annál nagyobb forgalommal bírnak a bankfiókokban elhelyezett berendezések. Ennek elsődleges oka az, hogy a lakosság megszokta, hogy a pénzintézete saját automatáit használja készpénzfelvételre, illetve a pénzügyeit is bankjában intézze. Szerepet játszik ezeknek az ATM-eknek a népszerűségében ugyanakkor az is, hogy általában egy zárt, ezért alapvetően biztonságosabb környezetben találhatók.

Nagyobb forgalmat bonyolítanak még le az elsősorban fővárosi közlekedési csomópontokban telepített berendezések és a nagyobb bevásárlóközpontokban elhelyezett ATM-ek is. Ez utóbbiak esetében megfigyelhető, hogy a vidéki nagyvárosokban főleg ezeknek a kihasználtsága kiugró. A legkevésbé forgalmas berendezések a valamilyen üzleti érdek miatt telepített ATM-ek. Tipikusan ilyennek számítanak a hotelek, fürdők, vállalatok és hivatalok közelébe vagy épületébe telepített berendezések, amelyeket egy meghatározott célcsoport kiszolgálására üzemeltetnek.

Pedig szeretünk kártyával fizetni

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A mindennapi költései során tízből négy magyar ember részesíti előnyben a bank- vagy a hitelkártyát. A többség - 57 százalék - azonban készpénzt szeret használni. Lényegében erre a két fizetési módra koncentrálnak a magyarok - állapítja meg a Nielsen fogyasztói információkat és ismereteket szolgáltató vállalat hatvan országban végzett felmérése.

A napi költések szintjén a kilencedik vagyunk a készpénzhasználatban. Kiemelkedik a görögök 84 százalékos aránya, majd őket az ukránok követik 71 százalékkal. Ebben a tekintetben legalacsonyabb a franciák és a norvégok 15-15 százalékos aránya. Nálunk a kártyatulajdonosok 70 százaléka rendelkezik egy bank- vagy hitelkártyával. További 23 százaléka kettővel, míg a további 7 százalék hárommal vagy többel. (Az európai átlag 54, 32, valamint 14 százalék).

Egyelőre a magyar válaszadók 3 százaléka helyezi előtérbe az online fizetést. Ezzel meglehetősen le vagyunk maradva, ugyanis az arány Európában átlag 6 százalék.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?